Nejste přihlášen/a.
Zdravím, když je na výrobku napsáno: spotřebujte do: 20. 1., je výrobek v pořádku 20. 1. ve 23:59 hod.?
Díky za odpověď
Ano a při správném skladování to vydrží i mnohem déle.
Mám doma krabičku Alpské soli s datem spotřeby 17.7.2022. Alpská sůl údajně vznikla před 250 miliony let odpařením pravěkých moří. 250 milionů let se to válí v zemi a já to teď musím spotřebovat za cca 2,5 roku. To ji teda vykopali na poslední chvíli .
Ano, ale pozor, pokud nebude ve 23:59:59 jak zkonzumována, tak strávena, promění se ve Vašich útrobách nejpozději úderem 00:00:01 v nebezpečnou chemickou sloučeninu, která Vám dá co proto .
A teď vážně, opravdu se řídíte do puntíku tím, co je psáno?
Vycházím z logiky věci a domnívám se, že datum se rozumí včetně. Potraviny blížící se datu "spotřebujte do"zkoumám bedlivěji, ale pořád se řídím smysly a selským rozumem.
"...je výrobek v pořádku 20. 1. ve 23:59 hod.?"
Ano, pokud ho ovšem nevyrobili 20. 2. ve 22:15.
S největší pravdopodobností bude výrobek v pořádku ještě 20. 2. ve 23:59 a často i později. Záleží na tom, o jakou potravinu jde (jogurt, trvanlivý salám, konzrva...) a jestli byl uložen v patřičných podmínkách.
Pokud má výrobek po uplynutí doporučené doby spotřeby normální vzhled, vůni i chuť a není prošlý třeba rok, bez obav ho zkonzumuji. Nikdy jsem z toho neměl žádný problém.
V předchozích odpovědích byl problém rozebrán z mnoha stranm já doplním, co mi řekli v lékárně, když mi připravovali salicylovou mast podlerozepsanéko předpisu od lékaře. Ten kelímek byl docela velký a napsali mi na něj datum spotřeby za do jednoho měsíce. Tak jsem se ptal a řekli mi, že prostě u úřipravované masti delší dobu napsat nemohou, ale že to vydrží mnohem déle. Mám si k tomu čichnout a dokud to nebude žluklé, je to v pořádku (stručný výtah odpovědi).
Už jsem se tolikrát setkal s vadným produktem bez ohledu na datum spotřeby... Více tedy záleží na typu skladování, přepravních podmínkách atd.
Nemám problém použít nějakou drogerii s prošlou lhůtou 5 let. Některé jídlo či pití vydrží násobně původní termín "spotřebujte do 10ti dnů"...
Vámi specifikovaný výrobek tedy může i nemusí být v pořádku.
Pokusím se odpovědět z jiného úhlu pohledu. Pokud si nejste jistý, zkuste si k tomu čichnout. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že 99% zkažených a prošlých potravinových výrobků "smrdí" a datum spotřeby v tom hraje jen malou roli. Pokud to nechytá hnilobu, plíseň nebo divnou barvu, nemělo by se nic stát.
Jak už někdo napsal, dost podstatné je, jak byl daný výrobek skladován. Můžou nastat různé varianty. Např. i varianta, že někdo chtěl nějaký výrobek koupit, ale než dokončil nákup, tak si to rozmyslel. Ale zpět k danému regálu, kde ten výrobek byl položen, se samozřejmě nehodlal jít obtěžovat, tak ho položil někde jinde. Např. jogurt. Takový jogurt tam mohl být plložen třeba několik hodin, než šla kolem nějaká pracovnice obchodu, která si dala "tu práci"odnést jogurt zpět do chladícího boxu a následně si jogurt někdo koupilSamozřejmě někdy to bývá tak, ža takový jogurt je vyhozen a ne vrácen do regálu. Rozdíl je jasný. V chladícím boxu teplota např. 6 stupňů celsia, ale v prodejně např. 20 stupňů celsia.
Princip množení bakterií je takový, že se zvyšující se teplotou se rychleji množí. To je jeden z různých příkladů.
Jiným příkladem může být nedodržení technologického postupu na výrobní lince. Takže samotný údaj minimální trvanlivosti není 100% záruka tvanlivosti.
Ještě doplním ironickou poznámku. Např. vlaky jezdí včas (i když samozřejmě ne vždy). Tedy je li odjezd např. 23:58, tak např. v 0:02 už tam ten vlak nestojí. Samozřejmě jsou i státy, kde vlak vůbec nepřijede
Ale to je jiný "časový princip" než minimální doba trvanlivosti. Minimální dobu trvanlivosti lze částečně přirovnat např. k maximální zátěži výtahu. Jestliže povolená zátěž je např. 250 kg, tak to neznamená, že když součet hmotnosti osob v kabině výtahu je např. 251 kg, tak že se kabina zřítí dolů.
Tohle se mi vždycky líbí: jak má třeba jogurt vědět, že např. druhý den po datu " spotřebujte do" má být zkažený? Poslední den je v pořádku a úderem konce určené doby je zkažený. Stejně tak pečivo a mnoho druhů potravin. Někdy si něco koupíte a čerstvé je zkažené, pak otevřete zapomenutý třeba tvaroh, ochutnáte a usoudíte, že je v pořádku.Můžete porovnat třeba s čerstým. Tím ale neříkám, že máte zapomínat potraviny spotřebovat včas, ale pokud se tak stane a usoudíte, že jsou v pořádku, tak bych to nehrotila.
Datum na výrobku je "minimální trvanlivost". Já klidně dva tři dny přetáhnu a když je to v lednici, nikdy to špatné nebylo.
U některých výrobků jsem překročil datum spotřeby o několik let (= mnohokrát) a taky se houby stalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.