Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepený vinyl - dilatace v prostoru?

Od: tomash odpovědí: 2 změna:

Ahoj.

Mojí novostavbu čeká pokládka lepeného vinylu. Značka VINYL FLOOR FOREVER, kolekce Style Floor, www.floorforever.cz. Při betonování podlah byly standardně po domě vytvořeny dilatace. Převážně ve dveřích, a něco v obývací místnosti spojené s kuchyní. Včera se ke mě dostala informace, že všude kde je oddilatovaná betonová podlaha se musí zachovat i dilatační spára v podlaze. Znamenalo by to všude nechat mezeru, vyplnit silikonem a popř. zakrýt lištou, což se mi nezdálo. Jednak by to v prostoru vypadalo škaredě a jednak jsem to nikde neviděl - maximálně ve dveřích. Včera mi manželka řekla, že v prosoru budou krycí lišty jen přes její mrtvolu :D ...

Má někdo nějakou zkušenost popř. teorii ohledně lepeného vinylu?

Na webu výrobce je v návodu pokládky uvedeno přesně: Vinylové podlahy lze položit v lineárním směru až do délky 15 metrů směru a měla by být zachována dilatační obvodová spára minimálně 10 mm. Při překročení této hranice musí být vytvořena prostorová dilatace 5 mm. Odkaz ZDE.

Jak si mám tuto teorii vyložit? Pokud bude v domě vinyl delší než 15 m, je třeba dilatace? Nejdelší část je z obýváku do kuchyně a to 8,2 m, což je téměř polovina. Nesouvisí dilatace vinylu s dilatací betonu ve smyslu, že "pohybující"se díly betonové podlahy mohou poškodit jednolitý vinyl?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A co podlahové topení, to v podlaze nemáte? To je též dost podstatná informace pro rozhodování

Pokud by tam bylo a vy by jste pokládal teď, tedy v zimě, je potřeba omezit nepřípustné dilatace a to tím, že pokládku provádět v rozsahu teplot doporučených výrobcem - tedy při pokojové teplotě. Dílce by měly být několik hodin vytemperované na tuto teplotu. Pak stačí dělat dilatace jen po obvodě. Nemusíte ani ve dveřích. Jen splnit poidmínku max 15 m v podélném směru, Pokud by bylo podlahové topení, tak bych to pokládal raději při 25 st. C aby se dilatace omezily na minimum. Pokud máte dilatace v betonu i jinde, pravděpodobně též kvůli smršťování betonu při pokládce, s podlahovinou to nesouvisí. Pouze dávat pozor na dilatace konstrukční, objektové - to poznáte tak, že dilatuje celá nosná konstrukce ( např. strop. železobetonová deska přerušena)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]