Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vařit v papiňáku

Od: ingjirimares® odpovědí: 26 změna:

Koupili jsme nový papiňák Banquet Adagio 4l. Problém je, že první jídlo se připálilo. Dělali jsme hovězí guláš z krku a z vysokého roštěnce. Po jedné hodině ! vaření bylo maso tuhé, tak jsme přidali plyn na maximum na 20 minut. Všude se píše, že vaření hovězích kostek trvá cca 20-30 minut. My jsme vařili 1,5 hodiny. ýsledek byl připálené maso, jeden druh byl akorátz, druhý o něco tužší. Kde je chyba, co udělat lépe, aby se toto už nestalo? Nikdy s jinými hrnci problém nebyl. Jak to vaříte vy?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Některé maso je tužší a je třeba ho vařit déle.
Příčinou může být i netěsnost hrnce, ve kterém se nevytvoří patřičný tlak.
A vůbec nechápu, proč jste vařili na maximum, stačí takový plamen, aby mírně unikala pára z ventilu. Větším plamenem jenom dříve vyvaříte vodu a pokrm připálíte, a vyšší teplota v hrnci stejně nebude! *zed*

P.S.: Ještě mě napadla taková blbost, měli jste papiňák zavřený? ;)

hodnocení

Papiňák byl zavřený a při otevírání poklice po 1, 5 hodině vaření unikala dlouho pára, takže netěsnost vylučuji

hodnocení

3x
Ono se mohlo stát, že bylo špatné to maso. Taky někdy nemůžeme ani za nic uvařit maso do měkka i v tom tlakáči. Jinak jak bylo napsáno výše - natlakovat a pak stáhnout plyn na úroveň, kdy syčí pára.

111®
hodnocení

3x

chyb je hned několik. 1. pustím na minimum a čekám až začne syšet, 2. nepřidávám plyn, neb se voda odpaří jak zde bylo psáno, 3. nevypouštím přetlak, ale nechám v papiňáku dojít , až jde bez odpouštění otevřít...

hop®

Tak já zpočátku pustím na maximum, aby se co nejříve dosáhlo bodu varu, a když papiňák začne sykat, okamžitě tlumím na minimum...

veronica
hodnocení

2x

Přidáním plynu na maximum se teplota nezvýší, akorát se rychleji odpaří voda. Jinak se dá správná funkce hrnce ověřit kápnutím trochy vody na víko. Musí ihned začít vařit. Hrnec má mít pracovní teplotu asi 120°C.

hodnocení

2x

U hovězího záleží hlavně na tom, co vaříte. Pokud vaříte "vánoční hovězí" - toho vola, co dýchal na Ježíška, hned tak nezměkne. A ono nezáleží jen na tom, co bylo před porážkou, ale i co maso prodělalo po porážce ..

hop®

U tohoto komentáře jsem se docela pobavil, "vánoční hovězí" ! *haha*
Protože je vtipný, což nevylučuje jeho velkou pravdu ! *palec*

lidus*
hodnocení

2x

Jsem papiňáková kuchařka, vařím v něm vše, mám Teskomu se zavíráním bajonet. Guláš osmažím cibulku, orestuji hovězí a vepřové maso, přidám sladkou papriku, drcený kmín, sůl, zaleji aby maso bylo ponořené, zavřu tlakáč a na plný plyn, jak začne syčet stlumím na minimum a stopnu si 30min. Vypnu a nechám než jde otevřít, pak guláš zahustím chlebem, dochutím solí a čenekem, přidám majoránku. Maso ¨je měkké snad až moc ale manžel to tak chce. Vařím tak veškeré jídlo,svíčkovou, ptáčky, prostě všechno i vývar nebo luštěniny. Netuším kde jste udělala chybu.Neznám váš tlakový hrnec ale jetli je to ten co má pokličku která se do něj musí nasoukat cena byla do 1000kč, tak se nedivím, je to krám, mě zůstal po tchýni na chalupě a šel po jednom vaření.

kuchar

Nevěřím. Za 30 minut se vám hovězí neudělá,teda pokud to nrmáte na kostičky 1x1 cm

karel556*

kuchar: tak tomu tedy věř, dělám guláš taky v Teskomě a je mňam, já 40 minut

lidus*

Nechápu už to, že na guláš dá někdo krásné maso z roštěnce a krku, používám hovězí kližku a vepřovou plec, minutku mám na 30minut od syčení a pak nechám vypnuté než jde tlakáč otevřít.

znalec

Není nad to, nechat gulášek probublávat na sporáku. Ničit chutě v nějaké syčící věci to zas nechápu já

kuchar
hodnocení

0x

Gulš táhnout 3 hodiny v hrncu. Na tlakáč to není. Ale třeba rýže je z něho dobrá

joudic*
to maso je casto takove stare svinstvo, ze i po 4h je to jak narezana pneumatika ve vode

hodnocení

Děkuji za odpovědi, asi jedno z mas tužší, špatné přidání plynu na závěr a tím rychlé vypečení. Příště nechám vařit jen přítelkyni, takhle to dopadá, když začnu radit :) A příště asi zkusím variantu bez tlakáče na tři hodiny

Ne asi - určitě. Krk a roštěnec je dost rozdíl co do doby úpravy. Jednoduché pravidlo - začít tím, co potřebuje delší čas (platí třeba i pro zeleninu) a další postupně přidávat.

hop®

Příště zkus klidně zase tlakáč, ale třeba podle rady @lidus, hlavně ne na plný plyn, stačí když si papiňák jemně pohvizduje... ;)
Na plnej to můžeš dát pak v otevřeném papiňáku, když na to vidíš a můžeš to kontrolovat a míchat... :)

hodnocení

0x

Já si myslím, že byste nejprve v papiňáku měla uvařit třeba brambory. Natlakovat, stáhnout plamen a nechat jemně syčet ca 8 minut. A pak vypnout a nechat dojít. Když se nepovede, několik brambor, žádná škoda.

doplněno 07.01.20 11:17:

Na ty brambory je potřeba cca 2deci vody a méně soli, než když vaříte v hrnci.

joudic*
hodnocení

0x
nevim ja delal vcera veprove zebra, nechal jsem to jet hodinu na plne pecky, dolil vodu a znovu hodinu na plno a zadne pripaleni

Joudic, já mám daleko k tomu, abych se s vámi přela, ale tolik vody ve vzduchu? Navíc s nějakou vůní? To je divné. To za ten čas a spoustou vody není třeba papiňák. Stačí hrnec s pokličkou. Na takové vaření papiňáku, na plný ceres, není třeba. *zmateny*

joudic*
no ale tlustsi maso z zeber bylo vyborne uplne na maderu a snedl jsem s horcici a libovejsi otrhal do vody, ktera mela vybornou morkovou chut pac i kosti se rozpadly a popraskaly, pridal jsem zeleninu a nudle a mel jsem kotel silne polevky

A proč želatinu? Přiznám se, ještě nikdy jsem ji nepoužila. Vlastně ano, dvakrát, červenou na ovoce na dortu. Ani do tlačenky nebo sulcu ne. Co udělá v polévce? Bude fajn se dozvědět něco nového.

lidus*

babi on přidal ZELENINU, ale jeho vaření nechápu, žebra dám do tlakáče a za půl hodiny se rozpadají, žádnou vodu nedolévám a chci -li žebra mariovaná, ovařím v tlakáči max 15min, natřu marinádou a strčím do trouby upéct.

joudic*
vodu jsem musel dolit, protoze kdyz nechate jet tlakac na plne pecky, tak se casem vyvari. Asi mame o rozpadani jinou predstavu.. po 30min jde samozrejme veprove uz davno jist, rozpadani v mych ocich a hube znamena to, ze kdyz se dotknete kosti, tak odpadne od masa a z podelnych chrupavek okolo je malem zelatina a na to nestaci ani hodina. I kure pecu tak dlouho, dokud nejde lehkym potazenim vytahnout stehenni kost vcetne chrupavky a kure ma krupavou kurcicku, a to za hodinu take nejde. Proc se delat s masem, ktere neni jak mam rad, to si dam radsi 2 banany a za usetrene 2h si vydelam na nekolik kil masa na jindy.
jinak ja tu mam v zime takove sucho, ze pradlo za 2h sklizim a kdyz necham rohlik hodinu zapomenuty mimo sacek uz je spis na strouhanku, para jen prospeje *smich*

Jééééžiši! Co já to dělám?! Jak já to čtu? Hanba mě fackuje přes celou hlavu! Omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]