Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dimenze jeklu pro nosnou k-ci

Od: garaznik* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Byl by někdo prosím tak ochotný a mohl mi spočítat jaký jekl použít pro vytvoření nosné k-ce pro rošt skladovací plochy u stropu garáže? Ideálně s požadavkem na co nejmenší výškový rozměr jeklu. Stěny 30cm cihla + betonový věnec a na něm položená betonová skořepina s žebry. Rozpětí stěn je 3,70m čistá míra. Na rošt je poté uvažováno s OSB deskama nebo podobným materiálem pro vytvoření skladovací plochy. Zatížení konstrukce vlastní váha + nějaké plechy, lehký a však rozměrově neskladný materiál a "bordel". Kotvení uvažováno buď pomocí hmoždinek do stěny/věnce nebo položení na věnec vedle skořepiny. Poprosil bych o regulérni dimenze založené na výpočtu. Ne "já bych tam dal odhadem"...Děkuji :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Ty to chceš od někoho přesně spočítat, ale v zadání máš lehký neskladný bordel.
To se to potom počítá jedna radost.
garaznik*
hodnocení

Tak já nemám odhad ani nevím kolik to může vážit a co všechno tam kdy bude. Jako z principu věci nechci tahat ke stropu něco co bude vážit XX kilo. To by bylo kontraproduktivní. Můj hrubý odhad může být 100kg. A to si myslím, že jsem hodně přestřelil. Ale těžko se to takto střílí. Druhý rozměr je 5,5m. To jsem zapomněl, ale nevím zda chci využít celou plochu. Omlouvám se

hodnocení

0x

Z vašeho zadání se to spočítat nedá. A vaše představa zatížení do 100 kg mi přijde podhodnocená. Jakmile je někde v garáži nějaká police, tak se má počítat se zatížením značně vyšším, než se mi teď momentálně zdá. Příhodí se tam destička, trubička, nějaké prkno a ejhle, je tam 300 kg ani nevíš jak:).
Za mně: po 1,2m tam dát napříč jekly 50/30/2mm, po stranách na ně dát nějaký deskový materiál a tím vytvořit dvě dlouhé police pro kratší a hodně těžké věci, prostředek nechat volný a používat pro dlouhé štíhlé kusy.

garaznik*
hodnocení

Proto píšu, že odhad na zatížení nemám. Ale jekl 50x30x2 jsem tak nějak tipoval i když po vzdálenosti 0,6m. Střed plochy jsem chtěl ze spodní strany využít na ukotvení světel

hodnocení

0x

Na tyto věci se už prodávají konzole , které se přikotví do zdi. U nich je dokonce uvedeno, jakou mají nosnost. Seženete v síti hobbymarketů.Na ně si můžete položit desku z OSB. Konzole budou určitě až do 0,5 m

garaznik*
hodnocení

ano, vím že konzole existují. Např. ty na technické rozvody. Ty jsou ale dražší a do délky max 1m. Je výhodnější koupit a opracovat jekl než používat konzole z obchodu.

joeventil*
hodnocení

0x

... odhadem a bez přestřelu 100kg bude vážit jen ta konstrukce s těma OSB deskama - takže určitě nedávat na hmoždinky (má-li to být pochozí) ... potom brát v úvahu vaší váhu (konstrukce bude zatížena jinak když na ní budete stát a nebo bude-li tam břemeno rozložené v ploše) ... pro adekvátní výpočet opravdu málo skutečných hodnot ;)

garaznik*
hodnocení

těch 100kg bylo myšleno jako jako váha věcí, které poté budou uskladněny. Ne samotná váha konstrukce. A nejedná se o pochůzí prostor. Zas tak velká garáž to není. Bude to prostor o půdorysné velikosti garáže a výšce cca 20-30cm. Přístup bude z podlahy např. ze žebříku.

Nějak se v tom ztrácím.
To bude přes celou plochu garáže? Jak se dostaneš doprostřed? Dozadu?
garaznik*
hodnocení

revizní dvířka nebo výklopný panel na pantech. Tohle jsou už detaily, kterými jsem vás nechtěl zatěžovat.

Jelikož vlastně vůbec nevíš kolik na tom bude naložený, dal bych tam jekl 60x40 a děj se vůle Alláhova.
Víc to nemá smysl řešit.
garaznik*
hodnocení

Nepopírám, že nevím. Avšak nechci, aby to teď působilo nějak divně, ale myslím si, že v takovém případě nikdy nikdo netuší co všechno bude kdy potřeba skladovat. Ono na cca 20-30cm užitné výšky a cca 2,2m nad čistou podlahou tam zas toho být moc nemůže. Tam můžou být např. lyže, desky, latě, trubky a podobné věci. Tohle je výčet co mě momentálně napadl jako vhodný pro takový prostor.

Když dáš na celou plochu 15 mm silný OSB desky, počítej jen samotný desky dva metráky. K tomu železo a metrák různých věcí tam dáš ani nevíš jak, takže několik metráků čehokoliv a do tuny celkový váhy moc chybět nebude.

hodnocení

0x
Hoďte vaši představu na papír a dopiste rozměry, pak se dá něco navrhnout a spočítat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]