Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Na jaře budu prodávat dům, po rodičích.Dům je byl postaven na konci 80 let. Zajímalo by mě, zdali se vyplati dům renovovat a nebo prodat tak jak je, bez renovace..
Trochu jsem se už do renovace pustil, ale nevím do jak velké..třeba.. Teď tam jsou stará lina, mám je vyhodit a udělat novou nivelačku? a nebo tam nechat do stará - ošoupaná lina...? Nivelačka pro mě problém není..ale nové lino se mi tam už po pravdě dávat nechce...vybíleno tam už je..
Děkuji moc rady.
Nikdy nevíte, jaké představy o bydlení bude mít nový majitel. Pokud se spokojí s málem, nevyplatí se investovat nic. Pokud bude majitel náročný, tak se velké rekonstrukci nevyhne, např. nová okna, zateplení, nová elektrika, jiný kotel a pod. Proti tomu je výměna lina a nová nivelačka značně nerentabilní řešení. Kdysi jsem opravoval vilu, kde jsem nechal nákladně vyměnit krytinu, ale protože vila patřila ženě, s kterou jsem se posléze rozvedl, novému majiteli nová krytina nevyhovovala a nechal ji celou cca po 5 letech vyměnit. Tady je vidět, že by se vám v tomto případě investované peníze nezúročily.
Sice jsem také odpověděl, ale tento příspěvek to popisuje ještě lépe. ...Majitel dal za koupelnu 200tis s tím, že jeho výběr oranžových obkladů je skvělý a zvýšil hodnotu nemovitost... a to si často ještě prodávající myslí, že nemovitost zhodnotil o min 300tis.
Osobně bych dům po renovaci nekupoval.když jsme kupovali barák, většina "renovací" byla poznat hlavně na ceně nemovitosti. Např. když jsem viděl barák se zateplením,krásnýma vnitřníma omítkama..a v rozvaděči 6 porcelánových pojistek, 40 let staré vybavení koupelny a bez topení..přitom cena jak za novostavbu.Každý má svoje představy jak by to mělo vypadat a náklady na poctivou rekonstrukci Vám připrodeji nikdo nevrátí.
Na druhou stranu je skupina lidí kteří hledají něco k okamžitému nastěhování..viděl jsem pár takových a po první zimě se rádi vrátili zpátky do paneláku
Známí teď prodali 2 domy. Jeden dost starý, minimálně udržovaný (bydlela tam babička, z investic tam byl nový kotel, ale i např. koberec). Druhý dům byl jejich bratra, dům byl docela "vymazlený", zateplený, nízkonákladový (fotopanely na střeše). Oba noví majitelé to celé "vybouchali" a předělávají vše.
(přišli během docela krátké doby o bratra, otce a maminku, sami žijí jinde, proto prodej)
Jednoznačně, nechat tak jak je. Rozdíl prodejní ceny mezi vybydleným a renovovaným barákem je daleko menší, než prachy na renovaci. A nový majitel to stejně rozkope a udělá si podle sebe. Jakákoli investice je ztrátová...
Já bych to nedělal. kdo kupuje barák, má své představy o bydlení a dispozicích uvnitř domu. Nějaká polovičatá rekonstrukce je k ničemu. Jen do toho investujete peníze a práci. Třeba by tam chtěli podlahové topení a pak by do nivelačky stejně museli sekat ne bo bůh ví co. Pro nějakýho akademika co stejně neumí žádný řemeslo je taková trochurekonstrukce k prdu protože na to bude stejně zvát firmu a pro toho kdo se v tom vyzná taky. Protože to jen zbytečně zvedne cenu. Nehledě na to, že lino dneska chce jen málokdo a vůbec by se mu stejně třeba nelíbil vzor co se líbí vám
Nevím, zdali výměna lina se dá nazvat renovací domu. Ale osobně bych jako kupec preferoval za nižší cenu dům bez renovace / či "renovace"/ a úpravy domu bych si zrealizoval dle svých představ a potřeb. Samozřejmostí by měl být např úkid aby dům působil čistě, ale jinak jsou to zbytečně vyhozeé peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.