Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fungování plynového kotle!?

Od: kulhanek odpovědí: 20 změna:
Dobré ráno. Mám v bytě plyn, po prvé v životě. Funguje na můj vkus trochu divně. Termostat je nesepnutý a kotel přesto jede na plné kule. A plynoměr taky samozřejmě! A taky oběhové čerpadlo a radiátory pálí jakp kráva když nemají. Několikrát za den se prostě zapálí a hodinu, dvě hoří... Kontrolky neblikaji ani topení, ani TUV, jakp když účelně ohřívá a topí kdy má... Falt nevim. Napadlo mě, jestli neudržuje vodu v okruhu na nějaké teplotě aby ji nehoříval celou z nějakých 20 st., ale na druhou stranu mi to přijde jako kravina, aby jel téměř celý den... Fakt nevim, ale vytáčí mě to do běla. Až přijedu z práce, kouknu na typ, jen mě zajímalo jestli vám třeba taky kotel takhle přes den jede a je to prostě normální...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Krom slabých baterek v termostatu může být třeba převrtaný přívodní kabel - záleží jak se podaří chytit přívod.Nejlíp odpojit termostat a proměřit zvlášť termostat,vedení i kotel

lipanek
hodnocení

0x

Na kolik stupňů vytápíte místnosti? A aby jel kotel hodinu-dvě hodiny v kuse, musíte mít potom přetopeno.

Zkontrolujte jak dlouho máte v termostatu baterie. Mě takhle jel kotel, když byly baterie došlé a neměly sílu.

Jinak mě kotel v rodinném domku jenom dohřívá, tedy na chvíli sepne, dohřeje a zase vypne. Pokud udržuji stálou, nižší teplotu.

Když chci večer zvednout teplotu na koupání, dělám manuálně, tak kotel jede, ale to si navolím sama.

To co popisujete neznám.

mopet*
hodnocení

0x
Kotel bude nastavený na teplotu vody. Máte tam třeba nastaveno 60* tak kotel vodu udržuje pořád na 60ti. Je třeba přepnout na signál z termostatu.

hodnocení

0x

Dobrý den, pane Kulhánku. Nejdříve bych začal tím, že kouknu na termostat, zdali funguje jak má, popřípadě ho odpojit a ovládat ručně na kotli.

Je něco špatně, když termostat dává pokyn STOP topení a kotel topí dále. Bez místního šetření se tu bude jevit desítky různých možností a úvah, které nikam nepovedou. Doplňte, prosím, druh a typ kotle, klidně i termostatu. Popřípadě dejte i foto. Určitě se najde někdo, kdo má doma podobné.

kulhanek
hodnocení

Ano pretopeno bylo, dnes o půlnoci jsem šel kotel vzteky vypnout vypínačem natvrdo, vzbudil jsem se zpocenej jak v létě...
Termostat je v pohodě, spíná pouze pod nastavenou teplotu, ale kotel si žije vlastním životem...
Nastaveno mám 22 přes den, 19 přes noc. Dnes o půlnoci v bytě 23,4 a kotel jel...
Dám sem přesný typ odpoledne. Je to nějaký Panther od Prothermi nebo tak něco. Zatím díky.

figurek*
hodnocení

0x

Vidím že asi máte obojživelníka Protherm Panter. Já si nedovolím takhle na dálku diagnostikovat zda je původcem problému termostat. Možná je, možná není. Stačí ale odmontovat vnější kryt kotle, nahlédnou do útrob a uvidíte úplný kybernetický stroj. Já jsem s obojživelníky zažil jiné trable. Můj Protherm to dělal naopak, občas samovolně zhasínal a občas neohříval teplou vodu. Junkers pro změnu vycucával vodu z topného okruhu. Jeden by nevěřil, ale ono to jde. Topná voda se u obojživelníků může ztrácet do vodovodu.

Radím : Zavolejte servis. Sám do ničeho nevrtejte, protože stejně nic neopravíte. Tak nanejvýš něco rozvrtáte a oprava se vám prodraží.

doplněno 20.01.20 08:04:

douška pro ty dva pode mnou.

1/ Kdo zná jméno Bernoulli, ten ví, že stačí naplno pustit vodu z vodovodu a v tu chvíli je tlak ve vodovodní trubce skoro nula.

2/ Podívejte se na schema a nastudujte si, jak vlastně výměník u plynových obojživelníků funguje. Možná si všimnete, že je tam jen jeden. Pak stačí i malá netěsnost na jednom aktivním prvku a topná voda se při každém puštění TUV kapku po kapce ztrácí do vodovodu, přesně toto dělal náš Junkers. :)

kenav

Co je to za blbost ze se ztraci topna voda ve vodovodu?

Figurku, jako že z kotle, kde je tlak 1-1,5atm zatlačí vodu, do vodovodu, kde je tlak daleko vyšší?

kulhanek
hodnocení

No, dovolím si tvrdit že termostat to není určitě. Když kotel náhodou nehoří a termostat sepne, tak kotel zapne. Možná mám jen opravdu něco blbě nastaveno. Odpoledne se mrknu na hodnoty, třeba někdo poradí dřív než budu volat plynaře. Myslím že voda na topení je nastavena na 80. Znamenalo by to, že bude kotel ohřívat vodu v okruhu na 80 termostat netermostat jak tu psal někdo výše? Funguje to tak?

hodnocení

0x

to určitě ne pokud je termostat připojen správně tak kotel podléhá signálu z termostatu a vodu sám nenahřívá tedy netopí. zkuste termostat odpojit vodiče nechat je rozpojené, jestli kotel během rozpojených vodiču sepne. pokud sepne, je problém v řídící desce kotle nebo je někde zkratovaný přívodní kabel k termostatu. pokud nesepne je problem v termostatu termostat není nic jiného než vypínač řízený teplotním čidlem hodně zjedodušeně řečeno

kulhanek
hodnocení

Takže, jde o kotel PROTHERM PANTHER 24. Proklikal jsem hodnoty. TUV nastavena na 52, OV 60. Ekvitermni režimy a podobné blbiny vypnuty. Termostat vyplý, kotel jede. Žádná z diod značící ohřev nebliká, kotel jede. OV nahřátá na 80, kotel jede, radiátory pálí jak sviň. Fakt to nechápu. Jdu volat technikovi.

Pak dejte vědět, jsem zvědav, kde je problém.

kulhanek
hodnocení

Tak vyřešeno! Po 20 minutovém telefonátu a lítání od kotle k termostatu a zpět dle pokynů jsme došli k výměně baterií v termostatu :-D A opravdu, je po problému.
Stejně tomu ale nerozumím, v termostatu je relé, které fyzicky sepne dva vodiče a tím se aktivuje kotel. I když jsou slabé baterie (nehledě na to, že patřičná ikona na displeji nesvítila), dokud relé není seplé, nemůže nastartovat kotel... Termostat nijak jinak s kotlem nekomunikuje... Jsem z toho jelen, ale konečně je ten vehikl funkční :-D Děkuji všem zúčastněným :)
priklad1*

Pokud ten termostat měl displej tak snad už musel být úplně chcíplej. V termostatu bývá polarizované relé které má odběr jen pro změnu polohy. Asi tedy tak vybito, že ke změně polohy nedošlo. V mém termostatu ty samé baterie šlapaly asi 8 let a to jsem na displeji toho mnoho nepřečetl.

Nechci to hledat, ale o baterkách Vám tu již někdo psal.

kulhanek
hodnocení

Ano psal, ale nedávalo mi to smysl, ani teď nedává. Jak píše pán nad Vámi - displej byl naprosto čitelný a spínání relé bylo slyšet, proto tomu absolutně nerozumím. Nicméně po výměně je skutečně po problému. *nevi* Zrovna odcházím do práce a kotel mlčí :)

Pane Kulhánku, aby to nevypadalo chytře, ale takovátozávada je v 90% vinou baterek. Páč dispej sice svítí, ale již není síla, aby sepla relátko.

Většina poruch nedává smysl. Není to krb kde jsou jen 2 stavy - hoří nebo nehoří. Elektronika si žije vlastním ne moc logickým životem. Občas se stane že kotel podle číselníku vykazuje poruchu čidla které zrovna na konkrétním typu ani není

jenda2*
hodnocení

0x

To se musí podívat servisák. U kotlů se montuje u nového kotle někdy propojka na svorkovnici termostatu. To záleží na podmínkách uvedení kotle do provozu. Pak se musíte podívat na nastavené parametry kotle. Vypadá to na funkci pouze terrmostatu kotle.

Viz text u mého kotle Baxi:

přistupte k napájecí svorkovnici (obrázek 10) dle popisu v předcházející
kapitole;
. vytáhněte můstek, který se nachází na svorkách (1) a (2); (svorka 1,2 je kontakt prostorového termostatu)
. protáhněte dvoužilový vodič skrz průchodku a připojte ho k těmto dvěma

Včera ve 20:13 tazatel oznámil, že problém je vyřešen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]