Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojní lustru v panelovém bytě

Od: majklos odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
Delám rekonstrukci bytu na lesné a v obývacím pokoji mam dvojty vypinac ktery ovlada jeden lustr (2/3 zarovky). Chci si ted kabel rozdvojit aby jeden vypinac ovladal bodove svetlo v jedne casti pokoje a druhy druhe svetlo. Můžete mi poradit?

Zapojní lustru v panelovém bytě

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Hák a svorku s dráty u stropu zakrývá plastová miska. Pod ní by se dal připojit na jeden fázový vodič a nulák kabel, prověšený volně pod stropem k dalšímu světlu. Rychlé, laciné, nenáročné na provedení. Kus káblu, hmoždinka, hák,svorka...
Záleží na estetickém cítění, na praktickém umění uživatele. Poslední slovo i tak má manželka.

hodnocení

3x

Jde o to, co znamená rekonstrukce. Tohle vypadá na hliníkový můstkový vodič. Ideální by bylo vysekat na stropě drážku k zamýšleným místům, kde budou svítidla a natáhnout z odbočné krabice nové kabely. tam provést na svorkách rozdělení. Ve vašem případě CYKY 2x1,5. Pokud to nelze, tak potom jak uvádí kolegové. I když estetika "zapláče".

111®
hodnocení

2x

no místu lustru dát instalační karbici na omítku asi s věnečkem, odsud pal lišty a v krabici vše napojit, podle stávající instalece máte síť TN-C takže na ochranu je PEN tak ten správně zapojit v krabici bych ho rozdělil na N+PE a ke světlům táhl 3 vodič.

majklos
hodnocení

Zapoměl jsem uvést, že jsem mladý elektrikář s děravou hlavou a dráty budou shcované v podhledu :) už jsem si vzpoměl prostě jsem protáhl nulák na druhé světlo a fázi pro každé světlo. Děkuji za rady :)

hodnocení

0x

Po přečtení dosavadních 3 rad navrhuji kompromis - doma jsem trochu používal možné vedení kabelu uvnitř stropních dutin, pochopitelně záleží na typu stropu (panelový s rovnoběžnými dutými kanály se může hodit, jiné případně též, ale ne vždy). Pokud by byl směr vedení propojky k novému svítidlu rovnoběžný s dutinami, asi by to bylo optimální řešení (estetika by tolik nemusela plakat a manželka by třeba souhlasila), sekání drážky moc nedoporučuju, vedení v lištách na stropě taky ne... Hlavně prozkoumat onu vnitřní strukuru stropu, zda jsou tam ty volné dutiny v potřebném směru. Potom je už třeba mít vhodné nářadí (asi vrtací kladivo) a asi i asistenci kvůli odsávání prachu, vyvrtat ve správném náklonu dost velké dírky do dutiny a pěkně trpělivě prostrkávat pokud možno elektrikářské péro v návaznosti s protahovacím provázkem. V prvním kroku se dost hodí na přední konec péra přivázat kousek provázku s malým závažíčkem, které by mělo propadnout skrz předvrtanou dírku, potom se už líp přechází na ten protahovací provaz. Ostatní manipulace už jsou celkem standardní, je dobře opatrně zacházet s kabelem, aby se někde neukroutil, propojení je závislé na druhu elektrické sítě v bytě (zde je asi TN-C?).

Hodně zdaru!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]