Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velká expanzní nádoba k bojleru 200L

Od: gustabaz odpovědí: 19 změna:
Dobrý den
Chci si doplnit expanzní nádobu k bojleru neboť dost často ukapává nový pojišťovací ventil. Bojler mam 200l a ohřívám vodu kotlem stačí 5l nebo větší?
Gustav

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

3x

Na tzb máte vzorce. Při ohřevu z 10 na 80 st. C to vychází 14 litrů, ale při ohřevu na 60 st. C se objem zvýší jen o 1.66%, což je 3.3 l. Já mám odstraněnou zpětnou klapku, takže nepotřebuji expanzku, ani pojišťovák neukapává. Ale to si musí každý zhodnotit sám, jestli je to možné.

hodnocení

0x

To spíš vypadá na problém s pojišťovákem. Zkusit vyčistit, může být také vadný kus.

gustabaz
hodnocení

No vadný ventil to není protože voda začne ukapávat až při ohřívání vody.

Když to není vadný ventil, tak to znamená, že to ukapává všem co mají tento bojler? *haha*

Ale při ohřívání musí voda ukapávat.
asd1

Těm co při ohřevu nekape netěsní zpětná klapka nebo to teče kohoutkem ;)

Tak nějak.
Pri rozsiahlejsom rozvode TUV v plastovych trubkach a dostatocne nizkom plniacom tlaku pitnej vody to mozu bojler a rozvody aj odpruzit.

Nemusí to být pravda - to nutné ukapávání. Pominu "cinknutý" zpětný ventil. Ale pokud je nižší tlak vody v řádu, dohřívání vody je kontinuelní, tak k úkapu nemusí docházet. Obecně se dává na 200 l bojler 8 až 10 l expanze mezi zpětný ventil a vlastní bojler. Pokud ohříváte vodu kotlem na tuhá paliva, tak předpokádám, že to natápění je nárazové a tudíž zde je předpoklad rychlejšího ohřevu TUV a tudíž praděpodobnost úkapu PV zde je vysoká.

Absolutně souhlasím s "rv" viz nahoře. Taky nemám zpětnou klapku. Na co, tak jedině abych řešil ukapávající pojišťovák. Že?*nene*

asd1

Klapka tam být musí.

A proč? 50let ji tam nemám a nevidím důvod.

Já důvod vidím, ale když ji nemáš, je to jen a jen tvoje věc. Mě je po tom šumák.

zpětná klapka být musí z důvodu aby se horká voda netlačila zpátky do studené a jestli máte pojištovák jakože máte tak ten zpětnou klapku obsahuje ale může být již nefunkční

hodnocení

0x

5litru by mělo stačit

hodnocení

0x

K bojleru 100L jsem dostal 2L expanzi, takže pro 200L 4L by mělo stačit a 5L je i rezerva.

h0042*
hodnocení

0x

Já mám 10L a nekape nic.

hodnocení

0x
Zmerajte, koľko toho nakvapka a spočítajte si návratnosť expanzky. Navyše ak nie je správne vyplachovaná, narastie v nej biofilm. Dosť smradľavý mazľavý povlak.
kenav

Expanze musi byt prutocna,toho se docílí specielni armaturou coz malo kdovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]