Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepínání HDO

Od: ji* odpovědí: 22 změna:

Zdravím,

plánuji rekonstrukci el.instalace RD v jednom bytě jsem měl nějakou součástku se kterou šlo ovládat HDO (bojler) - pokud si správně pamatuji bylo tam:

Auto - ovládáno HDO

1 - vždy zapnuto

0- stále vypnuto

jde mi o to jak se tato součástka jmenuje (nikde ji nemůžu najít) pokud se to ještě dělá, případně pokud je to vůbec správné - ať už podle nějakých norem, bezpečnosti či něčeho podobného

Proč to řeším, uvažuji že bych si nechal udělat pár zásuvkových obvodů ovládaných HDO, ale chtěl bych mít možnost je případně i trvale zapnout, či vypnout (pokud je to tedy technicky, právně a všelijak možné) elektroinstalaci bude provádět elektrikář, ale potřebuji mít nějakou představu co chci a kolik toho chci než ho budu shánět.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gazda*
hodnocení

4x

Dle popisu je to stykač s ručním ovládáním. Viz. odkaz, obrázek dole.

elektrika.cz/...

ji*
hodnocení

To je přesně ono, i vzhledově to +- odpovídá tomu co si pamatuji :) děkuji...

náhodou nevíte zda něco instalaci toho zařízení nelimituje? Při využití na HDO - záměr je blokovat zásuvku do sklepa (odvlhčovač) případně ještě jednu zásuvku do koupelny (přídavné el.topení)

Osobně bych se nedivil kdyby se elektrokotel za to zapojovat nemohl (nebo ano?) ale obyč zásuvky by snad neměl být problém?

gazda*

Záleží co přesně od toho požadujete. Jestli už dvě sazby od dodavatele máte a chcete si jenom pro sebe upravit rozvaděč na blokování některých el. okruhů, tak není problém.

Jestli požadujete změnu sazby u dodavatele elektřiny, tak pořebujete revizi. Pak záleží na domluvě s revizním technikem. Ale myslím, že by to nemusel být problém.

ji*
hodnocení

již mám dvě sazby (D45 - elektrokotel) jde mi jen o ovládání případně nových okruhů - plánuji rekonstrukci a potřebuji jen utřídit požadavky až to budu zadávat...

hodnocení

2x

Jako že si přepnete sám na nízký a vysoký tarif? Určitě nejde.

ji*
hodnocení

To ne... mohl jsem buď vodu ohřívat buď HDO, nebo kdykoliv, nebo ho vypnout...

hodnocení

2x

Prodává se na to relé s volící páčkou. Sám mám takto zapojen bojler, kdy dle potřeby zapnu topení bojleru i mimo HDO režim. Dobré je, že při zapnutí HDO ta páčka zcela automaticky přepne s ON na Auto režim.

elektro-malinsky.cz/...

ji*
hodnocení

Takže při zvolení ON se po signálu HDO a času doběhu HDO je již samo přepnuté na AUTO? Tudíž ON je platný jen do následujícího HDO? (pokud to dobře chápu)

Ano. Mám ten EATON z odkazu napojen silovkou na bojler a cívkou na HDO. Když dám ON (většinou když přijede brácha a udělá si vanu, tak vypustí všechnu teplou a abych nemusel čekat do rána druhého dne), bojler sepne a začne topit a pokud relé dostane napětí po čas HDO, tak ihned přeskočí na AUTO a na něm je těch pár hodin HDO času.Po skončení HDO času zmizí HDO napětí (odpadne nulák) a bojler přestane topit a relé setrvává stabilně na AUTO režimu.

Pokud přepnu na OFF, tak napětí na cívce relé a sepnutí kontaktů nijak neovlivní režim OFF. Stále jsou silové kontakty OFF a setrvá tento stav stabilně, dokud nepřepnu ručně páčku na AUTO nebo ON.

Takže cívka relé režim ON zhazuje na AUTO, pokud je na ní napětí. Nejde tedy nastavit ON stabilně. Musela by se spínačem nebo odpojením drátu vyrušit cívka, aby nesepla její kotva. Ta totiž kopne do režimu ON a zhodí ho na AUTO.

Ale pro potřeby zapojení s Bojlerem je to ideální. Nemusím myslet na to, že jsem ON a že se to samo uvede do AUTO režimu.

...

Co se týče tarifů, tak odečty jsou pořád stejné. Vždy lze dát ON jen na VT (vysokém tarifu). Pokud sepne HDO a přepne počitadlo do NT, tak relé se nedá přepnout na režim ON a páčka spadává stále na AUTO režim.

A obecně, pokud je na síti, kde je dvousazbový elektroměr cokoliv, tak při sepnutí HDO všechny fáze jedou NT, ale to snad ví každý. Máti měla kontrolku v rozvaděči a buď kokla na bojler či na chodbu a v době NT začala třeba péct cukroví nebo zapla pračku či některé přímotopy.

ji*
hodnocení

děkuji za vyčerpávající odpověď :)

hodnocení

0x

Možná jste měl přepínač pro bojler - pokud nebyla voda teplá a potřeboval jste ohřít i vysokým tarifem. To bych asi pochopil - i když ne každý elektrikář to chce zapojovat (pro mne z neznámého důvodu).

doplněno 13.01.20 16:33:

Jestli se nepletu (nejsem elektrikář), nějakým stykačem to jeden známý řešil - ale to bylo řešeno v rozvodné jističové krabici. Na jistič bojleru, který byl zapojen na nízký tarif, byl napojen další s možností "obejít" původní zapojení. Prý to ale není až tak žádoucí řešení pro provozovatele sítě (i když nechápu, co mu vadí na vyšším odběru vysokého tarifu).

ji*
hodnocení

Přesně tak sem to myslel... víte jak se to jmenuje? nějaký stykač? jelikož hledám čistě dle vzhledu tak nemůžu nic najít...

111®
hodnocení

0x

já mám třeba doma tohle.dělá se i na DIN lištu.: puhy.cz/...

používal jsem na Aku. kamna a nyní třeba na remosku, na kamna samozřejmě přes stykač, aby mne někdo nekritizoval..

hop®
hodnocení

0x

Jen připomínka...
... samozřejmě, jde topit i ohřívat vodu i mimo NT, pokud máte přiznaný tarif na ohřev vody či topení. Ale je to PROTI připojovacím podmínkám poskytovatele. Nízký tarif má nižší sazbu za kWh právě proto, aby konkrétní spotřebiče (bojler, akumulačky, přímotop, elektrokotel) využívaly elektrickou energii právě v době, kdy zrovna není "špička" spotřeby energie.
K přiznání NT potřebujete revizi, že tyto spotřebiče jsou ovládány přes HDO a pevně připojeny (svorkovnice, nikoli zástrčka v zásuvce). Pokud si to potom předěláte k obrazu svému, tak se tím hlavně moc nechlubte závistivým sousedům, je to trošku o prů*er...

Hope, čeho se člověk dopouští? V NT jedou nasmlované spotřebiče na svorkách i zbytek spotřebičů připojených na dvousazbovém elektroměru v době NT. V době VT svorkované spotřebiče aktivovat je zakázáno? Akorát mi naskáče spotřeba kWh na počitadle ve VT a zaplatím víc kč. To je problém?

@gummídku- z lidského pohledu a selským rozumem máte pravdu. Proto jsem to zmínil výše - náš starý elektrikář odmítl zapojit bojler

1) jen tak do zásuvky - musela být extra krabice a napojení přímo

2) odmítl uvedené varianty pro ohřev "kdykoliv" právě kvůli zmíněné smlouvě.

Proč to tak je, to není v mé moci řešit - ale @hop má jistě pravdu. Ta "sleva" nízkého tarifu je z nějakého důvodu.

hop®

@gumidek: Ano, je to problém, právě proto jsou NT finančně zvýhodněné!
"Nízký tarif má nižší sazbu za kWh právě proto, aby konkrétní spotřebiče (bojler, akumulačky, přímotop, elektrokotel) využívaly elektrickou energii právě v době, kdy zrovna není "špička" spotřeby energie."

Hope,

K přiznání NT potřebujete revizi, že tyto spotřebiče jsou ovládány přes HDO a pevně připojeny (svorkovnice, nikoli zástrčka v zásuvce)
Osazuji do bytů přímotopy, třeba 2-3x 2,5kW, některé přímo do svorkovnice, jiné do zásuvky, podle toho jaký přímotop koupím. Některé jsou s vidlicí, jiné bez.

Revizák nemá problém, ČEZ to nezajímá, páč má revizi.

Hop: Ano, mohli využívat NT, ale zakázat jim využívat VT (což obyčejný vpodstatě stykač zařídí jedno s druhým současně)?

hop®
@milancukrar: Samozřejmě, že ČEZáci nepolezou do baráku, od toho mají tu revizi. A pokud revizák nemá problém, tak je to pouze jeho benevolence, když jde proti jasně daným Připojovacímm podmínkám a dá na přímotop do zásuvky kulaté razítko. Samozřejmě, že jde i o příkony, pokud součet příkonů napevno připojených přímotopů splňuje podmínky pro přiznání NT, tak každý další přímotop může být v zásuvce...
hop®
@gumidek: Vysoký tarif je proto dražší, že je účtován v době největších odběrů ze sítě. A nízký tarif je proto levnější, aby se kvůli vyváženosti elektrické soustavy omezil odběr spotřebičů, které mohou "chvíli počkat". Je to něco za něco, levnější elektřina za omezení doby odběru, je to logické a v Podmínkách jasně dané, já jsem si to nevymyslel, ale naprosto to chápu. Kdyby to takhle nefungovalo, chtěl by sazbu s NT každý...
dusger*

Ještě bych dodal, že pokud by, nedej bože, došlo k neštěstí (úraz, oheň atd), pak se pojišťovna bude ptát, tebe i revizora, proč bylo připojeno v rozporu s podmínkami. A jestli najdou souvislost, můžou nastoupit i jiné, trestní orgány.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]