Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký typ skla do myčky?

Od: ingjirimares® odpovědí: 9 změna:

Některé typy skla zanechávají na skle po mytí v myčce kalný závoj,který nelze umýt. Jaký typ skla se do myčky hodí? Lze závoj z těchto myček nějak vyčistit?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Tento "kalný závoj" už nevyčistíte. Měl jste sklo kvalitní, olovnaté. Do myčky se hodí pouze skla křemičitá s nízkým podílem olova. Olovnaté sklo je takové, které obsahuje vysoký podíl olova a nízký podíl křemíku. Čím víc olova sklo obsahuje, tím je tzv. měkčí, a taví se při nižších teplotách. Naopak sklo křemičité potřebuje vysoké teploty pro tavení. Z toho vyplývá, že olovnaté a vysoce olovnaté sklo (které se používá pro broušení a má perfektní lesk = Český křišťál) při vyšších teplotách (i v myčce) svým povrchem chemicky reaguje s práškem do myček a na povrchu vytěkává soda, která způsobuje mléčný zákal. Pokud se ke skleničkám píše, že jsou z olovnatého skla a broušené + vhodné do myčky, jde o vyvolání pocitu, že si kupuju "drahé kvalitní" sklo. Takovému se pouze strojově vymačká vzor, který se tváří jako výbrus. Brousí se pouze Český křišťál, neb broušení je ruční práce, následné leštění taky (tomu odpovídá i cena) a hrany vzorů jsou doslova ostré, a lze se o ně místy i říznout. Olovnaté a broušené sklo se myje jen ručně. Je také lepší na všechno sklo do myčky nedávat tablety, ale mycí prášek, a nasypat ho málo. Ida

hodnocení

Děkuji za odborný výklad.Jak se vám pozdává tento komentář ke sklenicím, také z olovnatého skla a můžu prý dát bez obav do myčky

hahanaj*
hodnocení

0x

Nevím nedělá se mi povlak na skle ,použiji kvalitní kapsle které obsahují i leštící přísadu. Hodně jsem četla, že sklenice z Ikei v myčce časem zmatní/nemám ale vlastní zkušenost.Jinak tedy tak krásné sklo jsme nikdy neměli, když jsme ho myli ve dřezu.

hodnocení

0x

Četla jsem o to, viděla obrázky, ale mi se to nikdy nestalo, ani se skleničkami na víno, ani s ničím. Používám prášek z DM, sůl v malém kanistříku z Tety a místo leštidla ocet. Už víc jak 10 let.

hodnocení

Je to docela věda, olovnaté sklo , pokud je vyrobeno dokonalou technologií, tak podle výrobce skla lze použít, ale co stejné sklo, které má uvedeno 24%Pb a je vybroušené? Tam se asi nedá očekávat, že ten povrch bude uzavřený a nenáchylný na sůl. Potřeboval bych spíše názor nějakého odborníka od výrobce skleniček. U olovnatého skla je uvedeno toto:

Exkluzivní design sklenic Sheffiled, které jsou určeny pro každodenní i slavnostní příležitosti, se dokonale snoubí s jejich praktickým využitím. Tyto sklenice díky jejich vysoké kvalitě strojového zpracování můžete s klidným svědomím mýt v myčce!

hahanaj*

broušené sklo ale není vhodné do myčky /to jste ale v dotazu nepsal/

broušené skleničky oplachuji ve dřezu

hodnocení

Pokud by existovalo ručně broušené sklo neolovnaté, tak to také platí? Ale to by se nedalo asi brousit , že? Jde mi o to, na co si dát pozor, pokud bych chtěl kupovat nějaké exkluzivnější skleničky a chtěl je pak mýt v myčce.

hahanaj*

Pokud si koupíte skleničky na ,kterých vám opravdu záleží nemyjte je nikdy v myčce.

Hahanaj, stejně tak, jako nože. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]