Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akumulační nádrže u kotle, zkušenosti

Od: damat* odpovědí: 15 změna:
jak se vam osvedcili akumulacni nadrze u kotle? Jak dlouho vydrzi z nich vytapet nebo odebirat z nich teplo? Dekuji vsem za dobre odpovedi, napady, a rady jak tyto nadrze co nejlepe vyuzit.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Akunádrže mám 2x1000l,kotel zplynovací na dřevo 25kW , starší dům s tep.ztrátou 14kW. Vše funguje bezproblémově. Nádrže vydrží zásobovat různě, záleží na venkovní teplotě ale průměrně tech 24 hodin a potom další zátop.
Akumulační nádrž je ideální pokud máte zplynovací kotel na dřevo , který má optimální provoz při teplotách kolem 80- 90°C kdy je využit nejvíce efekt zplynování paliva.
Ale protože do radiátorů nepotřebujete posílat tak vysokou teplotu, bývá okruh kotle a okruh radiátorů oddělen čtyřcestným ventilem. Tak dosáhnete toho,že v kotli jedete na max.teplotu
a při tom nabíjíte akumulační nádrže a zároven vám v druhém okruhu (radiátorovém) cirkuluje nižší požadovaná teplota . Když kotel vyhasne, nahřáté akumulační nádrže předávají dál teplo do radiátorového okruhu.
Objem nádrží i výkon kotle a tepelná ztráta objektu by měla být před montáží vypočítána odborníkem.

hodnocení

1x
To záleží, jaký máte kotel. Jestli na uhlí, kde se nedá spolehlivě regulovat teplota, tak nádrž v podobě expanzní nádrže určitě, ale pokud plyn nebo jiný dobře regulovatelný zdroj, tak je to pak ztrátové. Ještě se to může vyplatit k solárním panelum, pokud nemáte baterie, tak ukládat přebytky do teplé vody.
joeventil*
... pozor expanzní nádrž je něco úplně jiného než akumulační ... osobně si myslím že při dnešních možnostech řízení a regulace otopných systémů je akumulace zbytečně ztrátová a prostorově náročná ... no a jen pro úplnost expanzní nádoba je nezbytná pro provoz každého otopného systému ;)

Jenže u některých dotovaných uhelných kotlů je podmínka dotace i akumulační nádž

a jen pro úplnost nemusí být expanzní nádoba, může být i prostorově menší, i když technicky složitější expanzní a doplňovací zařízení...

Přesně tak, pokud nejsou přebytky, je ztrátové akumulovat teplou vodu. K tomu je taky potřeba nějaký výkon, ohřát dva kubiky na nějakou smyslnou teplotu už chce pořádně pritopit pod kotlem. Expanzní nádrž je k tomu samozřejmě potřebná. Záleží co má doma za kotel, ale i tak si myslím, že dva kubiky si žádá hodně vložené energie.

vinca*
hodnocení

1x

Já mám rok zplynovaci kotel atmos 20kW a 1kubikovou nadrz. Mam na to prizpusobeny sklep, kotelna + sklad paliva. V 1 NP mam podlahove topeni a ve sklepe + garaz mam litinove radiátory. Radiátory spise jen temperuji, nebo zapnu obehove cerpadlo na radiatory, kdyz manzelka pere nebo neco kutim ve sklepe atd. Musim rict, ze kubikova nadrz je malo. Po obede zatopim a vecer o sesti uz nemam kam to teplo davat. Navic pokud temperuji podlahovku do noci a brzo rano, tak mi ta nadrz nestaci a dalsi den navecer jsem bez teple vody. Proto budu pridavat dalsi kubikovou nadrz, jednak kotel muze valit naplno, jednak mohu vecer nalozit plnou nasypku, bez toho, abych se obaval ze se zapne ochlazovaci smycka a jednak druhy den me podlahovka pojede na nadrze, bez toho, abych odpoledne musel topit. Da se rict, ze 2kubiky jsou nahrane pro kotel atmos 20kW, proto pocitam s tim, kdyby prisly holomrazy -15, -20, ze jednu nadrz uzavru a pojedu jen na 1 kubikovou nadrz. JInak dum je zatepleny 15cm EPS, strop miako+beton a 20cm eps. Jeste jedna poznamka, po zatepleni stropu, se zvedla teplota v mistnostech o 3 až 4 stupne a do podlahovky jsem musel ubrat na smesovacim ventilu.

hodnocení

0x

No hlavně záleží na velikosti nádrží. Velká se sice bude déle natápět, ale déle vydrží.

damat*
hodnocení

Pocitam tak 2x 1000litru
jendad

Vše je o tepelných ztrátách. Do 2 kubíku naakumulujete cca 100 až 120kw. Když to rozpočítáte na hodiny tak to vychází na tepelnou ztrátu 4 až 5kw/h . Kdo má takovou tepelnou ztrátu , tak raději tu investici do komína , kotle , nádrže a regulace dá do něčeho pohodlnějšího než kotel na tuhá.

jenda2*
hodnocení

0x
Pokud mate levne palivo a misto, proc ne. Drevo za 5 Kc kilo a obdobne ceny levne neni.

hodnocení

0x

Damat, z vlastní zkušenosti, mám nádrž na 1,5 kubíků, doma dělanou.

Dříve jsem jí používal, že jsem jí natopil a pak využíval teplo z ní, ale nemám spočítáno, jak dlouho to vydrží, páč jsem to nesledoval. Teď jí používám jen kvůli přetopení kotle a v létě pro ohřívání vody v bazénu. Jelikož jsem si dělal nádobu se synkem, tak jsem umístil dovnitř další spirálu z trubek a tím ohřívám vodu do bazénu, když je potřeba.

K normálnímu vyhřívání objektu to nepoužívám, páč když zatopím dřívím, za 10-20 minut je radiátorech již ohřátá voda.

damat*
hodnocení

Dekuji vsem za dobry nazor jestli to vsak bude podminka pri porizeni noveho kotle tak me nic jineho nezbyva

hodnocení

0x

Nepíšete, o jaký kotel se jedná, na jaké palivo...Pro kotel na dotace při ručním přkládání biomasy (kusového dřeva) musíte mít aku nádrž, kde se počítá 55 litrů vody na 1kW instalovaného výkonu...mimo dotace je třeba brát v úvahu doporučení výrobce kotle ohledně aku nádrže. U automatických kotlů jsou aku nádrže v drtivé většině případů zbytečné...dobrý automatický kotel jede "skoro" se stejnou účinností, i když je na 30 nebo na 100% jmenovitého výkonu.

hodnocení

0x

Když aku tak nejméně 3000l jinak je to oničem nebo dům o malých tepelných ztrátach.Mám 3000l po nahřátí vydrží dva dny zásoba je cca 200-250 kw záleží na teplotě.

vinnca
hodnocení

0x

Dobry den, potřeboval bych poradit ohledne zapojení AKU nadrze dle obrazku.Predpokladam ze primární okruh by mohl zůstat CU 28 ale nevim, co s tím sekundárním (oranžovým )okruhem, který bude napojený na rozdelovac/sberac topení, postačí CU 28 nebo raděj CU 35? Od rozdělovače/sběrače půjde okruh na radiátory CU 28, pak na podlahovku CU22, a zůstane tam přípravený do budoucna výstup na ohřev boilera cca 200l

Akumulační nádrže u kotle, zkušenosti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]