Nejste přihlášen/a.
Lze za proudový chránič zapojit dvouvodičový spotřebič (světlo)? Nebo je nutnost mít už všude 3 vodiče? Budu rekonstruovat el. v RD - starý, vše bude v režii elektrikáře, ale teď mě napadlo zda bude možno využít starší osvětlení, i když ono i nové LED světla co tu mám sou jen na dva dráty...?
Ano, je to možné, třeba na plastové světlo ani není kam připojit ochranný vodič. Přívody ke světlům ale určitě natáhněte třížilově. Pokud jsou starší lustry kovové, je lepší je "uzemnit", s tím určitě elektrikář poradí...
Vše se bude tahat ve třech drátech, to je jasné... spíš mi šlo o to abych nemusel hlavně ty plastová led světla měnit kvůli tomu že mají jen dva vývody a budou (muset) být za chráničem... ufff... děkuji
Plastová světla jsou bezpečná i bez uzemnění. Připojíte je na hnědou fázi a modrý nulák, zelenožlutý drátek tam nechte někde smotaný pro případnou výměnu světla za kovové.
Je vidět, že nejste elektrikář. Chránič se dává kvůli zásuvkám, v mnoha případech povinně. Pokud je světllo s kovovým tělesem nebo rámečkem, tak se taky uzemňuje, chránič nechránič, to platí ve všech rozvodech. Pokud je celoplastové, tak se pochopitelně neuzemňuje. Ale normy jsou jedna věc a realita v mnoha domech, věc jiná. Já mám chránič jen pro venkovní zásuvku na zahradu. A u sestry v baráku, není v žádné zásuvce zapojený zemnící kolík... Toť realita v některých starých domech.
Tady jde o novou instalaci, takže všechna světla je nutné zapojit přes jističochránič.
Mimochodem tazatel netvrdil, že je elektrikář, jen se mu nechce vyhazovat nová svítidla jen proto, že je nelze uzemnit...
Ta realita starých domů je u mě skutečnost která se bude právě měnit...a ano nejsem elektrikář, proto se také ptám vše to bude dělat elektrikář, chránič dle něho musí být v koupelně na vše, ve sklepě (vlhký) také... tudíž světla budou také za chráničem... venku mám také zásuvky a osvětlení v pergole - taky bude chránič... proto mne to zajímalo
Chrániče dnes musí být na všech obvodech. Někdy se dělá zvlášť obvod pro lednici, bez chrániče, pouze s jističem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.