Dobrý den, Chtěl bych použít čerpadlo, co mám doma málo využité. Konkrétně Ponorné čerpadlo Fieldmann FVC 2001-EC. Je to jedno z nejslabších resp má malý vykon, což byl záměr. Potřebuji vodu protlačit sedimentačním a filtrem s aktivním uhlím. Průtok na konci je 90L/hod. Rychlost mi nevadí, spíš naopak. Pomalý průchod přes filtry je výhoda. Jde mi o to, jak moc to čerpadlu škodí. Potřebuji tak 800L tj cca 8h měsíčně. Vydrží to pár let? Nemám představu, kolik škodí omezení průtoku, že nemůže jet na plno. Díky
Přiškrcení průtoku (na výtlaku) čerpadlu rozhodně nevadí, naopak dojde k jeho menšímu zatížení a odběru proudu. Odstředivé čerpadlo může klidně běžet i do zcela uzavřeného výtlaku.
Neumím přesně odpovědět, ale představ si toto. Máš čerpadlo které má výkon motoru 250W a průtok 5000 litrů za hodinu. Ty chceš průtok 90litrů za hodinu (90/5000=0,018*100 = 1,8%) což je 1,8% výkonu použiješ na čerpání vody. Zbývající výkon motoru budeš mařit a přeměňovat na teplo.
Já bych zkusil popřemýšlet nad využitím gravitace.
Vodu bych načerpal do nějaké vhodně velké horní nádoby a odtud nechal vodu pomalu protékat filtrem (pouze působením gravitace) do spodní nádoby.
Čerpání ho horní nádoby bys musel zapínat a vypínat hladinovým spínačem podle hladiny horní nádoby.
Stejně tak odčerpávání přefiltrované vody by muselo běžet v závislosti na hladině ve spodní nádobě.
Napadlo mě to samé, ale na ty filtry je potřeba tlak. Mám i tlakové silné čerpadlo, ale to by pořád spinalo a tlačilo by příliš. 5000l/h je taková teorie. Pokud bude tlačit 6m vysoko dá čtvrtinu... Mareni výkonu do tepla není problém. Čerpá studenou vodu, vůbec se nemá šanci zahřát... Zkusím zda někdo nemá praktickou zkušenost.
Teoreticky to vlastně je jako bych chtěl čerpat vodu vysoko a snížil tím výkon až na 90L/hod. Když se nad tím zamyslím tímto způsobem nevidím v tom problém.
Tak je to ponorné čerpadlo, kalové čerpadlo s malým výkonem. Nevhodné na vodotrysky a odhaduji že i na filtrování. Ale když to čerpadlo stojí 700 kč, tak ho klidně použijte a uvidíte.
Už mám skoro 3 měsíční poznatek. Velké škrcení jsem používal asi 3x po 2 hodinách. Na čerpadlu se to nijak neprojevilo. Pak jsem koupil větší filtry, kde průtok škrtím na 200L/hod (kvůli filtru s aktivním uhlím) a čerpadlu to zatím nijak nevadí. Obě škrcení jsou a byla na výstupu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.