Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha z OSB a její izolace

Od: honza333® odpovědí: 4 změna:

Chystám se dokončit podlahu v 2. NP domu. Základem je betonová mazanina mírně nerovná. Počítám s tím, že na ni přijde nějaká tepelná/kročejová izolace a na tu potom 2 vrstvy OSB desek (pero drážka) 12mm na vazbu, proložené papírem nebo PE folii (proti vrzání) a prošroubované. Na to potom rovnou koberec. Řeším teď jakou tu izolaci - jestli mirelon apod. nebo podlahový polystyren tl. 1cm (víc to už zvýšit nemohu). Co poradíte? A dále, uvádí se, že desky mají být prošroubovány "pevnostními" vruty. Tento pojem mi nic neříká, jedná se obyč. vrut do dřeva se zapuštěnou hlavou a nebo je to něco speciálního?

V jiné místnosti potřebuji zvýšit podlahu cca o 10-12mm, uvažoval jsem o podložení finální vrstvy (PVC) také OSB deskami, ale jen v jedné vrstvě (z důvodu potřebné výšky), ale nyní si nejsem zjist, jak desky vzájemně spojit, totiž, jestli slepený spoj pero-drážka vydrží a nebude mne časem čekat rozestupování jednotlivých desek.

V obou případech jsem počítal s tím, že OSB nebudou kotveny k betonovému základu, budou tedy plavat.

doplněno 06.01.10 09:29:

Abych se dobral hledaných rad, raději upřesním:

K 1. části dotazu:

Neměnné skutečnosti - Budou tam 2 vrstvy OSB desek tl. 12mm, prošroubované. Mírnoými nerovnostmi mám na mysli cca 5mm/2m.

Dotaz:: 1. Co dát mezi OSB a beton, tl. max 1 cm? Je vhodný podlahový EPS? Nebo raději mirelon případně ve více vrstvách? 2. Čím prošroubovat vzájemně desky - co je to tzv. pevnostní vrut? 3. V další místnosti, kde bych chtěl aplikovat podobnou skladbu podlahy jsou ale nerovnosti větší - ve většině plochy též 5mm/20, ale v rozích (v poloměru kolem rohu cca 50cm) je propad až o 2cm, co doporučíte zde (nejlépe nějaký suchý postup, tj. ne samonivelačku apod.)?

K 2. části dotazu:

Pokud použiji OSB desky (PD) v jedné vrstvě a přitom je nechám jako plovoucí - jak je zabezpečím proti rozestupování ve spárách?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dada*
hodnocení

0x

dobry den mel jsem bodobny pripad.

polozil jsem miralon ohledne nerovnosti,pote osb desky do krize ,jeste mezi ne(osb desky)jsem vlozil dalsi miralon.sesrouboval,zabrousil spary.a mnel jsem vydelano.

hodnocení

0x

"mazanina mírně nerovná" definujte nerovnost.

na dva metry je nerovnost kolik?

Domnívám se, podle Vašeho textu, že je zbytečné dávat OSB desky. Desky NEKOTVIT aby plavaly.

jabraka*
hodnocení

0x

Pořád ty OSB desky.Použij Rigidur,má vynikající kročejový útlum a v jedné vrstvě se slepí desky čelně.Okolo stěn se nechá malá mezera a zapění PUR pěnou.Dokonce je i levnější než OSB.Na něj můžeš lepit lino,koberec či dlažbu.

JABRAKA

hodnocení

A na ten Rigidur pak můžu dát rovnou koberec? Nebude se to vydrolovat a promačkávat např. židlema? A jak velké nerovnosti to snese na podkladu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma osb podlaha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]