Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyhodit druha z bytu?

Od: zdenka* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,nevíte náhodou někdo jak postupovat v případě,když chci vyhodit druha z bytu,ale má tam trvalé bydliště?Existuje nějaká klička?Jsme v nájemním bytě a smlouva je psaná na mne.Má ohromné dluhy a bojím se exekucí.Bylo mi řečeno,že pokud má trvalý pobyt nemůžu ho jen tak vyhodit.Děkuji za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Trvalé bydliště nic neznamená. Postup by ale měl být takový: vyzvěte druha, aby se vystěhoval a dejte mu přiměřenou lhůtu. Pokud tak neučiní, podejte žalobu na vyklizení bytu. Až bude pryč, podejte žádost o zrušení údaje o trvalém pobytu. To probíhá ve správním řízení a budete muset prokázat, že nemá právo tam bydlet a že tam ani skutečně nebydlí a že Vy tam naopak máte užívací právo. Před zásahem exekutora Vás to však bohužel vůbec uchránit nemusí.

zdenka*
hodnocení

Tu lhůtu dostal do konce roku,ale stále se nic neděje.Dokonce jsem i volala na policii a tam mi řekli,že pokud tu má trvalé bydliště vyhodit ho nemůžu.Na úřadě jsem to taky zkoušela,ale ty chtějí důkaz¨,že už tam nebydlí,tudíž to taky nejde.Nevím,jestli majitel domu bude ochoten ho odhlásit tak pak je jediná možnost podat to trestní oznámení.Jak se to sepisuje?

arimas*

asi se budu ptat blbe ale neexistuje moznost ze se odstehujete vy? mela byste ho tak z krku :)

dusatka*

Zdenko, Vy jste si nepřečetla, co jsem napsala. Pokud se nevystěhuje ve stanovené lhůtě, musíte podat žalobu na vyklizení bytu. Policie Vám v tom nepomůže, musíte podat tu žalobu. A až PAK, až tam opravdu bydlet nebude, teprve pak můžete odhlašovat trvalý pobyt.

Vzor žaloby na vyklizení bytu např. zde: bydleni.poradna-p/...

Trestní oznámení je něco jiného než žaloba, trestní oznámení řeší Policie, žalobu soud. Ve Vašem případě trestní oznámení - Policie nepomůže, musíte podat žalobu na soud.

zdenka*
hodnocení

Já to četla jen jsem špatně odpověděla*bzum*.Koukala jsem na ten vzor žaloby,akorát nejsem vlastníkem bytu ale nájemce to nevadí?Asi by bylo jednodušší kdybych odešla já,ale nedávno jsem rekonstruovala byt a vše jsem hradila já a nechci mu to přenechat,stálo to dost peněz.Jak dlouho trvá než to soud vyřídí?

dusatka*

Ano, to nevadí, že nejste vlastník. Nejlepší by bylo obrátit se na advokáta, který by Vám žalobu sepsal, dal dohromady potřebné podklady a případně Vás zastupoval u soudu. Ten by Vám jistě i řekl (samozřejmě jen odhad), jak dlouho to může trvat, než vaše žaloba přijde na řadu (protože to je na různých místech různé).

zdenka*
hodnocení

Děkuji moc za rady,zítra mám schůzku s majitelem bytu a vypadá to,že udělá vše aby pomohl.Tak uvidím co se zítra dozvím.Každopádně všem mooc děkuji:)

lidus*
hodnocení

0x

Můžete si sepisovat co je vaše a od všeho schovávat účtenku,pokud jde o byt obecní lze nahlásit správci bytu ale i tak druha vyhodit nemůžete, jen se posichrujete pro případnou exekuci.Pokud jde o byt nájemní (od soukromníka) lze se domluvit s majitelem bytu aby mu neprodloužil smlouvu, nějaké právní kličky jsou ale v tomto případě jich moc není.

zdenka*
hodnocení

Smlouva je psaná na mě,proto nevím co dál můžu dělat :(

hol*
hodnocení

0x

Vyznačení trvalého bydliště je jenom evidenční úkon, kterým nevzniká právo na bydlení. Jako jediný právoplatný nájemce bytu, můžete požádat majitele bytu aby provedl zrušení trvalého bydliště druha na Vaši adrese na příslušném správním odboru úřadu města. Nevím přesně, jestli to můžete podat sama, ale vlastník bytu určitě ano. Důvody skutkové podstaty jsou , že se na adrese nezdržuje, potažmo neplatí nájem. Nevím jestli máte s druhem nějakou smlouvu o pronájmu, či je ve vámi nasmlouvaném podnájmu bez právního důvodu. Ať tak, či onak navržené řešení je schůdné v obou případech.

zdenka*
hodnocení

Smlouva byla psaná ne něho,ale já jsem si jí nechala přepsat na sebe a on už vlastně s bytem nemá nic společného.

markus71*
hodnocení

0x

já to trochu odlehčím: jak vyhodit druha z bytu? ... dveřmi*smich*. Teď vážně nol má pravdu a pokud je nájemní smlouva pouze na Vás, je to o to jednodušší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]