Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Rozbilo se mi plnicí pero. Spadlo špičkou na zem. (Mimo otázku - do jaké rubriky byste tento dotaz zařadili? Já fakt neměl co vybrat.)
První dotaz: Co se s tím stalo, že to nepíše? Ten hrot se zkroutí a tím se zablokuje průchod pro inkoust?
Druhý dotaz: Znáte nějakou dobrou opravnu, kde by tohle opravili? Mám k tomu peru silný vztah.
Domácnost a bydlení/jak opravit?
Hrot plnicího pera je tvořen štěrbinou, úzkou jako vlásek ve které stéká inkoust k povrchu papíru a píše. Pádem na zem se štěrbina nějak narušila. Osobně bych to zkusil srovnat pod optickým mikroskopem, opravnu plnicích per neznám. Možná nějakej dobrej hodinář ze známosti ..
Pokud je to pero kvalitní, pak šance na opravu je i tak mizivá, ale možná přes prodejny Bibelot nebo Písař, ale moc v to nevěřím. Údajně v Evropě prakticky neexistuje firma, která opravuje pera, jež nevyrábí nebo neprodává. V některých perech jde vyměnit perko i šikovným majitelem. Citový vztah chápu, také mám pero po otci a hodně mi na něm záleží, i když dnes má spíše malou tržní hodnotu. Psaní plnicím perem je úplně jiné než škrábání propiskou.
Ve škole jsem s ním hodně let psávala. Tuhle závadu jsme řešili tak, že jsme špičku položili na nehet a druhou rukou zatlačili a špičku narovnali. Když bylo hodně zle, dala se špička koupit, z péra vytáhnout a vyměnit.
Zkuste se zeptat v opravárně. Ale musíte počítat s tím, ýe za zařazení do poptávání opravářů zaplatíte jistý minimální poplatek, tuším 49 kotuin
Pokud se vám žádný opravář neozve, poplatek vám bude vrácen
Další z možností je koupě hrotu, hrot je i s umělohmotnou částí, ta původní část (hrot s držákem) se vytáhne z plnícího pera a nahradí novým dílem...občas to jde ztuha, je při použití "přiměřené"síly se to vždy podaří...je třeba znát typ pera...jako "starší"školák jsem to párkrát takto vyřešil; plnící pero pro školáka stálo pár desetikorun, kompletní hrot pár korun, dnes ty ceny jsou někde jinde. A tady hroty trochu/..., záleží, jaké pero máte...
Je to tohle pero:
Parker Royal IM Dark Espresso CT
zlatnictviukostela.cz/...
Není kdovíjak vzácné, pro mě má však velkou citovou hodnotu. Dneska jdu do Bibelotu, tak uvidíme, jak pochodím.
Parker...současné pero. V tom případě bych zkusila rovnou výrobce, není to tak obří podnik, aby ignoroval slušnou žádost o pomoc. parkerpen.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.