Ahoj, budu se chystat na jaře na přípravu bazénu hlavně podkladu. Bude to ramovy nadzemní kulatý bazén o velikosti průměru 4,88 výška 1.22 a objemu necelých 20 kubíků. Bude stačit zhruba do roviny lopatou strhnout hlínu (mírně svažitý pozemek) vibračním pěchem uhutnit co to půjde a pak dvoumetrovkou vodovahou jemný písek do roviny? Díky...
Popis celého postupu.Ten písek opravdu velmi jemný, jako na "fajnovou" omítku, aby v něm nebyly absolutně žádné kamínky. Kolem krajů mírně svahovat nahoru, dobře překrýt dlaždice pod vzpěrami. Potom položit co nejsilnější netkanou textilií. A na to položit ještě běžný igelit,, třeba i dvě vrstvy, který se prodává v "nohavici" šíře 1m a když se rozřízne tak je široký 2m. Spoje přeložit cca 10 cm. Pak vložit bazénovou fólií a přichytnout lehce ke krajům bazénu. Postupně napouštět vodu a fólií upravovat aby byla vypnutá. Jinak pod vzpěry pochopitelně dlaždice. A pokud bude bazén i přes zimu (voda 10 cm pod trysku od filtrace) absolutně nic do dna neprorostlo. Takto mám bazén od roku 2004. Za tu dobu pouze 3x měněna fólie (loni naposledy), která degraduje. Ještě "vychytávka V místě, nejvhodnějším pro osazování ponorného čerpadla pro vyčerpávání vody udělat prohlubeň cca 10cm se svažitý mi boky. Fólie se přizpůsobí. A dno velmi mírně svahovat k ní.Pak je zajištěno bezproblémové vyčerpání bazénu při čištění až na dno.
Ano, stačí. Měli jsme to stejně. Bylo to uprostřed trávníku a vždycky přes zimu a jaro do písku prorostla tráva. Museli jsme ji vždycky vytrhat, protože jinak pod bazénem hnije. To mě celkem hodně štvalo. Někdo dává dlažbu, to mě přijde lepší.
martt
Díky za názor člověče. Tomu se dá lehce zabránit tím, že stejnák na písek bych ještě položil buď nějakou folii která by bránila styku písku s bazénem, a nebo ideálně geotextilii, přes zimu zatížit pár kámeny
Geotextilie byla trávou prorostla hned první sezónu. Tedy jen ze stran, úplně to stačilo. Řešením by bylo dát pod písek folii. Tráva by šla alespoň lehce tahat ven a rostlo by ji méně.
Úplně běžně se na to dávají chodníkové dlaždice na sraz. Při montáži by jako konečná úprava písek těžko obstál, neboť nejde hutnit a po montáži by to vypadalo jako po boji, tedy nerovnosti. Srovnejte písek latí do roviny - ve dvou se to líp táhne a položte dlaždice 400 x 400 nebo větší
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.