Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za elektroinstalační zařízení?

Od: zdenek2® odpovědí: 8 změna:
V garáži mám elektroinstalační desku, kde je toto zařízení na obrázku. Co to je? Domnívám se, že je to nějaký starobylý jistič, který se přepálí při nadměrném proudu. Jednotlivé jističe mám pod tím.
Domnívám se, že tato součástka je již nadbytečná, protože hlavní páčkový jistič 25A mám u hodin.
U hodin je tato stejná součástka znovu a je zaplombovaná (což je logické).
Poraďte mi, co to je a zda mám provozovatele el. energie kontaktovat, aby zaplombovanou součástku odstranil, protože pokud by se větším proudem než 25 ampér přepálila, asi by byla trvale přerušena dodávka el. energie do objektu?

Co je to za elektroinstalační zařízení?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Je to tzv nulovací můstek. Spojovaly se v něm vodiče N, ve druhém třeba PE... Satame, jste expres..
doplněno 21.01.20 19:31:

Dnes se spojení N a PE vodičů řeší svorkami, které jsou součástí domovní rozvodnice, jsou v ní i jističe, ve vašem případě rozvodnici asi na omítku...

doplněno 21.01.20 19:32:

Dejte foto celé desky a zařízení na ní...

Jedná se o svorky vlevo, je zapojen jen N vodič...druhý obrázek

hodnocení

1x

Je to nulový můstek.

Nemusíšmít obavy, nic to nejistí. Pouze jsou v něm spojeny všechny "nuláky" toho rozvaděče. Nemá se tam co přepálit ani vypált.

doplněno 21.01.20 19:26:

@zdenek2: NEODSTRAŇOVAT! Nejsem elektrikář, takže někdo odbornější ti tady určitě vysvětlí proč. Ale odstranění nulového/nulovacího můstku je nesmysl, nehledě k tomu, že to může být i nebezpečné.

hodnocení

Aha, takže tato nezaplombovaná součástka za hodinami je vlastně zbytečná a mohu ji odstranit? Nulové vodiče si přeci za deskou mohu spojit třeba vagosvorkou. Je to garáž a není tam skoro žádná elektroinstalace.
Ještě mne napadá, že na vagosvorkou může být hlavní nulový vodič příliš tlustý. Čím se to spojuje dnes?

Zbytečná součást to není, pokud tam máte tu desku, není žádný důvod nulový můstek odstranit. Určitě je to kvalitnější spoj, než to "lepit"za deskou ve wagosvorkách. Náhradou může být třeba toto. Ale je potřeba použít odpovídající držák. Já bych to nechal tak až do případné rekonstrukce. Takto je svorkovnice přístupná pro případné měření.

hodnocení

Je to deska, ne krabice. Dřív se asi dělali spíš desky. Místo na desce potřebuji na jiné věci, takže vodiče spojím za deskou. Odhadem budou dva, tři...

hodnocení

0x

Je to něco jako výkonová wago svorka, která rozvádí hlavní přívodní vodiče N a PE. Je v porcelánu k vůli odolnosti vůči povětrnostním vlivům a teplotě.

Pokud je elektroinstalace předělána a jen tam zbyla a uvnitř vodiče nejsou a nikam nevede, tak jí klidně zrušte.

A když už jí otevřete a bude funkčn, tak dotáhněte vodiče, než jí zavřete.

joeventil*
hodnocení

0x

... takové volné spoje v nulovacím můstku = pěkná discotéka v baráku ... rozhodně nezasahovat / nerušit - je tam i bod hlavního přizemnění (proto je tak velká) ... už jsem viděl celkem dost vystrašenou rodinku které se vlivem povoleného nulovacího můstku blejskalo u plynoměru ... ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]