Nejste přihlášen/a.
Máte někdo zkušenost z domácí pekárnou chleba? jakou značku koupit. Dík za názory.
Já doporučuji Eta Harmony. Mám ji a používám neustále. To jest jednou za týden pravidelně chleba a jinak běžně každé těsto které potřebuji. Na buchty, nebo něco jiného. Výborně se v ní zadělává na houskové knedlíky. Snadná práce a perfektní kynutí. měla jsem tu první asi 8 let ale po těch letech se trochu poničila ta nádoba co je uvnitř a ta se dásice koupit, ale je dost drahá a tak jsem na Bazoši koupila celou novou pekárnu té samé značky za 500 plus poštovné. Ti lidé ji skoro nepoužívali a chtěli se jí zbavit. No a ta nádoba by vyšla na stejnou cenu. Jinak motor té první pekárny funguje pořád bez problémů.
Obecně - kupte si pekárnu s dvěma hnětacími háky a vybírejte s nejsilnějším motorem, aby vám pekárna uhnětla i tuhá těsta. Léta doma pečeme pšenično-žitný chléb, přidáváme lněná a dýňová semínka.
Kdo tvrdí, že chuť je nevalná nebo že se péci doma nevyplatí, tak je pardon nemehlo. Pšenično-žitný chléb z půl kila mouky (nakoupené vždy po 10ti kilech v akci) i s elektřinou vyjde asi na 10,- Kč. Nejedlý chléb je z prodávaných směsí do pekárny.
No já jsem měla původně "Eta Harmony plus" a ta měla dokonce 4 háky. Dva na větší chléb a dva na ten větší. Ta Eta harmony má jenom dva, ale i když mám v zásobě ty dva malé háky, tak jsou úplně nové, nevyužité. Pořád používám ty velké háky a je to v pohodě. Jinak naprostý souhlas. Ten kdo prostě neumí umíchat vlastní směsi, tak ať si pekárnu nekupuje, nevyužije ji. Ty hotové směsi jsou hnusné a chleba není dobrý. A navíc to vyjde dost dost draho. Když se mi u té mé původní pekárny zničila ta mísa, tak zrovna na Bazoši neměli žádnou "Etu" a tak jsem koupila francouzskou pekárnu Gallet Baguette. Naštěstí ta paní za ni chtěla asi osm sovek i s poštovným a byla úplně nová. Ale vůbec se nedala srovnat s tou naší Etou, na kterou jsem byla zvyklá. Chvíli jsem v ní pekla, ale po krátké době přestala fungovat a tak jsem znova na Bazoši kupovala zase tu osvědčenou Etu. Ale v té chvíli už nikdo nenabízel "Harmony plus", tak jsem koupila tu "Etu Harmony". A už ji mám zase da roky a peču v ní neustále. Velká úspora času, nesrovnatelná chuť s kupovaným chlebem a těsta jsou z ní perfektní. Ale, musí se to umět. Mám kamarádku a ta pekla v té samé pekárně chleby, které se opravdu nedaly jíst. A to si také vymýšlela svoje směsi, ale nějak se jí to nedařilo. Tak tam jenom umíchá občas nějaké těsto a pekárnu skoro nepoužívá. A tahle Eta utáhne a správně propracuje právě i těsta hutnější, bez problémů. Ale nedoporučuji dávat té žitné mouky hodně, nemá to smysl, ten chleba je pak těžký a není moc dobrý. Já míchám mouku chlebovou pšeničnou, chlebovou žitnou, tu dávám v malém poměru a sama si melu mouku z ovesných, nebo špaldových vloček. A pak semínka slunečnicová, dýňová, doma drcené lněné semínko a sezamové. Ze všech těch semen mám už pořád připravenou směs a tu pak už jen přihazuji do těsta po lžících. Ale je těžké někoho přesvědčovat o kvalitě takového chleba slovy, ten se musí ochutnat a pak už se nemusí slovy plýtvat. Je to zbytečné...![]()
Díky za povzbující odpověd a typ na značku.Už je na cestě domů,sehnal jsem jí v bazoši za pár korun. Manželka je vynikající kuchřka,pekařka i cukrářka jo a marmelády dělá taky, takže si myslím, že o využití se s radostí postará. Díky všem za rady a typy.
Feri a kterou jste teda kopil? Tu Etu? Já jsem tam také koukala a zrovna byly v nabídce asi dvě nebo 3. Úplně jsem měla škuby ještě jednu koupit do zásoby. Bůhví jak to s těma pekárnama bude za pár let aco bude za šmejdy. A já tu Etu opravdu "miluji". Asi zítra kouknu a asi si ještě jednu objednám do zásoby.
Pečeme v Eta Delicca. Rozhodli jsme se k tomu zejména díky špatné dostupnosti čistě žitného chleba. Přidáváme například slunečnicová semínka. Možnost kdykoliv si opatřit čerstvé pečivo aniž by bylo nutné jet do potravin je k nezaplacení. Jen recepty je třeba dodržovat co nejpřesněji - což může být pro někoho problém. Receptů je celá řada..nejčastěji vezmeme vodu, přidáme mouku, máslo, sůl, cukr, sušené droždí, stiskneme tlačítko a za 3 hodiny je čerstvý chléb na stole. Po pár pokusech to zvládne každý.
I máslo lze přidat do chleba. U nás prodávají v soukromé pekárně "Máslový chleba" a je vynikající. Já ho také někdy dělám.
Řekl bych, že na značce moc nezáleží. I ta nejlevnější vyhoví. Dva háky a pár progrmů.
Pokud by to bylo z druhé ruky, tak pozor aby nebyla odvařená spojka pohánějící háky, opravit to prakticky nejde.
Pečivo kupujeme jenom když máme chuť si na výlet vzít plněnou bagetu a nechce se nám ji dělat (i když by to samozřejmě šlo). Na chleba už nepoužíváme směsi, ale prostě žitnou, hladkou, polovinu polohrubé, vodu nebo pivo, trochu soli a semínek. A sušené droždí. Já přidávám ještě trochu olivového oleje.
A teď o vánocích přítelkyně zjistila, že zadělat těsto na vánočku je mnohem jednodušší v pekárně než se s tím mordovat ručně.
nejlepší je asi tahle.Kam se hrabe nějaká Ea Harmony domaci-pekarny.heureka.cz/... Můžete si na ní udělaqt i samostatný program podle svého i nastavit délku pečení,hnětení,kynutí a jiné.To jiné pekárny nemají
Může být. A ani není zase až tak drahá. Ale já jsem se svou Harmony naprosto spokojená. Zatím bych neměnila. Nikdy jsem nepotřebovala nic ručně a sama nastavovat, protože přednastavené programy fungují naprosto přesně a dobře, tak jsem za celé ty roky neměla potřebu experimentovat s časem. A nejlepší na tom je, že já ji používám tak dvakrát do týdne a jsem spokojená a Vy ji máte a nepoužíváte vůbec a raději pečete v troubě. Tak asi i přesto jak je úžasná, nesplňuje Vaše požadavky. Ta moje "obyčejná" Eta Harmony je splňuje. Ale já nepeču chleba jenom z žitné mouky, protože mi nechutná. Já si směsi míchám, jak jsem uvedla. Chlebem se nepřejídám, mám ho pouze dva plátky za den k snídani. Ale používám na míchání kynutých těst, buchty, vánočka, mazanec a tak dál a těsta na houskové knedlíky. Naprosto spolehlivě uhněte všechna těsta a časově je všechno dobře přednastavené. Ale když chci, tak přece mohu program ukončit. A někdy v ní udělám i bábovku. Teda tvarem je to pořád ta kostka, ale chuť je to bábovková. ![]()
Přesto ale se nedokážu zbavit oprávněného dojmu,že pekárna,u které se nedá nastavit ani taková základní věc jako je délka pečení buchty a jiného žrádelstva je paskvil a troufám si tvrdit,že něco takového
mohl vymyslet jen totální cocot
Chápala bych, že se nemůžete zbavit svého dojmu. Ale oprávněný dojem musí být podložen zkušeností a tu nemáte Vy, ale já a mnozí jiní. Prostě mi vůbec nechybí funkce volitelného nastavení času k tomu, abych pekárnu úspěšně využívala ke všemu, co jsem zde už psala. Jediné co v ní nedělám je ta marmeláda, obsah pekárny by mi nestačil ani náhodou. A navíc, já přece pekárnu mohu zastavit kdy se mi zachce, třeba když tam dělám jenom těsto, ze kterého pak peču v troubě. Ale co je asi dobré u toho modelu který uvádíte je to, že že se tam asi dá upéci, nebo jenom i hníst těsto jen ze žitné mouky. To nevím, nezkoušela jsem, já ten žitný chleba nemám ráda, protože je těžký a hutný. Ale jsou lidé, kteří mají diety, nebo takový chleba mají rádi, tak ti by si asi měli koupit pekárnu, kterou uvádíte. Ale co mi je pořád divné, že Vy i když ji máte, tak dáváte přednost ručnímu zpracování těsta. Tak asi tak dobře to těsto neuhněte, ani když to je v popisu a můžete si volit délku a rychlost hnětení.
Zkušenost mám, koupil jsem použitou pekárnu, chvíli zkoušel, pak jsm ji daroval kamarádovi, který o koupi přemýšlel. Pro mne to není natolik využitelné, aby mi to zabíralo místo v kuchyni.
Nemusíš komentovat nic, stačí dát svoji zkušenost, tak jak jsi to udělal. ![]()
Ty máš pozitivní, já víceméně neutrální s dodatkem, že kvůli místu to nechci. Tazatel(ka) si asi z komentářů vybere.
Libore, když těsto překyne a pak ke konci pečení spadne a vytvoří tak zvané "uši", tak je nešikovná kuchařinka. Dala prostě moc droždí. Ono se dává do pekárny toho droždí méně, než obvykle. A to se opravdu musí vychytat podle toho, jaké směsi zvolila. U žitné mouky je potřeba o trochu víc, protože to těsto je těžší, než z pšeničné. A navíc, i když si koupíte žitný chleba v obchodě, tak je hutný a není moc chutný. Mně teda vůbec nechutná, protože mám pocit že mne ten chleba dusí. Žitná mouka je samozřejmě dobrá, ale má se jí dávat mnohem méně než té pšenišné a raději ji nahradit moukou třeba pohankovou, nebo moukou z ovesných, nebo špaldových vloček. A to je pak ten správný celozrnný zdravý chleba, který je lehký a moc dobrý, nepatlá se na zuby jako kejda a nemáte pocit, že to leží v žaludku jako kámen.
No já také peču už asi 10 let. Mne překvapilo, že říkáte, že jste nakonec zjistil, že chleba z pekárny není vlastně dobrý a také popisujete ty "uši". Ale i v pekárně se dá péci chleba zadělaný kváskem, místo kvasnic. Ono jde u některých lidí také o formu toho chleba. Někteří si nemohou zvyknout třeba i na to, že není kulatý, nebo že to není klasická šiška. Nebo na to, že samozřejmě nemůže být na povrchu taková kůrka, jako když se peče v troubě. Já také dříve pekla chleba v troubě, ale v porovnání s pekárnou je to zdlouhavější proces. Za ten "bio" chleba bych teda 150 korun nedala. Tady je také taková pekárna, která má honosný název "Francouzská" a přitom tam pečou z připravených předpečených polotovarů. Sice je obchůdek uvnitř honosně zařízený a ceny jsou samozřejmě také vysoké. Ale zboží cenám neodpovídá, jenom to jejich luxusní zařízení uvnitř a to musí nyní zákazíci majiteli hezky zaplatit. Tak platí jako mourovaní za pečivo normální kvality přemrštěné ceny. Ale dostanou ho pytlíku s logem pekárny...![]()
Tak jelikož nakupuji pořád stejnou značku chlebové mouky a většinou beru třeba i dvacet kilo najednou, takže je z jedné "šarže" a směs si míchám sama a už to po tolika letech mám v ruce, tak i mněse občas stane, že chleba najednou hodně vykyne a pak ke konci pečení propadne střed a vytvoří se ty pověstné uši. Chleba je sice dobrý, ale ty ušiska mi vadí, protože mám ve zvyku plátky chleba opékat v toustovači a ty uši mi vadí. No a zjistila jsem, že to u mne vždycky bylo kvasnicemi. Já dávám čerstvé, kupuji tu kostku a teď mám metodu, že na jeden chleba, ten velký, potřebuji přesně 1 třetinu té kostky. Takže vždy rozdělím kostku na 3 díly a uši nejsou. Já také kupovala to velké pekařské droždí, tady v mlékárně prodávají po půl kile. Je dobré, ale někdy jsem neodhadla množství a byly ty uši. Mohla jsem vážit, ale to se mi nechtělo
.
Hlavně nekupujte ty aušusy,co jich je plno všude a nemají volitelnou délku pečení.Neboli jinak řečeno musí se u pekárny dát nastavit délka pečení v minutách.Levné šmejdy tohle nemají a mají jen v programu volitelnou barvu kůrky chleba-světlá,tmavá a podobné pitomosti.Pozor-nesmí se to zaměnit s volitelnou dobou,časem zapnutí provozu pekárny,kdy pekárna se zapne a začne fungovat třeba až třeba za 5 hodin v noci,na kdy to bylo navoleno v programu,což mají i levné šmejdy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.