musim vymenit stary kotel mam predstavu bud kotel na pelety, automat na uhli, tepelne cerpadlo, klimatizace s tep.cerpadlem na topeni i chlazeni, plynovy kotel, prosim poradte co by jste si z tohoto vybrali vy nebo mi doporucily neco jineho cenove to vychazi v dnesni dobe plus minus stejne akorat jsou vyhody a nevyhody. Dik vsem co chteji pomoct
Tepelné čerpadlo.Pořizovací náklady jsou trochu větší,ale pozdější provoz to za x let dorovná. Oproti kotlúm i když to bude automat tak se kněmu občas musí.Když se přidá i klimatizace bude to úplně nejlepší. jenom pochybuju, že to bude finančně srovnatelné. Kdybych stavěl barák tak preferuju tuhle variantu.
damat*
Naklady na porizeni noveho kotle treba automatu mate minimalne 100 000,k tomu prislusenstvi, montaz, a jste na 150 000 plus dan, k tomu ac mate vyvlozkovany komin je nutna nerezova vlozka coz mate cca dalsich 50 000,a kde jsou naklady na topivo, cas, popel, revize, atd, a to se bude spousta lidi divit co prijde po roce 2022 i kdyz ted vymeni kotle a nebudou mit treba akumulacni nadrze uz jenom z duvodu ze je nemaji kam dat tak jsou opet propadaci, takze kdyz musim investovat do neceho tak at to ma alespon nejakou budoucnost alespon doufam jinak dekuji za vas nazor rozhodovani neni jednoduche
Tepelné čerpadlo plus kotel na dřevo, pokud máte možnost dřevo sehnat. Pokud ne, tak plynový kotel, protože samotné tepelné čerpadlo by vám ve velkých mrazech asi nepomohlo. Záleží také, jak je zaizolovaný dům.
damat*
Chci mit pouze jeden typ topeni pevne paliva v budoucnosti urcite skonci takze zatim to vypada na cerpadlo s elektro pritapenim, plynovy kotel je taky moznost ale zhotoveni pripojky samotne to mame cca urcite 50000 a vsechno povoleni vybehat do toho se mi moc nechce a potom jeste platit za elektriku a jeste plyn takhle by bylo v elektrice vsechno
U plynu a pevných paliv by měly být kontroly komínu, elektrika je zatím dražší než uhlí, plyn a dřevo. Pokud není zateplený dům, tak něco s uhlím, dřevem případně plyn. Záleží také na délce zimy ve vaší lokalitě a mínusových hodnotách v zimě. Osobně bych zateplil dům (pokud je tedy potřeba), v dnešní době vychází levněji na provoz kotel na plyn, takže plyna a k tomu záložní kotel nebo krb na dřevo (papír)-to je ale potřeba dvou komínů. K tomu podlahové topení v přízemí, jinak klasické radiátory a pokud možno samotížný systém pro radiátory pro případ výpadku elektřiny (v případě záložního kotle na dřevo i uhlí).
damat*
Dik za informace kolem uhli a dreva se uz tocit moc nechci ze zdravotnich duvodu takze bud cerpadlo s elektrickym dotapenim nebo plyn coz je zase slozitejsi protoze nemam pripojku jeste uvidim na kolik mi vyjde ale kdyz si predstavim to behani a co vsechno budou pozadovat moc se mi do toho nechce
Investujte par tisic a nechte si udelat projekt, ktery vam vypocte naklady na vytapeni jednotlivymi zdroji. Nebo si vypoctete aspon tepelnou ztratu, jsou na to kalkulacky. To si pak date dohromady s naklady na porizeni a uvidite navratnost. Takhle od stolu bez znalosti vaseho domu se neda spravne poradit. Ono 50 tisic za pripojku se zda hodne, ale muze se to i vyplatit. Navic ani nepisete jestli mate radiatory nebo podlahovku, kolik mistnosti, jak zatepleno, to vse se musi vzit v uvahu.
damat*
kdo by mi ty naklady spocital, kam se mam obratit dik jinak hodne zajimava informace dik
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.