Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit/renovovat staré schodiště

Od: vacla111 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den rád bych se zeptal na radu jak opravit či renovovat staré dřevěné schodiště. Zda je nějaká možnost svépomocí než bych to zadal nějaké firmě.

Schodště je starší dřevěné vede nad vstupem do sklepa. Mezi prkny už jsou různé mezery, schody vržou, ale hloavní věc druhá část je blbě řešená a jsou malé nášlapy. Jde mi oto zda jde bez nějakého bourání schody opravit a zvětšit nášlap schodiště?

Už sem tu měl jednoho fachmana a ten jenom řekl neřežte do spár dáme tmel či silikon a potáhneme zátěžákem a za pár korun. Ale to neřeší muj problém. Ještě se mi příjde podívat truhlář, ale ten mi asi řekne udělat komplet nové a to bude několik desítek tisíc. Děkuji za rady

Jak opravit/renovovat staré schodiště
Jak opravit/renovovat staré schodiště #2
Jak opravit/renovovat staré schodiště #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mé profesionální oko to vidí jasně. Oprava nemožná. Nebo spíše nesmyslná, neb by se cena opravy rovnala ceně nového schodiště.

Co tedy s tím? Zamáznutí spár silikonem neodstraní vrzání schodiště. To vrže ve spoji schod - schodnice a hlavně ve spoji schod - podstupnice. Tam se žádný silikon nedostane a tak to bude vrzat dál. Ani koberec vrzání neodstraní.

Co se týká malého nášlapu schodiště, to je u současného stavu neřešitelný problém. Sice by nějak šel nastavit stupeň, na férovku přišroubovat do hrany hranol tak 5x4 cm a hnedle bude stupěň širší. Ovšem jen při chůzi nahoru. Dolů se bude pořád chodit jen po patách a to je o hubu.

Nejvíc zkracuje prostor schodiště podesta. Tady je velká a o to jsou kratší schody. Těžko se budou schody nahoře moci protáhnout, Navíc, nějakých 5 cm nic neřeší.

Takže letitá zkušenost praví, udělat točitý schodiště. Podestu zcela vyrušit a ono se tam místo ní vejde dost stupňů. Tady asi bude problém okno, to se teď nedá říci co a jak by vyšlo. Muselo by se to oměřit a spočítat.

Pravda, točitý schodiště není za deset tisíc, ale skoro jistě by vyřešilo tvůj problém. Na 100% ti to takhle od počítače nikdo nepoví. Muselo by se to vidět, měřit a počítat.

hodnocení

1x

Bez zvětšení (prodloužení) schodišťového prostoru nášlapy nezvětšíte

hodnocení

1x

A co opatrně vytrhat, projet protahovačkou, nalakovat nebo raději napustit /olej, luxol, nebo.../ a zpátky s tím. Když se domluvíte s truhlárnou a přivezete to /pozor, bez hřebíků!/, třeba na přívěsném vozíku, nebude to pro ně práce na nějakou dlouhou dobu. Předpokládám, že dřevo je zdravé. Zvětšit nášlapy, žel, nepůjde.

vacla111
hodnocení

Chtěl sme právě něco bez demontáže, ale asi to hold vyspravím nějak provizorně a pak se dohodnu s truhlářem časem na novým schodišti. Ale děkuji za radu

hodnocení

0x

"Už sem tu měl jednoho fachmana..."

To nebyl fachman, to byl fušer. Bohužel, skutečných řemeslníků ubývá a ti noví řeší všechno silikonem a zakrytím (aby to hlavně nebylo vidět) :(. Ono to možná pár let vydrží...

Obávám se, že pokud to má k něčemu vypadat Vás výměna nemine. A buďte rád když seženete poctivého truhláře, který to ještě umí. Už jich moc není. Ten nášlap asi ale bez prodloužení schodiště nenezvládne ani on.

doplněno 17.01.20 15:54:

Pokud Vám jde o provizorní řešení, tak to klidně zapatlejte tím silikonem. Tím dočasně vyřešíte škvíry a možná i vrzání. Ovšem malé nášlapy provizorně vyřešit nejdou. Jsou v podstatě 2 možnosti - prodloužit schodiště (pokud je kam), nebo zvýšit jednotlivé schody. Obávám se ale, že druhé řešení by bylo ještě víc o ústa, než je to teď.

vacla111
hodnocení

Toho sem se bohužel bál, truhláře mám šikovnýho dělal mi kuchynskou linku a říkal, že schodiště by udělal taky. Samozřejmě za dobrou práci se platí to vím. Jen mě napúadlo zda by to aspoň pro nějakou dobu neělo nějak vyřešit než by se našetřilo. Jelikož ta vrchní půlka schodiště je o hubu nášlapy jsou hrozně malý. Dole je vše v pořádku

vacla111
hodnocení

To zvýšení jednotlivých schodů máte na mysli přesně co? Jestli je to něco podobného co mi radil soused. Že si mám sehnat schodvý nášlap třeba ze smrkového dřeva ten buď přilepit či prošroubovat na stávající nášlap a udělat i podobně podstupnici. A pak buď hlavičky šroubu zapustit a přetmelit a spáry zasilikonovat a natřít něčím. A nebo potáhnout kobercem či PVC.

Ale i tak děkuji za radu, ještě zkusím co řekne truhlář co stím a kolik by hold byla cca cena

Zvýšením jednotlivých schodů jsem myslel to, že budete mít na danou výšku patra menší počet vyšších schodů. Tím pádem budou i dál od sebe. Nášlapy se tím pádem rozšíří, ale určitě to nebude pohodlnější, natož bezpečnější. Taky to asi nebude odpovádat předpisům. Když nalepíte na stávající nášlapy další, moc si nepomůžete. Jen budete mít první schod vyšší a poslední naopak nižší. Ostatní zůstanou stejné. To už si přímo volá o prů.er. Když nalepíte nášlapy širší, budete o ně zakopávat a bude jen otázka času, kdy si na tom rozbijete ústa.

vacla111
hodnocení

Tak děkuji všem za rady. Bohužel je to teda hold tak jak sem myslel nechat udělat úplně nový někdy v budoucnu. Hold musím do tý doby chodit opatrně do patra když tam bude potřeba jít.

jabraka*
hodnocení

0x

V několika případeh jsme na hodně ošlapané aschodiště renovovali nalepením zátěžového koberce.Hrany jednotlivých stupňů nesmí být příliš poškozené.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]