Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Na jaře budu prodávat dům, po rodičích.Dům je byl postaven na konci 80 let. Zajímalo by mě, zdali se vyplati dům renovovat a nebo prodat tak jak je, bez renovace..
Trochu jsem se už do renovace pustil, ale nevím do jak velké..třeba.. Teď tam jsou stará lina, mám je vyhodit a udělat novou nivelačku? a nebo tam nechat do stará - ošoupaná lina...? Nivelačka pro mě problém není..ale nové lino se mi tam už po pravdě dávat nechce...vybíleno tam už je..
Děkuji moc rady.
Nikdy nevíte, jaké představy o bydlení bude mít nový majitel. Pokud se spokojí s málem, nevyplatí se investovat nic. Pokud bude majitel náročný, tak se velké rekonstrukci nevyhne, např. nová okna, zateplení, nová elektrika, jiný kotel a pod. Proti tomu je výměna lina a nová nivelačka značně nerentabilní řešení. Kdysi jsem opravoval vilu, kde jsem nechal nákladně vyměnit krytinu, ale protože vila patřila ženě, s kterou jsem se posléze rozvedl, novému majiteli nová krytina nevyhovovala a nechal ji celou cca po 5 letech vyměnit. Tady je vidět, že by se vám v tomto případě investované peníze nezúročily.
Sice jsem také odpověděl, ale tento příspěvek to popisuje ještě lépe. ...Majitel dal za koupelnu 200tis s tím, že jeho výběr oranžových obkladů je skvělý a zvýšil hodnotu nemovitost... a to si často ještě prodávající myslí, že nemovitost zhodnotil o min 300tis.
Osobně bych dům po renovaci nekupoval.když jsme kupovali barák, většina "renovací" byla poznat hlavně na ceně nemovitosti. Např. když jsem viděl barák se zateplením,krásnýma vnitřníma omítkama..a v rozvaděči 6 porcelánových pojistek, 40 let staré vybavení koupelny a bez topení..přitom cena jak za novostavbu.Každý má svoje představy jak by to mělo vypadat a náklady na poctivou rekonstrukci Vám připrodeji nikdo nevrátí.
Na druhou stranu je skupina lidí kteří hledají něco k okamžitému nastěhování..viděl jsem pár takových a po první zimě se rádi vrátili zpátky do paneláku
Známí teď prodali 2 domy. Jeden dost starý, minimálně udržovaný (bydlela tam babička, z investic tam byl nový kotel, ale i např. koberec). Druhý dům byl jejich bratra, dům byl docela "vymazlený", zateplený, nízkonákladový (fotopanely na střeše). Oba noví majitelé to celé "vybouchali" a předělávají vše.
(přišli během docela krátké doby o bratra, otce a maminku, sami žijí jinde, proto prodej)
Jednoznačně, nechat tak jak je. Rozdíl prodejní ceny mezi vybydleným a renovovaným barákem je daleko menší, než prachy na renovaci. A nový majitel to stejně rozkope a udělá si podle sebe. Jakákoli investice je ztrátová...
Já bych to nedělal. kdo kupuje barák, má své představy o bydlení a dispozicích uvnitř domu. Nějaká polovičatá rekonstrukce je k ničemu. Jen do toho investujete peníze a práci. Třeba by tam chtěli podlahové topení a pak by do nivelačky stejně museli sekat ne bo bůh ví co. Pro nějakýho akademika co stejně neumí žádný řemeslo je taková trochurekonstrukce k prdu protože na to bude stejně zvát firmu a pro toho kdo se v tom vyzná taky. Protože to jen zbytečně zvedne cenu. Nehledě na to, že lino dneska chce jen málokdo a vůbec by se mu stejně třeba nelíbil vzor co se líbí vám![]()
Nevím, zdali výměna lina se dá nazvat renovací domu. Ale osobně bych jako kupec preferoval za nižší cenu dům bez renovace / či "renovace"/ a úpravy domu bych si zrealizoval dle svých představ a potřeb. Samozřejmostí by měl být např úkid aby dům působil čistě, ale jinak jsou to zbytečně vyhozeé peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.