Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rosení podlahy

Od: robert525* odpovědí: 54 změna:

Dobrý den,

mám zrekonstrovaný dům, zateplený od soklu nahoru 18cm polysytrenem.

Sokl zateplený zatím není, sklepní okna v soklu jsou také původní a dosti profukují.

V garáži, kde profukují i stará vrata, mám nyní kolem 8-9°C.

Pod kuchyňskou linkou v rohu nad garáží se mi sráží voda a podlaha je dosti studená.

Strop pod kuchyní je zateplený 8cm polystyrenem.

Pomůže v této situaci nalepit na garážová vrata 10cm polystyren, okna zadělat polystyrenem a v garáži lehce pustit topení?

Kuchyň nemám ještě zasoklovanou, ať to "dýchá", mám strach, že se tam začnou tvořit plísně a navíc je tam anhydrit...

Pomůže prosím nekdo, co s tím?

Děkuji

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Zvýšit teplotu v garáži sice pomůže,ale je to kontraproduktivní.Efektivnější je ohřát prostor za linkou,který je uzavřený a studená podlaha snižuje rosný bod.Možná by stačil malý otopný ventiolátor za linku.Třeba tento: trotec24.cz/...

JABRAKA

Naprosto souhlasím s Jabrakou, problém je prioritní za kuchyňskou linkou. Tam zvýšíte teplotu, dole zateplením zajistíte, aby nebyla podlaha ochlazována.

robert525*
hodnocení

Koukám na ten ventilátor a uvažuji.

Jedná se tedy o to, že by ventilátor byl pod linkou nekde v tom rohu neustále zapnutý a hlídal teplotu na 18°C třeba.

Je tam psáno, že má termostat, tzn. že se zapíná a vypná sám při určitě teplotě, resp. dotápí na určitou teplotu?

Ať to nejede pořad a já musím ručně vypínat a zapínat.

robert525*
hodnocení

Popř. topný kabel s termostatem.

Kolik W by musel mít kabel aby to vytopil na těch 15-18°C?

re4zon
hodnocení

1x
Je s tim to, ze tam mate tepelny most, jak jste spravne usoudil. A do toho jeste asi zvysenou vlhkost z vody, kterou jste tam napumpoval s anhydritem. Jestli to pomuze je tezko rict, kdyz nikdo nevi, jak to tam presne vypada, pravdepodobne trochu ano. Musite zvysit teplotu daneho mista (odstranit most) a/nebo snizit vlhkost, jak to udelat posoudite nejlip sam. Doporucil bych hlavne v kuchyni co nejvic vetrat.
Vidím to nějak podobně.
Zdi mají plíce, že musí dýchat?

hodnocení

0x
re4zon má pravdu, já jen doplním.8cm polystyren v podlaze pod anhydridem není nic moc.Možná by nebylo od věci (pokud to technicky jde) zateplit strop garáže další vrstvou izolace.I když dozateplíte sokl a utěsníte okna a vrata, nebude v nevytápěné garáži nic moc teplo.
robert525*
hodnocení

Pod anhydridem není polystyren. Nemáme podlahové vytápění.

Anhydrit je na původní betonové mazanině.

8cm polystyren je právě zateplený strop ve sklepě.

Rosení je pouze a jenom v jednom rohu na garáží pod kuchyňskou linkou.

Garáž bude do budoucna zateplena - okna, zatepená vrata.

V celém sklepě je topení, které zatím nemám zaplé.

V ostatních místnostch ve sklepě je 11,5°C, pouze garáž má o 2,5°C méně.

Proto byh rád věděl, zda provizorní zateplení vrat, oken polystyrenem a mírné topení v garáži pomůže.

Ano, zvednete li teplotu v garáži, určitě se to zlepší nebo dokonce vyřeší.

robert525*
hodnocení

Anhydrit byl vylitý půl roku než se začalo dávat lino, ten byl suchý.

Takže myslíte, že most vzniká rozdílnou tepletou v garáži a kuchyni, rodzíl je 10,5-12,5°C

Na kolik by tedy měl být minimalizován rozdíl? teplot?

Větrání je samozřejmé, ale problém je, že to je v roho pod kuchyňskou linkou, která by měla být zasoklována, tedy proudění vzduchu tam moc nebude...

Děkuji za info

hodnocení

0x

Nepíšete z čeho je zdivo, jaké tloušťky, jestli je vlhké? Pokud je kamenné, a část zdiva nad garáží nezateplená, je logické, že když netopíte, budete mít v rohu rosný bod.

Řešte vlhkost zdiva, zateplení soklu, tím se zvýší povrchová teplota zdiva a sníží teplota rosného bodu. Ještě by mě zajímala vlhkost vzduchu a teplota v místnosti, měřeno obojí najednou.

robert525*
hodnocení

Zdivo je z CDM cihly (perforovaná cihla), 40cm.

Dům je zateplen až pod zateplení stropu ve sklepě, resp. zároveň.se zateplením stropu ve sklepě.

Sklep je suchý, žádná vlhkost na zdech není a nikdy nebyla ani před zateplením.

Sokl se bude zateplovat, okna i vrata se budou měnit, ale to až v horizontu dvou let.

Teplota vzduchu v obytné zóně je 21,5°C, pokud jsme doma, jinak 19.5°C (i v noci)

Teplota v garáži je 9°C (v ostatních místnostech je 11,5°C) - rozdíl teplot dávám za vinu právě vratům a tím, že je garáž na SZ straně, kde slunce moc nezasvítí.

Vlhkost vzduchu Vám teď nanapíšu, musel bych to něčím změřit.

A jsme doma, cihla cdm 40 cm je tepelný most a v souvislosti s tím, že v rohu je kuchyňská linka, tak to tam promrzá. Vlhkost v tom rohu bude vyšší a rosný bod určitě kolem 12 st.C. Vyřešíte to až definitivně se zateplením soklu. Nyní to budete muset vydržet. Možná tak prozatímně jen to vystříkat Funfistopem proti plísni, kam došáhnete.

robert525*
hodnocení

Můžete mi prosím jako lajkovi vysvětlit v čem je tedy ten problém? (resp. proč CDM 40cm je tak zásadní?)

A jak detailněji pomůže ten sokl? Resp. čím to pomůže?

Rosný bod 12°C znamená, že když nyní budu topit v garáži na 12°C mohlo by to vymizet?

Děkuji za info pro lajka:)

Nemohv by tepelný most být v soklu?Píšete že není zateplený.Pokud není zateplení zvenku přetáhnuté přes strop sklepa, má vnější roh větší plochu než vnitřní, tím umožňuje natáhnutí chladu do podlahy

Celá ta situace se dost špatně představuje. Nešlo by to tady nějak nakreslit v řezu s vyznačením , kde všude je tepelná izolace? Na vysvětlenou, pokud je rosný bod 12 st.C a teplota zdiva této teploty nedosahuje, máte tam kondenzát. Z toho vyplývá, že a) topit víc v kuchyni

b) snížit vlhkost v kuchyni např. odvlhčovačem

c) doteplit roh zvenku, popřípadě obalit všechny konstrukce , kudy se natahuje chlad ( t.j. pokud je nad vraty ž.b. věnec, musí být obalen i ten včetně zdiva nad ním a to z venkovní strany.

Varianta a) a b) neřeší příčinu - takže asi zavrhneme rovnou, i když je nejméně pracná

robert525*
hodnocení

Ten roh je obalený po bocích 16cm polystyrenem, zespodu je 8cm polystyren, takže ze všech stran.

Obvodový polysytren jde až po spodní hranu polystyrenu co j na stropě ve sklepe, tedy 8cm pod strop, tedy i věnec je obalen v polysytrnu zvenku 16cm polystyrenem.

V kuchyni topit více nechci - nechci tam mít 23°C, navíc pod zasoklovanou linku se teplo stejně nedostane, takže to asi nevyřeši.

Odvlhčovač je provizorní řešení na snížení vlhkosti, ale neřeší to příčinu.

robert525*
hodnocení

Nunici: vnější polysytren je přetáhnutý přes strop sklepe, resp je až 8cm pod ním, aby ončil zároveň se zateplením právě stropu sklepa.

Uvedom si, ze ten sokl taha chlad i pod polystyren. Podle me jedine zateplit sokl. Pridavat polystyren nepomuze. Navit 8cm pri 9 stupnich pochybuju ze by nebylo dostatecne. Ja mam taky v podlaze 20 cm polystyrenu ale nemam zateplene steny. No a na co mi tam je? No na velky prd.

Honzo, ještě doplníte izolaci stěn a pak poznáte, že jste udělal dobře.

robert525*
hodnocení

Honzas1: Určitě, tomu rozumím, že tahá chlad pod izolaci.

Jak jsem psal sokl bude zateplen v horizontu 2-3 let.

Do té doby se bude muset přitápět no:)

Milane o tom nepochybuju. Momentalne jsem ve stadiu rozvahy nad zateplovacim systemem... Polys, paropropustny polys nebo vata na brizolit..

hodnocení

0x

Roberte, snad budete z odpovědi moudřejší, musíte si přebrat co kdo napíše.

Sám píšete: "Pod kuchyňskou linkou v rohu nad garáží se mi sráží voda a podlaha je dosti studená."

To je ta příčina, že podlaha je studená, páč garáž pod ní je studená. Je třeba zvýšit povrchovou teplotu podlahy. To lze zateplením stropu v problematickém místě. V garáži nemusí být teplo, ale ten chlad nesmí pronikat stropem do kuchyně.

Objekt nepromrzá, jak někdo napsal, ale jak někdo dobře napsal, je rosný bod okolo+12°C. Což si myslím, že pod kuchyňskou linkou máte menší teplotu a proto se to potí.

robert525*
hodnocení

Pod linkou můžu teplotu změřit.

Strop v garáži je zateplen 8cm polystyrenem.

1. Znamená to tedy, že můžu zateplit ten roh, dejme tomu 1x1m nalepit další polystyren a problém by mohl být vyřešen, i když zůstane v garáži teplota pouze 9°C (resp. ji mohu zvýšit na 11.5°C při zateplení vrat a oken)?

2. Můžu teplotu v garáži zvednout na 12-15°C (zateplím vrata, okna, do budoucna i komplet sokl), mírně budu topit, abych teplotu udržel a do stropu přes polystyren by se nemělo dostat takové ochlazení, aby podlaha měla 12 a méně °C.

Změřte povrchovou teplotu podlahy pod linkou.

...že můžu zateplit ten roh...já nevím, který je TEN ROH.

Zvednou teplotu v garáži je OK, ale je lepší zvednou povrchovou teplotu podlahy. Příklad, polyš 8 cm je málo, protože někde z některé strany je izolace mizerná. Na místě se to musí prohlédnou a když pomyslně provrtáte kuchyň, tak vždy musíte narazit na polyš. Všemi směry.

robert525*
hodnocení

TEN ROH...myslím roh, kde je problém - tedy, že přidám polystyren do rohu stropu v garáži, kde nastal nad ním v kuchyni problém. Což je přimo roh nad vraty, a kde bude asi největší zima.

Když pomyslně provrtám kuchyň v rohu, kde se sráži vlhkost, provrtám se do steň s 16cm polystyrenem a dolů do 8cm polystyrenu, tedy vždy přes polystyren.

Znamená to tedy, že 8cm polystyrenu je na teplotu 9°C v garáži málo.

Je tedy nutné zvýšit teplotu v garáži, popř. přidat izolaci do problematikého rohu, tak jak jsem psal.

A kolik je přetáhnutá venkovní izolace směrem dolů? nebo např. překlad nad garážovými vraty?

robert525*
hodnocení

Izolace přes celou podlahu až přes 8cm polystyren, který je ve sklepě, resp. izolace je přetáhnuta 8cm pod strop garáže.

Roberte, zespodu i přes polyš jde chlad. Pod linkou je taky chlad, páč se tplo tam nedostane.

Řešil jsem u jednoho stavebníka, že měl 50cm Heluz a za linkou plíseň. Zkrátka z teplé strany je málo tepla.

robert525*
hodnocení

Jasné, chápu.

Takže jak jsem psal opatření: přidat do rohu více izolace (další vrstvu), zateplit vrata a okna, nejlépe zateplit i sokl a přitápět.

Tedy musím se dostat na vyšší teplotu v garáži, tím by to mělo být vyřešeno.

"Což je přimo roh nad vraty, a kde bude asi největší zima."Zde bude také část problému, bude tam překlad, který sám o sobě je slabé místo (tepelný most).Jak je řešený? Je tam jeden betonový překlad?Nebo dva na krajích zdi a mezi nimi beton?Nebo třeba tak jak mám já, tři překlady, mezi nimi polystyren a beton. Je mnoho způsobů, některé dobré některé ne.

Dějte několik foto.

robert525*
hodnocení

Kejikl: Překlady jsou tušim dva vinkle, mezi tím určitě není polystyren - jedná se o 40 let starý dům.

Překlady jsou ale pod úrovní polystyrenu, cca 8cm (=nadpraží).

Milancukrar: o jaké fotky by se mělo jednat?

robert525*
hodnocení

Včera jsem na vrata nalepil polystyren 3cm - zamezil tak profuku a částečně zateplil, před vrata jsem dal pro jistotu hrubou plátěnou vojenskou plachtu.

V místě problematikého rohu jsem dal další vrstvu 8cm polystyrenu a podložil prvizorně tyčemi.

Do oken jsem narval 5cm polystyren proti profuku.

Před výše uvedeným byla teplota pod kuchyňskou linkou v rohu 12,9°C

Teplota v garáži 8,9°C

Po "zateplení" jsem teď ráno byl v garáži a teplota pouze 9,3°C.

Ještě nainstaluji radiátor do garáže, ať to temperuje...Snad to tedy pomůže.

gel
hodnocení

0x

Použijte tento odvlhčovač. Kupte tři solné cihly i více. Tři plastové kbelíky (1 kbelík, jedna cihla) do kterých dáte kuchyňské síto plastové obrácené dnem nahoru a na dno postavíte solnou cihlu. Voda z cihly steče přes síto do kbelíku. Cihla nesmí ležet ve vodě. Kbelíky denně vodu vylévat. Případně cihly na slunci vysušit.

Cihly koupíte na webu, síta nejlevnější u Vientnamců, kbelík plast jde koupit i za 40 Kč jeden Tesco, Kaufland. Železo nesmí být a cihly nepokládat na plech. Okamžitě ho sůl sežere. Dát vše do studeného rohu. Čím více cihel tím lepší výsledek. Cihly vydrží i 10 let pokud je nemočíte ve vodě a necháte občas vysušit.

Není to také zázrak, vlhkost ze zdi vám to neodstraní. Ale je to nejlepší a nejlevnější dlouhodobý odvlhčovač, který znám. Nevím jak to dostanete pod linku.

Také to chce větrat denně 2 x 15 minut a koupit si vlhokoměr, který ukazuje hodnotu vlhkosti. Já mám nejlepší zkušenost s vlhkoměrem a teploměrem od Vietnamců za asi 160 Kč průměr 12,5 cm. Naše výrobky stojí za nic a jsou mnohem dražší.

Nekupujte odvlhčovače z drogerie. Jsou drahé a neúčiné.

gel, tazatel nechce odstranit následky, ale příčinu.

robert525*
hodnocení

Děkuji, ale jak píše pan cukrář.

Nepotřebuji mít pod linkou cihly, vylévat vodu celý život.

Potřebuji aby se příčina odstranila.

asd1
hodnocení

0x

Tepelný most. Teplo uniká z tohu tipuju zdivem dolu a pak ven částečně soklem, částečně do garáže ("obejde" izolaci stropu garáže, tj. přidat izolaci stropu vůbec nemusí pomoct.

Povrchová teplota podlahy je pod rosným bodem, větrání znamená přívod vzduchu a tím i vlhkosti = může vlhnout víc než když to uzavřeš..

Řešení - = zvýšit teplotu stěny nad rosný bod, např. topný kabel. Nebo naopak snížit vlhkost pod rosný bod při teplotě stěny (povrchovou teplotu změříš infrateploměrem) tj. nevětrat, ale naopak ten prostor pod linkou uzavřít, můžeš do uzavřené dutiny dát pohlcovač vlhkosti.

Hodně pomůže zateplit sokl domu - zrušíš polovinu tep. mostu resp. tu horší kdy strana garáže má 8° a venkovní strana zdiva v noci pod nulou..

PS: pokud začneš topit v garáži a jezdíš v zimě denně autem ven, tak ti shnije auto ;)

robert525*
hodnocení

Topný kabel mne také napadl, otázka zda to pomůže vytopit podlahu, nicméně teplotu v garáži by to chtělo, tak i tak zvýšit - 9°C je málo dle mě.

Sokl se zateplovat bude, ale jak jsem psal v horizontu 2-3 let.

S autem do garáže prozatím nejezdím, je zde udělán špatný vjezd, ale do budoucna se jezdit samozřejmě bude, ale to až po úpravách.

I tak se ale zeptám, proč by auto shnilo, když se bude přitápět na 13-15°C?

Já si myslím, že kolega asd chce sdělit, že střídáním teplot se auto taky bude potit a dříve zkoroduje.

asd1

Střídání teplot ani ne, ale podvozek je nasolený (nebo i podběhy plné slané břečky) a zaparkuje se v teplé garáži = teplo a slané vlhko = rezne to řádově rychleji než když stojí venku v mrazu (ideální je přístřešek, když vynechám že ideální je aby auto sůl vůbec nepotkalo...).

Pocení ano - studené auto vjede do garáže a okamžitě se orosí..

asd, solení již skoro není, páč zima se odstěhovala na sever.

asd1

Právě že je, aspoň tady je pořád kolem nuly, v noci pod nulou = námrazy + ledovky a solí se fest... Stříkaj solanku tak to vypadá jako jen mokré...

robert525*
hodnocení

Jasné, to je asi pravda, ale v dnešní době neni nic neobvykklého mít teplou garáž v rámci domu.

Asi je pravda, že to může urychlit proces koroze, ale snad to není tak extrémní, aby auto bylo za 5 let prožrané:)

Každopádně teď se do garáže nejezdí, do budoucna se jezdit bude, ale jak říkáte přístřešek bude využíván určitě více.

Otázka co udělá v zimě přístřšek, zda ochrání auto i před namrzlým sklem či nikoli.

Bylo mi někým řečeno, že proti námraze na skle stačí opravdu jen střecha bez stěn.

Ale to jsme daleko. Až bude zateplen sokl, třeba nebude nutné ani topit v garáži...

asd1

Je fakt, že moderní auta nejspíš nechcípnou na korozi ale na nevýhodnost drahých oprav těch pííííp co v nich je...

Zateplení soklu to vyřeší na 99%.

Teď bych spodek linky uzavřel a do dutiny bych dal pohlcovač vlhkosti (např. lavor s kočkolitem) - v dutině bude suchý vzduch a nic kondenzovat nebude ani když bude stěna chladná... Díky uzavření tam nepůjde vlhký vzduch z místnosti a tím ani vlhkost. Tohle tě vyjde na pár korun a tipuju že to bude fungovat...

Prostě celé to je o teplotě, vlhkosti a rosném bodu. Suchý vzduch = rosný bod např. 5°C a při 12° nic nezkondenzuje. Rosný bod 15°C = aby nekondenzovala voda, tak musíš zvýšit teplotu stěny nad 15°C např. topným kabelem nebo temperováním garáže..

robert525*
hodnocení

Jasné, chápu.

Vyzkoušíme, mám trochu strach o anhydrit, který je tam vylitý, ať tam není hodně vody a není ještě větší problém.

jindrich777
hodnocení

0x

Při teplotách 10-12 st. se rosí všechno. Vytopit na 15 st. a bude klid. Vyzkoušeno nedávno.

robert525*
hodnocení

Děkuji za informaci.

Budu instalovat radiátor a přitápět. Také myslím, že pomůže.

Včera jsem pustil radiátory v ostatních místnostech ve sklepě, hned tam bylo příjemněji (teplotu jsem ale neměřil), spotřeba plynu nebyla ani nijak vyšši než běžně máme.

hodnocení

0x
Přidám svoji malou amatérskou zkušenost. Asi před 20 roky kamarád přistavěl nad částí domu rodičů zateplené (polystyrenem) patro vyzděné siporexovými tvárnicemi. Stavbu prováděla firma dle tehdejších pravidel. Asi po 4 zimě mi ukazoval od venkovní stěny zcela zničenou kuchyňskou linku (z pohledové strany byla ještě po 4 letech vlastně nová). Mimo linku žádný problém nebyl. Moje úvaha byla taková, že linka postavená na soklu od zdi ke zdi, nahoře u zdi uzavřená rohovými lištam, nedovolila proudění vzduchu a venkovní stěna časem logicky prochladla (sebelepší izolace jen prodlouží potřebný čas prochladnutí). Od nevětraného studeného vzduchu prochladly zadní stěny linky. Při otevírání šuplíků vlhký a teplý vzduch z prostoru kuchyně na vnitřní straně zadních stěn linky kondenzoval a vlhkost s plísní dokončila.Když jsem se asi za rok stěhoval na důchod do domku po rodičích, sledoval jsem první zimu hlavně tuto část linky a ve výsledku by to dopadlo stejně. Využil jsem možnosti sousedního obyváku a nechal prodloužit přes stěnu přívody teplovodního vytápění za linku kuchyně. Přívod topné vody šel napřed za linku a vracel se do radiátoru obyváku. Na lince jsem ještě na bocích odstranil sokl pro nasávání vzduchu a celou jsem ještě asi o 3 cm odstavil od stěny aby vlažný vzduch mohl proudit (horní okrajové lišty jsem ponechal a nikdo si zatím nevšml) - ani majitel firmy která linku vyráběla na zakázku při dodělávce jedné skříňky). Po 14 letech nemám problém. To samé jsem ještě preventivně provedl za skříněmi v ložnici. Přívodní trubky topení napřed za skříně a potom do radiátoru, sokle skříní jsem odvrtal asi 8 cm otvory pro lepší proudění vzduchu. U stěny sokl nebyl a tak jsem nemusel ani skříně vyprazdňovat.V místnostech používám termostatické hlavice a i při malém otevření jsou přívodní trubky horké aby topná voda mohla třeba jen přihřát radiátor. Nevím co na to profíci, tohle je úvaha a zkušenost staršího amatéra. Nyní budu mít možnost (pokud zdraví poslouží a dožiji) pár roků sledovat stejnou věc u synovce. Nový zateplený dům, podlahové vytápění, soklová linka u venkovní zdi pod oknem s výhledem a pod linkou i za ní žádné topení. Spoléhá na neomylnost projektové dokumentace a zkušenosti dodavatelských firem.

robert525*
hodnocení

Včera jsem měl od rána puštěné radiátory, které v době nepřítomnosti opravdu jen temperují.

V době přítomnosti topí a je vidět rozdíl i v garáži, kde není radiátor (nechal jsem do garáže otevřené dveře.

V garáži tedy bylo 11,5°C (z původních 8.9°C), v noci topení pouze temperuje, resp. dotápí obytnou zónu na 19.5°C, což ve sklepě a garáži nestačí a teplota dnes ráno v garáži opět pouze 9.2°C (okna jsem zadělal polyšem, vrata taky nalepené polyšem a ještě zakryty plachtou)

Tedy pokud budu topit i v garáži, teplota 100% stoupne nad 12°C, ale v noci zase klesne na cca 9.5-10°C, což je zase málo.

1. Uvažuji, jak někdo psal od radiátoru vedle linky protáhnout měděnou trubkou přivod teplé vody pod linku a pak až do radiátoru. Akorát nevím jak bych to tam dostal. Přes nožiřky kuchyně tam nedostanu dlouhé trubky a pokud ano, tak se tam zase nedostanu abych zapajel kolínka...Dá se použít nějaká flexibilní trubka/kabel?

2. Dát do rohu pod linku do nějaké misky na sítko ceresit tabletu do odvlhčovače (máme s ní dobré zkušenosti v bytě při rosení oken)

3. Koupit nějaký ohřívací ventilátorek, jak tu tuším psal JABRAKA.

4. !ÚVAHA! Dát pod linku elektrický topný kabel přímo na zem na lino - nebude to problém?

Já trubku přidával přes stěnu z pravé strany a to tak, že se po provrtání stěny trochu rozšířilo a do docela malého otvoru se vsunula (ze sousední místnosti) kompletní asi 4 m smyčka (dvě měděné trubky spojené "účkem").

Jinak vaše úvaha č.4 je také použitená a do budoucna jsem uvažoval poradit synovcovi (jsem přesvědčený o nutnosti do budoucna nějak řešit mnou popsanou situaci). U vás však nevím zda je dobré položit kabel na linoleum, asi ne.

Roberte, to, co dáte energie na vytopení garáže, dejte do topení za linkou, To bude levnější a účelnější.

robert525*
hodnocení

Topný kabel mi nebyl doporučen elektřikářem, že to nemá výhřevnost a asi by to moc nepomohlo.

Nakonec budu dodělávat z garáže, kde je ventil na radiátor, trubku nahoru do kuchyně a udělám nějakého hada pod linkou na vytápení.

Než to ale bude, koupil jsem tento otopný ventilátorek:

hobynaradi.cz/...

Teď přemýslím, jak to pouštět...Když nejsem doma nebo spím, tak budu mít asi strach to pouštět časovačem.

Nepřetrřitý provoz je zde psán max 30 min.

Uvažoval jsem co 2 hodinky pustit na 20min...Ale stejně se mi to moc nelíbí, nemám v to asi důvěru.

jenda2*

Takže původní smysl zateplení domu při rekonstrukci je na závěr doplněn dodatečným ohřevem...

Něco asi není úplně v pořádku. Nemám dům zvenčí zateplen, pouze zevnitř a nemám vůbec žádný problém s kondenzací vlhkosti . Ani na vnitřní straně plastových oken. Pořád tvrdím, že dogma ohledně vnějšího zateplení není jediné správné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]