Nejste přihlášen/a.
Zdravím mám kutilský problém,
riešim aké kovanie/mechaniazmus použiť na posun dosky na skrinke pod televízorom.
Na 180cm skrinke bude umiestnená doska ktorá sa má vysúvať do jednej strany cca o 1/3 tj 60cm. Ideálne aby celý systém bol čo najnižši, chcel by som mať medzeru medzi doskou a skrinkou do cca 1cm. Zataženie dosky bude telvízor, + nejaká elektornika, odhadom 25kg
Napadlo ma použiť nejaké nízke kolečká ktoré budú chodit v U profile, ale toto riešenie nie je dostatočné nízke, nenašiel som žiadnu sadu kolečko+lišta, a v prípade, že niekto zatlačí na vysunutý koniec tak to celé potenciálne prevráti.
Našiel som niečo čo sa označuje ako linearní vedení, čo by výzorovo aj clekom odpovedalo ale ide pomerne o nie lacnú záležitosť a asi sa to pri nábytku ani nepoužíva. Prípadne by stačil nejaký napr teflónový klzák ktorý by chodil v nejakej drážke, prípadný vačší odpor nie je na závadu. Klasické šuplíkové výsuvy nemaju pevnosť keď sa položia na ležato.
Máte nejaký nápad ako to riešiť? Príde mi že ide o celkom bežný problém, takže nechcem vymýšlať už vymyslené.
Díky.
Dobrý den, možné řešení - mezi desku (k desce) a stolek přilepit např. filc (pruhy, nemusí být po celé ploše), desku za přesahující okraj mírně přizvednout a tahem vysunout (podobně i zpět). Pod tu boční stojinu připevnit třeba ještě malá kolečka nebo kluzáky. Zdravím!
To je právě ten klasický šuplíkový výsuv, který když dáte tak, jak se nemá, nemá ani deklarovanou únosnost
protože se ty kuličkový ložiska namáhají jinak než jak mají, tak se to nedá použít tak, jak zamýšlíte.
Ale v pohodě se to dá. Jen by tady musely být minimálně čtyři výsuvy, klidně víc.
Navíc, kdyby se kolem horní desky udělala lišta o malinko slabší než výsuv, bylo by to hezky schovaný a nikdo by nic neviděl.
Na zdi televizi asi nechce mít, když se ptá na tohle.
Řešení s boční stojinou by asi šlo použít, ale největší problém bude ve spojení vrchní desky s boční stojinou. Klasický stýblování, tedy kolíky, je na dvě až tři použití, pak se to začne viklat.
25 kg na výsuv je hodně. Co tak na poslední díl skříňky udělat ze stejného materiál čtverec, připevněný středem do skříňky. Tudíž byste měl otočnu desku a ne výsuvnou. Chápu to tak, že byste se potřeboval někdy na televizi dívat třeba z boku skříňky. Desku byste na točil, ale celá váha by spočívala na skříňce, ne mimo.
nepíšete na co to chcete, třeba by se dalo řešit jinak, ale pokud takhle udělal bych horní desku širší na sponí stranu našrouboval duralový L profil a do něj schoval ty pojezdy a budou orientované tak jak mají. Pak je ještě otázka jakto bude vyvážené, jestli je nutné aby to vyložení něnco neslo, pokud by to drželo i po vysunití vlastní vahou, tak bych udělal jen dráhy pro ložiskové kuličky.
Ďakujem všetkým za rady.
Pointa celej snahy je o tom aby obrazovka tv bola viac v pravo, tj chcem ju pri pozeraní dobrého filmu mať v ideálnej pozici voči gauču. Problém je že sú tam dvere, len jedny z dvoch, ale stále ich nemožem/nechcem zamurovať. V ideálnom prípade by ten presah nemal nič niesť, ale chcel by som aby to bolo odolné tomu keď sa o to niekto opre.
Ten nápad z nohou sa mi relatívne pozdáva, neviem čo ti schváli šéfdizajnér (manželka) ale stále by som chcel to nejako fixovať do strán, idálne bez viditelných líšt.
Držiak na stenu som zavrhol lebo v danej časti je len cca 7 ytong a za tým je ističová skrina. A ani som nenašiel žiadny s takým rozsahom pohybu.
Do 75 mm Ytongu bych si to troufl dát, i televizi s 150 mm úhlopříčkou. Teleskopický držák nemusí mít velký rozsah, ani ho nemá, stačí jen vhodně naklopit do úhlu z kterého chcete sledovat. Já vám nevím, kvůli 5st. natočení řešit poměrně náročné detaily na design s výsuvem? To si tu skříň pod tím chcete nenávratně rozvrtat? Není těch 75 mm Ytongu jen přizdívka před železobetonovou nosnou stěnou, která se dělá jen kvůli rozvodům elektřiny? Nechce se mi věřit tomu, že tam je z druhé strany rozvaděč. To by se sotva do 75 mm vešel.
Videl som ako tam majster dával ten ytong, určite by som sa do neho neodvážil kotvit nič tažké, ide o rekonstrukci, priečka je 30cm cihla kde je "okno", tj preklad, pod ním bol klasciký drevený rozvadeč, zadná stena boli len palubky, heraklit a omietka. Celé sa to vyhodilo a prišiel tam plastový rovádzač, elektromerová skriňa a od zadu ytong. V tom momente ma nenapadlo, že by som tam chcel niečo kotviť.
Stolík z koliečkami ma napadol, ale podlaha sú klasické parkety, + celý stolík s harampádím vo vnútry bude asi celkom tažký.
držáků na zeď jsou spousty, ytong se 4 - 8 šrouby musí podržet.. přitom ten držák samotný můžete dát jistě mimo onu pojistkovou skříň...
rozsah ramen je podle typu... google.com/...
Já bych to řešil také tím držákem... TV už nejsou tak těžké.
Mám podobný TV stolek, ale za ním 80 cm parapet okna a pod ním radiátor. Žádná konzola by mi nepomohla. Doufám, že tazatel to má jinak. Mám naštěstí televizor, který se dá natáčet a stačí mi to naštelovat na gauč. Pán má asi větší úhel.
a já doufám, že dveře se otevírají z pokoje ven... a taky že když už tam někdo vběhne, nebude zrovna televize pod nohama
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.