Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Led zářivka do světla bez startéru

Od: tttula® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, prosím o radu,mám zářivkové svítidlo kancelářské na dvě trubice,které je bez startéru a já nevím,jestli je možné jsem dát LED trubice.Mám zde zatím starší,2x T8 120 cm. Děkuji za informaci a přeji krásný den, Jan V.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cl
hodnocení

2x
Myslíte že kdokoliv bez jakéhokoliv elektro vzdělání by se do toho měl hrabat? A ano opravdu existují led trubice pro různé systémy startování. Naopak u klasických se to neřeší.

ja1
hodnocení

2x

Hlavně se nesmí zapomenout při přechodu z LED trubice zpět na klasickou zářivku předrátovat těleso zpět do původního zapojení! Jinak dojde při zapnutí ke zkratu žhavícím vláknem trubice, která se ihned samozřejmě zničí! To bude pěkná rána!*sok**smich*

To chcete říct, že takto bude někdo blbě vtipkovat? Nic netuše tam dám obyč. trubice a pak to bouchne? Změní se nájemník a pak ... výbuch?

Ano, pěkně to buchne. Žhav vlákna udělají tvrdý zkrat a klidně to vyhodí i hlavní jistič venku na domě.

cl
hodnocení

1x
Pokud je tam tedy elektronický předřadník tak led trubice musí být pro něj určené a nebo musíte světlo tzv. předrátovat.

hodnocení

0x

Je jedno, zda je v zářivkovém svítidle startér s tlumivkou a kondenzátorem a nebo moderní elektronický předřadník. V obou případech se tyto věci odpojují a LED trubic jde napřímo do sítě.

Rozhodně se LED trubice nevybírá s ohledem k předřadníku. Co je to za blbost?

Jen klasické trubice se vybírají pro předřadník nebo startér s tlumivkou. LED trubicím je to jedno, protože jdou jak jsem psal napřímo a ten balast se vyhodí ze svítidla ven (a nebo se ponechá odpojený).

doplněno 14.01.20 19:14:

cl: Beru zpět. Existují třeba Philips HF řada (montáž LED trubic na elektronický předřadník bez úprav).

14.01.20 18:13
Led zářivka do světla bez startéru

hodnocení

0x

Pro úpravu klasických zářivkových svítidel s tlumivkou a startérem existuje jednoduchý způsob přestavby na LED trubice. Na tlumivce se propojí oba kontakty, nebo se dráty odpojí a spojí svorkou. Vyjme se stávající startér a nahradí se specielním "startérem" pro LED trubice (dostane se běžně koupit v prodeji elektromontážních materiálů) . Tvar má stejný, ale obshuje pouze pojistku 1A. Ten pouze propojí, v místě původního startéru, jeden přívod trubice LED přez vzdálené dva kontakty na druhé straně trubice, které jsou propojeny, ne druhý potenciál u tlumivky. A osadí se trubice LED. Je hotovo a opačným postupem je možno opět obnovit pro klasickou zářivku. V případě, že je v zářivce osazen i kompenzační kondenzátor, tak se rovněž odpojí. Ale, dle norem a bezpečnostních předpisů, by měl i toto provádět pracovník s předepsanou kvalifikací dle vyhl 50/78 Sb. To abych vyhověl bezpečnostním doporučením.;)

Pouze pozor! Setkal jsem se, asi před dvěma roky, s trubicemi našeho dodavatele, ale z Číny, které měly přívody na LED trubici provedeny atipicky a to jeden z pravé strany a druhý z levé strany trubice. A kolíky(kontakty) na obou stranách byly propojeny. Nedalo se aplikovat jako výše uvedené. Ale dnes už se snad tyto LED trubice na našem trhu nevyskytují.

Ještě doplňuji. Toto mnou uvedené se týká zapojení pro klasická zářivková svítidla podle schematu které uvádí gumidek nahoře vlevo. Toto bývá nejčastější zapojení starších zářivkových těles. U zářivek s elektronickým předřadníkem ne. A když jsem kouknul na net, tak ještě některé firmy uvádí i ty trubice napájené ze dvou stran, jež jsem uvedl v závěru.Tak pozor, aby náhodou o tuto trubici nešlo. Došlo by ke zkratu a "odešla" by ta pojistka v LEDkovém startéru.

hodnocení

Moc všem děkuji za informace,které mě nic neříkají a vůbec jsem nečekal,že to není tak jednoduché.Rozhodl jsem se pozvat elektrikáře s padesátkou a dozvím se co dál atd... Ještě jednoíu Vám všem moc děkuji a přeji krásný den, Jan V.

Pokud ti "nic neříkají", tak správné rozhodnutí. S elektrikou si není, pokud jí nerozumíš, co zahrávat. Má průpovídka pro varování:"elektrika nezraňuje, ta pouze zabíjí".

hocek*
hodnocení

0x

I já se pokouším nahradit klasické zářivky led trubicemi. Zapojení přikládám. Po náhradě led trubice intenzivně blikají. Odpojil jsem jednostranně kondenzátor, ale to nepomohlo. Čekám na odpověď od výrobce světel (ELKOVO Čepelík), jestli mi poradí. Zkouším i tuto cestu. Předem děkuji za radu. Honza

Led zářivka do světla bez startéru #2
dusger*

Uvádíš obrázek starého svítidla, ale ne použitých LED trubic. Najdi si zapojení LED zážitek a připoj to podle něj, i za cenu vytrhání všech vodičů ze starého svítidla, problém se svícením bude nejspíš v něm.

hocek*

Tak nevím, jaké zapojení máš na mysli. Jedná se o led trubice OSRAM SubstiTUBE ST8E-06M (viz:www.ledvance.com/substitube). Žádné zapojení na trubici (obalu) není uvedeno, je tam pouze obrázkový návod: (vyndej zářivku a starter a vlož led starter a led trubici), nic víc. Pravda, vykuchat to mohu, ale měl rád bych předtím jistotu, že to bude fungovat. V tom případě si pak myslím, že není potřeba ani led starter, který obsahuje jen přemosťovací drátek. Asi zkusím vyřadit ještě ty tlumivky, i když nevím. Honza

To hocek. Pokud máš tohle svítidlo, tak to je typické zapojení 2 x dvě 20W zářivky v serii- (za sebou). Pokud je tedy nahrazuješ LED trubicemi, musíš "překopat" celé zapojení. LED trubice, pokud máš ty, které mají přívod z jedné strany L i N (zřejmně ano a možno odzkoušet ohmetrem, případně opatrným připojením pomocí dvojlinky a vidlice na zásuvku) je nutno, v tomto svítidle, všechny strany těchto trubic, propojit paralelně (vedle sebe) a na jeden "kolík" připojit L a na druhý N. Druhá strana trubic (oba kolíky jsou propojeny), je "hluchá". A kondenzátor i tlumivky odpojit! Pokud by (náhodou) měly přívody z jendné strany L a z druhé N (snad prý ještě také existují), pak pro ně platí totéž, pouze se paraleně propojí protilehlé strany trubic a na ně se opět připojí, na jednu sttranu L a na druhou N. Pokud to takto nepřepojíš, tak to bude stále blikat.;)

PS. Na základě tvého dadatku. Ty "startéry" pro LED trubice jsou jen 1A pojistky. Ty tam nemusí vůbec být. Používají se pouze pro přestavbu svítidel s trubice mi 40 W, kdese dávají místo klasických starérů.

hocek*

Děkuji zatím za rady. Je zajímavé, že nikde nemohu zapojení led trubice najít. Našel jsem ale video

, ve kterém je uvedena nutnost vyřadit ty tlumivky (odpojit a spojit vodiče). Ani tady nic o zapojení trubic neuvádějí. Dneska už se na to nedostanu, zítra zkusím, co to bude dělat po vyřazení těch tlumivek. Ve schematu, které jsem přiložil, se mi to jeví, jako zapojení do serie, jak píšeš. Tzn. že asi pouhé vyřazení tlumivek nepomůže.

Děkuji a hezký večer. Honza

Na to co vidíš na videu se vykašli, to platí právě pro svítidla s klasickou zářivkou na 230V, zapojenou dle běžního zapojení s tlumivkou. U Tebe jde o zapojení dvou zářivek 20W do serie, což je o něčem jiném. To takto upravit nejde, neboť by LEDka měla napětí pouze poloviční. Zapoj to jak jsem ti popsal (na jednom konci jeden kolík propoj s kolíky ostatních trubic a připoj na fázi (L) a druhý zase s druhými kolíky ostatních trubic a připoj na pracovní nulu (N) a mělo by to "fachat". Kondík, tlumivky a startéry vůbec nebudou zapojeny. V podstatě zapojení jako obyčejné žárovky, pouze na kolíky z jedné strany, bez jakýchkoliv dalších přístrojů. Pouze je nutné ještě, aby bylo připojení svítidla takto: pokud jde o instalaci v soustavě TN-C (dvouvodič) pak přívod "nuly" nejdřív na ochrannou svorku PE a pak na pracovní nulu N. Fáze na svorku L. Pokud jde již o soustavu TN-S (třívodič) pak vodič ochranný na PE (žz), fázový na L (černý) a pracovní nulu na N (modrý). *palec2*

dusger*

Vždyť to píšu, prověřit napájení a zapojení. Pokud je na trubce napsané napájení 220V - 240V, pak logicky nemůžou být zapojené v sérii, jako v tvém starém svítidle, ale vyžaduje to předrátování celého světla. Výrobce svítidla nemůže za to, že do svítidla chceš strčit úplně jiný zdroj, než pro které je původně určeno.

hocek*
hodnocení

0x

Děkuji ještě jednou všem za rady.

Vyřadil jsem tlumivky, ale to nepomohlo. Po konzultaci s výrobcem svítidla jsem skutečně musel všechno odpojit a zapojil jsem trubice dle schematu v příloze. Ten starter tam není na nic, jen jsem využil vydrátování, které přes něj vede. Byl jsem upozorněn na to, že led trubice jsou na jednom konci propojené, takže připojení na fázi a nuly z jedné strany by při obrácení trubice způsobilo zkrat.

Ještě jednou díky.

Honza

schema zapojení.xlsx10.33 kB

To schema zapojení, které máš v odkaze, platí právě pro "přepojení" klasických zářivkových svítidel 2 x 40W na Led trubice, tak jak jsem popisoval.

Kdyby jsi zapojil ty Led trubice, jak jsem Ti psal (z jedné strany L i N - né z té druhé propojené !) tak to bylo OK. Pokud jsi to zapojil podle toho schematu, tak to propojení přes ty propojené kolíky na druhé straně je úplně zbytečné.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]