Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak šetrně vyčistit zažloutlou bílou kuchyňskou linku. Děkuji.
To asi nebude snadné, žloutnutí je zřejmě způsobeno stárnutím na světle. Řešení by mohlo být použitím kvalitní samolepící folie (tapety). Zrenovoval jsem tak bytové dveře k nepoznání. Chce to ale jistý fortel. Kde a jak zahnout, správně střihnout, aby to nebylo vidět při běžném pohledu.
Tak jsem zrenovoval linku ,vybral jsem napodobeninu mramoru.
Aby to nebylo jednotvárné - zkombinoval jsem bílý mramor s černým + nové úchytky.
Návštěvy jsou u vytržení.Následně všechny dveře v bytě,ty již napodobeninou dčeva.
Nedám na samolepící tapety dopustit. Prostě nádherné.
První dvířka byla na zkoušku,po druhé už jsem věděl jak se k tapetě chovat a super.
Protože jsem to prováděl profesionálně,miohu polep jen doporučit,Jako ideální jsem doporučoval na bílou barvu bílou břízu.Používám zásadně tapetu DOOR ,ta je v prodeji v rozměrech 90x220 cm Je také dvakrát silnější a odolnější.Plochu dvířek je nutno obroušením srovnat co nejlépe,případné praskliny zatmelit.Pak se nastříhají formáty podle rozměrů dvířek i s přesahem a před nalepením se dvířka navlhčí čistou vodou.Lze je po nalepení ještě lehce odlepit,pokud se hned netrefíme.Pak tapetu přitlačením přihladíme k povrchu.
Ale stejně jsem zastáncem natření dvířek linky.Použil jsem tixotropní(nestékavý)email bílý.Dvířka musí být dokonale vybroušená,je potřeba měkký štětec plochý s dlouhým vlasemNátěr na vodorovně položených dvířkách se roztéká na dokonale hladký povrch.Dvířka mi v kuchyni slouží už přes dvacet let.Vyzdobil jsem je do barev kuchyně ozdobnými pruhy tapety s dekorem v jedné rovině kolem celé kuchyně.
JABRAKA
Jako profesionálovi přes nábytek mi při představě tapetování kuchyňských dvířek vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Dost jsem jich opravoval, samozřejmě vyhozením tapetovaných dvířek a nahrazením komplet novými.
Samozřejmě uznávám, že pro nenáročného uživatele je u tapety na první pohled poměr cena/výkon dost dobrej. Jen to chce opravdu dobrou přípravu podkladu, jinak to bude katastrofa.
U mladých jsem dělal po nastěhování do koupenýho baráčku nový předky u kuchyně. U dolních skříněk místo dvířek šuplata a i s celovýsuvy Hettich se celá ta sranda vešla do osmi tisíc.
Nic ve zlým, ale zřejmě jsi se setkal s fušařinou. Proto jsem uváděl, že je potřeba použít kvalitní fólii a ne každý tuto práci zvládne. Je potřeba základní věc, tu fólii lepit tak, aby to nebylo skoro poznat, že to fólie je. A k tomu je potřeba jistý fortel a taková fólie, která toto umožní. Ať už materiálem, tak strukturou případného dekoru. Samozřejmě, že originální dvířka, potažmo dveře, se nikdy nahradit nedají, ale dá se to dost dobře imitovat.
Myslím že tazatel nemá v úmyslu investovat do nových dveří. To by se neptal jak vyčistit ale kde nejlevněji koupit.
Ahoj, nastěhovala jsem se do baráku po tchýni a mám stále její asi třicet let starou kuchyň, pánč na novou nemám. No a byla původně bílá. Já když přišla, tak byla hnědo-černá :D a po umytí už jen zažloutlá. Kdysi jsem ze srandy myla dřez savem a desku jsem přejela taky hadrou od sava a to žluté pustilo. Nechci radit nějaké chynické pokusy, ale zažloutnutí je dost široký pojem. Někdy je to stále špína, někdy mastnota, jindy rozklad nátěru, stárnutí materiálu, takže savo radím jen pro stabilní povrch, který se neloupe, u nás byl spíš matný. Ale opatrně! Větrat a naředit. Uvidíš, no.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.