Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skruže nebo PVC šachta

Od: udo144® odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

rád bych se zeptal co je lepší použít na zhlaví studničního vrtu: betonové skruže na štěrkovém loži, nebo plastovou šachtu. Teoretické výhody/nevýhody obou řešení jsou mi známé, ale nemám praktickou zkušenost a rád bych pokud by zde byl někdo schopen poradit nejlépe na základě vlastní zkušenosti s oběma řešeními. U plastové šachty se mi příliš nelíbí (mimo jiné) její uzavřenost víkem s menším průlezem a tím zhoršený přístup a pohyb v šachtě při opravách, vyjímání čerpadla apod. dále její nepropustnost může být i nevýhoda při vodě uvnitř způsobené např. kondenzací, nebo netěsností armatur. Naproti tomu do šachty ze zkruží s propustným dnem (štěrk) se může dostat při vsakování povrchová voda, která by mohla znečistit vodu ve studni dřív než se vsákne. Další výhody-nevýhody jsou už pro mne spíše podružné. Nevím pro co se rozhodnout.

P.S. šachta bude 1m hluboká v běžné (zahradní) dobře propustné půdě. Děkuji za případné rady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Určitě betonovou skruž. Vsakování vody bych se nebáíl. Skruž by jste měl mít přikrytou opět nejlépe betonovou zákrytovou deskou, nebo dvěmi půlkami. Žádný šachtový vlez,žádný poklop. Opravy se zase nedělají tak často. Jen se odsune zákrytová deska. Kolem skruží se běžně těsní jílem. Zákrytovou desku doporučuji opatřit alespoň vodoodpudivým hydrofobizačním napouštědlem. Dále nevidím jediný možný způsob, kudy by se měla do vrtu dostat povrchová voda. Vystrojení vrtu je obvykle plastovou silnostěnnou trubkou, která je min 30cm nade dnem šachty

jabraka*
hodnocení

0x

Na chalupě jsme takovou PVC stříšku použili,ale není to moc stylové.Určitě levnější bude betonová skruž a betonový poklop.Případně dřevěná nadstavba.

JB

hodnocení

0x
Jestli nelze očekávat spodní vodu tak bych šel do klasiky ze skruží.. zase v plastové co vám tam nateče tak tam zůstane. Věř že v 15 let staré uzavřené šachtě kde majitel nechal prkno a 15 cm vody je dost příjemný vzduch... o větší odolnosti ze skruží netřeba hovořit. Za mě beton!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]