Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava malé 2mm dírky v linu?

Od: rolfinek odpovědí: 9 změna:

Ahoj všem, na orpavu lina už tu pár rad je, nicméně vždy se jedná o trochu větší vady, než řeším já :)

Na nově položeneném linu máme průpich tak cca 2x2mm. Lino je světlé a průpich je zrovna na místě, že si ho všimnete. A znáte to...je to nové, řešíte to:) Nicméně, přijde mi v tomto případě drastické vyřezávát kousek a vlepovat jiný.

Doma mám opravný set na plovoucí (údajně i PVC) poldahy - barevné vosky s pájkou. Na plovoučce vyzkoušeno a super. Nicméně si říkám, že na lino je vosk dost tvrdý a tak mám obavu, aby (ač na tak malém defektu) neudělal časem ještě větší paseku.

Máte nějaké jiné nápady, čím díru vyplnit? Předem díky!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokud je to jino přilepené, tak bych to moc neřešil, stačilo by dirku zakápnout např lepidlem, nebo zamáznout pružným tmelem podobné barvy. Pokud je lino jen položené, tak jde hlavně o to, aby se při uklízení, nedostaly pod něj nečistoty, případně voda. Pak tedy zalepit tmelem, který se s materiálem dobře spojí.

rolfinek
hodnocení

Ano, ten tmel (zřejmě akryl) mě taky napadl, pokud bych trefil na podobný odstín. Lino je přilepené, takže jde spíš o to povrchové zapravení.

priklad1*
hodnocení

2x

Pokud je to průpich tak snad o mnoho nejde. Pokud je to dírka tak proč řezat. Průbojník vhodného rozměru. Vyseknout a vyseknuté kolečko vsadit.

hodnocení

2x

Stačí lak na nehty - příslušný odstín najdete, bude to nezničitelný.

Už před 6ti lety si švagrová při hlídání dětí hrála s lakem na nehty - kapka na linu je nesundatelná.

moravan*
hodnocení

1x

A co to zakápnout tavnou pistolí?

rolfinek
hodnocení

Díky za reakci. Pravda, nejde o mnoho, ale štve to :) Možná zkusím na zbytlku lina opravu tím voskem, ať vidím výsledný efekt ( aby to nebylo horší, než díra samotná). Pak přinejhroším tím průbojníkem...

priklad1*

Taky mne to štvalo Novilon. Trochu větší poškození tak 6 mm. Nevím od čeho. Asi jsem blbě na podlahu odložil ještě se točící vrtačku. Vyseknout v podlaze a vyseknout ve zbytku lina, aby odpovídal vzor. Nikdo to nenajde, ale Vám tam oči vždycky skluznou.

jabraka*
hodnocení

0x

Každá oprava,i nepatrná,musí respektovat vlastnosti plastu,jimž lino je.Tedy měkčené PVC.5ešení pro skutečně odbornou opravu je,vyseknout kolečko na položeném linu,vyseknout stejné kolečko zl jiného lina,podobného vzhledu a barvy a vlepit,použít specielní lepidlo na PVC případně chemopren.

priklad1*

Aspoň s někým kdo tomu rozumí se shodnu. Bastlíři mají jiný názor

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]