Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vědět před rozebíráním střešní krytiny?

Od: postcd® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, odlétly dvě první tašky ve štítu kvůli absenci podbití, které tam teď už je.

Já se zevnitř dostanu asi 60-70 cm od toho místa a tam je krytina neporušená. Už chápu že jsou tašky zavěšeny na příčných dřevěných latích, viz. obrázek a zdá se, že aniž bych nadzvedl i sousední tašku, tak musím zvedat jen do jedné strany. Nějak si to ale nedovedu představit jak to bezpečně udělat a mám obavy aby žádná nesjela dolů.. Mohli byste prosím vysvětlit jak na to pokud máte s těmi taškami na fotce zkušenost? Děkuji za případné informace

doplněno 13.09.20 14:40:

Povedlo se. Dobře,že jsem to nevzdal. Viz moje dva komentáře pod jednou z odpovědí..

Co vědět před rozebíráním střešní krytiny?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to spíš o praxi. Je třeba nadzvednout tašky o řadu výš a boční tašku podle falcu , novou tašku podsunout , pak posadit a srovnat.Lépe se to dělá ze spodní strany střechy

hodnocení

Děkuji. Pokud to chápu správně, tak popisujete jak tam přidat ty chybějící tašky.
Do této fáze se ale teď nemohu dostat, jelikož se toto místo nachází mimo půdu na samém okraji střechy ve štítu. Počítám tedy, že si musím vytvořit ve střeše "díru" odebráním tašek a v tom jsem si nejistý jak bezpečně postupovat v případě tašek na obrázku. děkuji

Je dobré udělat zevnitř "díru" odebráním aspoň 2 řad tašek v úrovni chybějících . V případě nutnosti většího "montážního otvoru" se dají vyřezat i střešní laty - nejlépe nad středem krovu a řez pod úhlem 45° aby se vyřezaný kus dal nakonec posadit a přibít zpátky

hodnocení

Ano, celkem to šlo při troše opatrnosti. Mezi vodorovnými trámky,které jdou vzduchem z jedné strany střechy na druhou jsou položené masivní dveře na kterých se dá pohodlně stát. Nejprve jsem zkontroloval, jestli jsou tašky v tom místě a okolo zaháknuté o vodorovné latě, aby nesjely. Pak jednu zaháknutou jsem začal vysouvat nahoru - k tomu bylo zapotřebí nadlehčovat pokud si pamatuju dobře i tašku nad a pod ní. Často jsem kontroloval okolní tašky zda jsou stále zaháknuté aby mi náhodou nějaká nesjela. Tašku jsem vysunul až nahoru, nevyndaval jsem jí protože by to bylo dost práce, stačilo mi že se vytvořil volný prostor. Okolní tašky už šly výrazně lépe. Bohužel jsem dostatečně nedosáhl přes zeď až na první tašku do štítu. Ještě to ale nevzdávám a chtěl bych to zkusit jindy. Zadělat ten "servisní otvor" bylo docela jednoduché. Je potřeba zkontrolovat že usazené tašky opravdu sedí a není tam prostor pro vítr, který by je mohl nadzvedat.

hodnocení

Ty štítové tašky mimo budovu se podařilo nandat také z vnitřku střechy. Bylo to tak, že jsem na vodorovné trámy mezi oměma stranami střechy dal bytelné dveře čímž se vytvořila plošina na stání a na to ještě židli,kterámi umožnila tím servisním otvorem mít horní polovinu těla nad střechou na úrovni těch chybějících tašek a to jsem byl asi 4 řady nad hřebenem střechy. Pak jsem potřeboval pohrabáč ke kotli, kterým jsem tašky nad prázdným místem nadzvedl a podržel a pak jsem musel ještě odtamtud vykopat maltu, které tam bylo příliš na to, aby zuby tašky dobře dosedly za dřevěnou lištu.Následně podstrčit chybějící tašku pod tu nad ní a usadit. Trochu problém je dostat tam poslední chybějící tašku při zadělávání servisního otvoru, ale jde to. Uvidíme co s tím udělají budoucí orkány..

Pokiaľ je to prvý stĺpec v presahu strechy, nie je od veci tašky prikotviť, aby ich vietor nezhodil. Ak ale príčinou bola niekdajšia technologická nekázeň pri riešení detailu štítového múru, nebude to snáď až také horúce.
Tašky sa kotvia napr. prevŕtaním a priskrutkovaním k latiam, prípadne na ne navlečte príponky. To už ale pohrabáčom asi neurobíte...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]