Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nabytí nemovitostí

Od: mbcolor® odpovědí: 7 změna:

Přiznání k dani z převodu nemovitostí musí poplatník podat nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí.

Jde tedy o zahájení vkladu nebo dokončení nebo co?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vždyť to máš přímo v dotazu! "nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí"

hodnocení

0x

Ke dni, ke kterému bude vklad zapsán do rejstříku (nikoliv, kdy bylo podáno na katastr), tak od následujícího měsíce se počítá do konce 3. měsíce. Tzn. pokud např. 12/12/2019 došlo k nabytí smlouvou a do katastru se podalo 18/12/2019 a 6/1/2020 dojde informace z katastru, že bylo zapsáno k 12/12/2019 - jedná se o den zápisu vkladu práva vlastnictví. Tudíž přiznání je třeba podat nejpozději do 31/3/2020.

hodnocení

Děkuji za odpověď.Přijde mi ta citace zákona jako nepřesná.Něco jako ve smyslu známé scény:jedno nebo dvě vejce jsou dohromady tři vejce.

hodnocení

0x

Kde jste to vzal? Já mám jiný údaj a to od právníka který sepisoval smlouvu.
Získali jste v roce 2019 nemovitost? V tom případě byste měli do 31. 1. 2020 podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2020..

Kde to Jorimi vzal? V zákonném opatření Senátu č. 340/2013 Sb., kde se praví:

Oddíl 1

Lhůta pro podání daňového přiznání

§ 32

Nemovité věci evidované v katastru nemovitostí

Daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí je poplatník povinen podat nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl v katastru nemovitostí proveden vklad

a) vlastnického práva k nemovité věci,

b) práva stavby nebo změny spočívající v prodloužení doby, na kterou je toto právo zřízeno, nebo

c) správy svěřenského fondu.

hodnocení

Otázka zněla na nabytí nemovitosti tedy daň u změny vlastníka.Váš údaj je správný-jedná se o daň z nemovitostí což je jiná daň.Zdělil Vám právník jaké je rozhodné datum k dani z nemovitostí?Já mám vklad na KN 2.1.2020.Měl by tedy daň za 2020 zaplatit bývalý majitel a mne se týká až 2021?Věděl byste to?

111®
hodnocení

0x

nevím co řešíte. Jakmile se vám vrátí kupní smlouva z katastru nemivitostí, je na ní razítko a datum ke kterému dni došlo k zapsání nového vlastníka . a od toho se počítá lhůta. Nebo se podívejte do katastru nemovitostí, lze nahlédnout přes internet a tam zjiistíte jestli jste již vlastníkem a od kdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]