Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní nehoda

Od: bratrh® odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer,30.12. 2019 v 23,45 mi narazilo osobní vozidlo do mého RD.Škoda značná,je podezření ,že řidič byl pod vlivem alkoholu.V případě ,že se toto potvrdí.mi bylo sděleno,že veškerou škodu budu muset vymáhat občansko právní cestou a ne z povinného ručení bouraného vozidla.Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

To je hloupost - škody nad určitou částku nebo škody na zdraví hradí v případě nepojištní ČKP, v případě pojištění vozu pojišťovna.

Pokud se prokáže užití omamných látek nebo alkoholu, škoda pak bude pojišťovnou vymáhána po vyníkovi. Tak to bylo dlouhá desetiletí a nevidím jediný důvod, proč by se to mělo změnit.

Vy máte jen další možnost soudit se o něco navíc.

doplněno 06.01.20 10:18:

Rozdíl v plnění z povinného ručení a vašeho soukromého připojištění je rychlost.

Povinné ručení se může táhnout, pojišťovny nebudou chtít platit... Takto si z pojištění svého necháte opravit dům a vše potřebné, budete asi platit spoluúčast - a ta se bude právě hradit z povinného ručení. Ve finále si to pojišťovny (pokud jsou různé) mezi sebou vyřeší a vy nemusíte platit nic.

Hlavně bych vám doporučil všechny opravy řešit přes firmy, kterým bude pojišťovna proplácet faktury... případně po obdržení faktury jen přepošlete na pojišťovnu a ta může průběžně vyplácet aktuální prokázané náklady.

Je to v podstatě tak, to by pak nemuselo být zákonné pojištění, to je právě k vůli škodám způsobených provozem vozidla...

hodnocení

Děkuji za odpověď,budu lépe spát.

hodnocení

5x

K výše uvedenému mohu jen dělit praktickou zkušenost. Byl jsem účastníkem dopravní nehody (cca v roce 2016), druhý řidič - viník, nadýchal 0,62 promile. Přes tento "detail" vše probíhalo standardní cestou přes pojišťovnu.

danys*
hodnocení

5x
Škodu vam uhradí pojišťovna popř. ČKP, která bude částku po vinikovi vymáhat

hodnocení

2x

Tady je odkaz na stránku, kde jsou odpovědi na otázky týkající se povinného ručení.

povinne-ruceni.com/...

Myslím si, že i když byl viník nehody byl pod vlivem alkoholu, tak to neznamená, že daná pojišťovna nemá povinnost uhradit škodu, kterou způsobil. Principem povinného ručení je právě to, aby byly poškozeným uhrazeny škody vzniklé při dopravní nehodě, způsobené nejen zcela neúmyslně, ale i pokud viník nehody porušil nějaký předpis. Jestli v určitých případech daná pojišťona po viníkovi nehody vymůže zaplacení určité částky, to není problém poškozeného.

hop®
hodnocení

2x

Pokud máte svoje pojištění, je možné, že bude použito.
Například, pokud máte na vozidlo havarijní pojistku (povinné ručení je samozřejmostí) a způsobíte dopravní nehodu, tak škody na cizím majetku také můžou být uhrazeny z havarijka a ne z povinného, to záleží víceméně na pojišťovně.
Každopádně by vám likvidace škody neměla přinést žádné úřednické problémy ani finanční újmu použitím vaší pojistky.
Pokud byl řidič pod vlivem, pro vás to na věci nic nemění, příslušná pojišťovna vám poskytne plnění škodní události a následně bude (pravděpodobně) peníze vymáhat po viníkovi, který porušil základní ustanovení pojistných podmínek.

Škodu na cizím majetku platit z havarijka? A to máte odkud? Za 15 let jsem tohle na žádném školení neslyšel.

hodnocení

0x

Kdo Vám sdělil tento nesmysl?

hodnocení

Navštívil mně pracovník pojišťovny,likvidátor.Škoda bude hrazena z pojistky,která bude pro mně výhodnější.Z povinného ručení vozidla,které havarovalo a nebo z mé pojistky,kterou hradím pro případ nárazu motorového vozidla do mého domu.

Dopravní nehoda
Dopravní nehoda #2
Dopravní nehoda #3

hodnocení

Potřebuji vyjádření statika a pojišťovna se k tomu nemá.Firma,která mi domek a škodu opraví chce v součinnosti se statikem vyčíslit škodu a po statikovi scénář oprav.Bohužel pojišťovna se zdráhá s platbou za statika.

Písemně informujte pojišťovnu o své obavě o život a zdraví. Vyzvete ji k činnosti, návrhu řešení. Zeptejte se na úhradu náhradního bydlení po dobu jejich nečinnosti. Oznamte jim, že požádáte soud o soudniho znalce -statika.

hodnocení

0x
Veškerou škodu bude hradit pojištovna z poviného ručení vozu co zpúsobyl nehodu
Pokud zjistěj že řidič byl opilý či pod vlivem tak vas vyplatí a škodu budou vymáhat posléze po něm
Kterápak pojištovna dělá problém jestli to neni tajný?
Pokud bych měl s pojištovnou problém našel bych si advokáta kterej se touto problematikou zabývá a ten už si s pojištovnou poradí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]