Nejste přihlášen/a.
Vyčerpávající odpovědi už byly řečeny, tak si dovolím malé OT, za které se předem omlouvám:
Čeština opět tvrdě pláče: Domov důchodců bez nohy, vozík bez nohy, domov důchodců bez manželky, vozík cukrovkar, absence velkých písmen, totální absence interpunkce, větná skladba žádná.
Vím, že pro věc samu to není podstatné a u tohoto tématu by asi bylo pietní to nepitvat. Bohužel nemám rád lidi, kteří takto surově przní češtinu.
Že vás to baví, stále otravovat s pravopisem. Je to důležité pro otázku nebo odpověď? Není. Manžel píše SMS, bez chyb, dodržuje psaní velkých písmen i znamének, je mi často k smíchu, než on SMS napíše a 3x překontroluje správnost, jeho kolegové motorkáři už vyjeli z garáže. Kašlu na nějaké pozdravy, já ta písmenka co nikoho nezajímají platím.
@satam - naprosto s tebou souhlasím, každý by měl svůj rodný jazyk ctít a ne ještě zesměšňovat toho, kdo se o dobrou češtinu snaží. Chybička se vloudí, ale nemůže to být pravidlem. Navíc, každý si po sobě může větu přečíst, případně pak opravit. Jak se každý chová ke svému jazyku, vystavuje si vizitku a o člověku to hovoří samo. Třeba že to je někdy anonymně. Někdy to až "bije do očí" že se to ani nechce číst. Nikdo nemá takový "fofr", aby nenapsal dotaz bez chyb.
Čeština opět tvrdě pláče: Domov důchodců bez nohy, vozík bez nohy, domov důchodců bez manželky, vozík cukrovkar
Satam - ano, je to smutné, ale já jsem se pěkně pobavila, když jste to tak pěkně vypíchl.
Může to být i cizinec, starší osoba nebo i člověk se zákl. vzděláním, který v češtině dost plaval, ale jinak to může být zlatý člověk. Vlastně ani neví, že przní češtinu. Ale nikoho zde nenapadá, jenom se chtěl zeptat. Možná zase v jiných věcech by vynikal nad vámi.
lov, to máte sice pravdu, ale pokud se někdo takový najde, není problém na začátku dotazu upozornit: např. Omlouvám se za svou češtinu protože... a každý to pochopí. A mělo by to hned jinou úroveň. Nikdo není génius.
Z poradny se stává doškolovák ČJ? Je to přesně jak jsem napsala, zatímco vy ještě přemýšlíte, zda je to gramaticky a spisovně, já už mám na otázku odpověď a ptala-li jsem se jak mám otevřít zamčené dveře bez klíče mám dávno otevřeno i když v odpovědi bylo chyb ják máku. U Lišky to chápu, je to učitelka a jelikož i moje sestra, učitelka ČJ, v mládí poslala svému příteli milostný dopis červeně opravený ,nedivím se ale myslím si své. EX zeť je ing, myslím, že z matematiky a fyziky na něj nemáte, ovšem bezchybnou větu nenapíše.
@lidus - vidím, že jste vůbec nepochopila podstatu věci, ale po vašem vyjádření už se ani nedivím.
Takže podle vás, vkládání dotazů pouze pro vzdělance. Tak to mnoho lidí odtud prchne, neboť nebude mít odvahu zde něco napsat, zeptat se, bude cítit stud. Je mnoho lidí i staršího věku, kterým se již některé vědomosti pomalu vytrácejí z paměti, také nemusí perfektně ovládat klávesnici. Ale hledají pomoc a jsou rádi, že našli tuto poradnu. Upozorňování na chyby mně přijde takové totalitní. "Co jsi to za člověka - neumíš psát česky, tak vypadni", takto to tito lidé mohou chápat.
To většinou záleží na podmínkách daného domova. Musíte se ptát tedy tam. Záleží na úrovni asistenčních služeb. Domov např. může vyžadovat, aby byl klient plně soběstačný. Pokud není, musí se hledat zařízení, kde mají k dispozici potřebný personál.
Znám mnoho domovů pro seniory, ale nevím o žádném, který by vyžadoval plnou soběstačnost. Ba naopak - domovy přijímají hlavně žadatele, kteří mají přiznán příspěvek na péči, nejméně druhého, ale spíš třetího stupně. Ti plně soběstační mohou být doma a pokud jsou soběstační částečně a je jim přiznán příspěvek na péči 1. stupně, mohou využívat ve svém přirozeném prostředí např. pečovatelskou službu nebo jiný druh terénních služeb.
Mám tchána v domově seniorů a tak jen pár poznámek - to, že je někdo cukrovkář, to není ve většině DS problém, je tam kvalivfikovaný zdravotnický personál a na vozíku je tam tak 25% klientů, mají tam proto bezbariérové přístupy, výtahy a různé pomůcky v koupelnách a pod.
Problém a dost zásadní je však v obsazenosti DS, u nás se na umístění v DS čeká i několik let. Takže pokud o tom uvažujete, neváhejte, poptejte se přímo na vedení Vámi vyhlédnutého.
Zdravím. Ano, může, ale musí pobírat starobní důchod. Ač by to tak nemělo být, je prakticky nejdůležitějším kritériem pro přijetí do Domova (ne důchodců, ale seniorů), výše Příspěvku na péči. To znamená, že bez příspěvku na péči bude pán neustále poslední v pořadníku, protože přednost budou dostávat ti nejpotřebnější = s příspěvkem, a to co nejvyšším (jsou 4 stupně). Jinak, nelze někoho umístit do DS. To ta osoba sama musí chtít a sama, s vaší pomocí, si podat žádost a vlastnoručně podepsat. Takže je nejlepší nejdřív zajít na "sociálku" u vás a poradit se o možnostech, jaké jsou ve vašem okolí ústavy i jakou mají pověst a vyžádat si formulář Žádost o příspěvěk na péči. Pak si zajedete do vytipovaných ústavů (bez žadatele) a dostanete Žádost o přijetí (můžete do více ústavů). Pak s žadatelem a vyplněnými formuláři zajedete za jeho obvodním lékařem, ten posoudí jeho současný stav, navrhne příspěvek na péči (protože cukrovkář bez nohy potřebuje pomoc 2. osoby), hned odevzdáte vyplněné Žádost/i o přijetí do příslušného/ných ústavu/ů a uvidíte, jak dopadne celé řízení, a kdy a kde se pro pána uvolní místo. Ida
Jestli se o něho nikdo nepostará, tak může být umístěn do domova důchodců. Je třeba si podat žádost, každý je v pořadníku. Také jde o to, jestli s umístěním souhlasí osoba, která tam má být umístěna, i lidé bez nohy mohou normálně fungovat. Může si zajistit i domácí péči-třeba nákupy, dovoz oběda, aby nemusel do domova důchodců.
Pokud se nepletu, tak jediný důvod pro nepřijetí do domova seniorů je závažnější psychická choroba a určitě i Alzheimerova choroba. Důvodem je, že tyto dignozy vyžadují specializovanou péči.
mýlíte se, ale to nevadí..
...od 40 let věku s chronickým duševním onemocněním (Alzheimerova, vaskulární, stařecká demence nebo demence jiného typu)...
Trošku to upřesním. Podle zákona o sociálních službách se zřizuje 20 typů zařízení sociálních služeb. Mezi nimi je např. domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Řada domovů má zaregistrovánu kombinaci obou uvedených typů. Rozdíl mezi nimi je v tom, že v domově pro seniory jsou klienti, kteří jsou přiměřeně orientovaní a nemají chronické duševní onemocnění. Do domova se zvláštním režimem jsou přijímáni ti, kteří mají chronické duševní onemocnění např. Alzheimerovu chorobu. Každé pobytové sociální zařízení má své webové stránky, kde lze zjistit jaké služby poskytuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.