Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obklad zevnitř na věnci, který vystupuje

Od: kerpetka odpovědí: 17 změna:

Ahoj, máme v přistavěném patře vidět po celém obvodu věnec, jak se na něm sráží voda (zdi jsou bílé tvárnice) a prý to tak bude dokud nezateplíme. Na chodbě mě napadlo, že by vypadal hezky obklad (je tam hodně vysoký strop), který by překrýval průběh věnce, je to špatný nápad? Bojím se aby se nějak nerosilo mezi obkladem a zdí, protože je mi jasné, že zvenku ten beton prochladne a to lepidlo obkladů zevnitř bude teplé..

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Příčinu víte, tak jí odstraňte, nikoliv zakrýt.

doplněno 12.01.20 11:47:

kerpetka, v jaké to máte výšce?

hodnocení

3x

Pokud´ se zakryje místo kde se to rosí voda si najde cestu ven jinudy,takže to začne vlhnout okolo.Pokud je to jenom trochu možné vymýšlel bych aspon´provizorní zateplení z venku. Nařezat přesně extrudovanej polystyren a nalepil montážní pěnou - třeba.

S přesahem. Přesně nikdy!

diesle, souhlas a ještě dotaz, proč drahý a zbytečný XPS a ne fasádní.

Jestli je to na mně p.Milane tak nevím já sice o XPS nic nepsal ale osobně bych dal EPS70F

Diesle, já vím, že jste nepsal nic o XPS, ale chtěl jsem znát Váš názor. Jsme za jedno a děkuji Vám.

Aha tak se omlouvám mysle jsem něco co není! jen malý dovětek:

EPS + lepicí pěnu od libovolného výrobce.Nevím proč stavbeníci klidně "zdí" na lepicí pěnu,ale zateplení lepidllem!

dieseel, cihlu nalepí pěnou a svoji váhou se již nehne. Ale polyš penou se musí po chvilce dorovnat a je to o pečlivosti práce. Kdežto lepidlem plácnou, porovnají a hotovo. Již se nehne.

No dělal jsem obojí a ne jednou.Pěnu na plech-mobilhem-a lepicí stejně jako lepidlem na zdivo horší to bylo obyč.mont.pěnou.Ale skrze úspory a prací vede pěna-nemusi se nic míchat,po práci mýt...Jedno plus pro lepidlo-snadneji se dá docílit tl.vrstva lepu na větší nerovnosti než pěnou.Ale tím jsme zabrousili již daleko od původního dotazu!

Pěkný den!*slunce*

Děkuji a sluníčko již svítí.

re4zon
hodnocení

2x
Lepidlo prochladne taky i s obkladem, takze se to bude srazet na nem. V lepsim pripade. V horsim to bude kondenzovat i pod obkladem. Dokud nevyresite roseni, tak bych rozhodne nic nezakryval.

hodnocení

0x

Asi nebudete kvůli této věci pořizovat lešení a zateplovat provizorně z venku. Dá se to udělat i zevnitř. Pravda, je to netradiční, protože současné stavebnictví, školství atd doporučuje zateplovat zvenčí a zateplování zevnitř se nikdo nevěnuje, neboť je to trošku náročnější, trošku rizikovější. Podstata dobrého zateplení zevnitř spočívá v zamezení kondenzace vlhkého vzduchu v místě rosného bodu a tím i dalších komplikací - plísně, snížení adheze lepidel apod.

Šel bych na to trochu experimentálně, zatím jsem nevyzkoušel v extrémních podmínkách, jen v běžných, kdy stěna nevykazovala žádné plísně, žádný kondenzát): Použít extrudovaný polystyrén (výhoda oproti obyčejnému v nenasákavosti, zvýšené odolnosti proti vodě), použít jen takovou tloušťku, aby se rosný bod nevyskytoval na povrchu polystyrenu ale pod ním. To vyhoví tloušťka odhadem 2-5 cm. Lepit s přesahem cca 10 cm, nebo rovnou použít celou šířku desky = 50 cm. Přilepit kontaktně celoplošně cementovým lepícím tmelem . Aby to vše klaplo, musí se ještě doplnit parotěsná folie na polystyren. Tady jsme ve fázi opravdového experimentování, protože folie by měla být po celé stěně, aby se vzduch nasycený vodní parou nedostal k věnci. Z toho vyplývá, že folie se musí přilepit ( nevím, jestli stavebnictví dodává např. parotěsné tapety, nebo parotěsnou folii připevnit na rošt, např od sádrokartonářské technologie Knauf a krýt pak sadrokartonem. Rovněž je třeba pak vyřešit spoustu detailů, aby to klaplo, jak má a aby to bylo estetické.

Určitě bych toto dělal v době, kdy se překlad nerosí a stěna je suchá - v létě. Rovněž by to chtělo změřit aktuální vlhkost vzduchu v místnosti - ideálně uprostřed místnosti 1m nad podlahou, nesmí být průvan. Pokud by bylo nad 60%, je potřeba se též zaměřit na to, jak tuto vlhkost snížit.

Je to nástin experimentu, který je na zvážení, jestli v nějaké např. jednodušší formě by nebyl schopen existence. Myslím, že to tady už někdo také psal, že to funguje.

hodnocení

0x

.Pánové XPS protože stačí síla 3cm místo 10cm fasádního.Jestli je to provizorka a neví se kdy se bude zateplovat,tak aby to na baráku nestrašilo. To s tím řezáním máte samozřejmě pravdu,přesah je potřeba.

feri, doložíte toto výpočtem, nebo to jen odhadujete, páč to tak není

protože stačí síla 3cm místo 10cm

Tak velký rozdíl v tepelné izolaci určitě není.

Styrodur 2800 C Extrudovaný polystyren λ = 0,033-0,038

zdroj: isover.cz/...

Isover EPS 70 Součinitel tepelné vodivostiλ0,039W/(m.K)

zdroj: isover.cz/...

Nevím přesně jaký ten rozdíl vsíle je,fasádníci nám říkali že stačí 1/3 X oproti fasádnímu.Nevím jakou značku používali. Další co mluví pro X je, že na přilepení pěnou stačí přilepit rohy, a když to budu chtít sundat tak desku nezničím,což je u fasádního vícenež pravděpodobné.

majklchris

Aha tak když fasádník řekne pitchovinu,tak je to pravda!?NE není to pravda-on totiž není fasadník jako fasádník-ne každý kdo to provádí je fasádníkp! Jinak když přilepíte jen na rozích-tak to nemusíte dávat vůbec-Jedině po celém obvodu pokud ne celoplošně! A pokud je XPS dobře přilepen je při pokusu urván stejně jako EPS!

Feri, asi jste uvěřil někomu, kdo kecá a jen se vytahuje. Věřte, že to tak určitě není. Ani to lepení v rozích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]