Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komín vlhne kondenzátem ze spalin

Od: jenicek* odpovědí: 5 změna:

prosím poraďte:v září 09 jsem postavil nový komín na chalupě.jedná se o téměř identick. kopii púvod.150let starého,generacemi ozkoušeného komínu-popis:z kachlových kamen vyůstění průměr cca150mm pod podlahu na púdě,délka cca 70cm,navazuje do omítnutého cca 7,5m vysokého komín.tělesa z pálených cihel vnitřní průměr32x32cmzakončeného beton.hlavou osazenou šamot 20cm dlouhou trubkou o vnitř.prům.20cm,nadstřešní část 1,5m z mrazuvzdorných cihel je durch nasáklá kondenzátem ze spalin.co s tím?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raadek*
hodnocení

0x
Dat na komin strisku a zvysit teplotu spalin v komine. Mozna vas ceka tepelna izolace nadstresni casti kominu. Topite drevem? R.
jenicek*
hodnocení

topím starými suchými deskami z měkého dřeva,pro zvýšení teploty spalin jsem vyčistil kachlovou pec od sazí a už ani neotvírám dvířka od trouby do místnosti.Myslíte že to zůžení průduchu šamot.rourou na hlavě komínu by mohlo mít vliv?

raadek*
Vy jste vlastne ten komin ucpal v nejnevhodnejsim miste. 3x jste zmensil prumer pruduchu. Samozrejme existuji kominove hlavice, ktere zmensuji prumer, ale tomu musi odpovidat kompletni tepelna izolace komina. Diky te samotove trubce se rychlost spalin snizuje a mozna vznikaji i nejake turbulence. Tim padem se zvysuje doba, pri ktere se spaliny v komine ochlazuji a nasledne kondenzuji na vnitrni strane tepelne nezaizolovaneho komina. Takze vam nezbyva nic jineho nez tu samotovou trubku odstranit. Jak je znamo - nejvhodnejsi drevo na topeni ma mit 20%. To znamena, ze v metraku dreva je 20 litru vody. Byt vami tak bych prozatim topil uhelnymi briketami, protoze drevo ma agresivnejsi splodiny a obsahuje vice pary. Dalsi kondenzace by mohla narusit kvalitu malty. R.
jenicek*
hodnocení

Jak říkáte,ta hlava je originál beton odlitek pro komín venkov.rozměr 40x40cm jako ten můj s tím rozdílem že je určen pro systém s vnitř. komín.zateplením a výchozím otvorem na tu šamotku prům.20cm co jsem tam staveb.lepidlem připlácnul v domění že to z estetického hlediska bude vypadat lépe.Ten sudeťak co tu chalupu před 150ti lety stavěl se ze mě asi otáčí v hrobě.Hned pozítří tu rouru z hlavy vyříznu flexkou s diamant.kotoučem aby ten otvor kopíroval vnitřní rozměr komínu a nainstaluji stříšku napříč hřebenu.Doufám že mě ty agresivní koncentráty a mráz,komín.zdivo už dočista nedegradovaly.dále dle rady sušit uhel.briketami.díky za radu,dám vědět jak to dopadlo.Jeníček

raadek*
Hlavne nespadnete! Co se tyka malty, to poznate na jare a v pripade potreby spary vyskrabete a znovu vysparujete. R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]