Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva kotle do jednoho komínu

Od: oto000® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,chci měnit kotel nebo spíše rozšířit a chtěl bych to tak že ponechám ten původní na ruční přikládání a vedle nechat napojit nový automat, trubky asi nebudou problém vše se dá udělat ale mě zajímá půjdou ty dva kotle napojit do jednoho průduchu mám vyvložkováno na 160.Chci to z toho důvodu že bych chtěl když je přechodné období jaro/podzim topit dřevem a až bude více zima i přes den tak zapnout automat.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli tomu nebrání nějaká "norma" nebo nějaký "výmysl" třeba EU*smich*, tak, technicky, by neměl být problém. Pouze je nutné zajistit, aby při provozu jednoho, nebyla možnost přisávání "falešného" vzduchu přes ten druhý kotel. Osobně to mám řešeno tak, že v případě provozu na kotel plynový, odpojím komínovou rouru kotle Viadrus (na dřevo) a zděř uzavřu zátkou. A obráceně, v případě provozu kotle Viadrus, odpojím komínovou rouru od kotle plynového a opět zděř pro ni uzavřu zátkou.

Vše si seřizuji a opravuji sám, komín rovněž čistím sám, revize jsem zatím nedělal (i když vím, že jsou "nařízeny" a že by měly být), takže názory a vyjádření revizáka neznám. A zatím mě nikdo neudal.;)

hodnocení

přesně tak bych to chtěl i já prostě pokud pojede jeden tak na tom druhém to bude odpojené

hodnocení

2x
Asi jako kompromis bych videl nezapojovat oba kotle najednou ale vzdycky jen prohodit kourovody. Jo a dej si regulator tahu. Je to dobra vec.
hodnocení

Ano našel jsem odpověď přesně jak píšete prostě vždy bude pouze jeden zapojen.Prostě přehodit roury a nebo zaslepka tím se neporuší žádna bezpečnostní norma.

jenda2*
hodnocení

0x

Kominík vám to rozhodně neschválí. Zkuste hledat v dřívějších diskuzích a tam je obdobný dotaz.

hodnocení

Mohu připojit dva spotřebiče do jednoho komínu?

Toto zapojení je jednak v rozporu s normou ČSN 73 4201 (odst.9.2.) a jednak je z důvodu možnosti pronikání spalin do interiéru velice nebezpečné. Takto zapojená soustava teoreticky funguje pouze v případě, že jsou v provozu oba spotřebiče a že v žádné z místností není podtlak. Pokud toto splněno není, je reálné nebezpečí pronikání spalin do interiéru (u vrchního je samozřejmě vyšší).
Řešením je pouze zapojení jednoho spotřebiče, případně řešení s komínovým ventilátorem, komínovými klapkami a elektronickou regulací, které je však finančně náročné a potenciálně poruchové.
Závěrem lze obecně shrnout, že připojení více spotřebičů do jednoho komínu je vždy velice rizikové a v principu ho nelze doporučit. Několik limitních případů již skončilo poškozením zdraví nebo smrtí.

To vše uznávám. Ale pokud mám oba kotle umístěny v dobře větraném sklepě (stálý přísun čerstvého vzduchu z venku), zděře uzavírám spolehlivě a těsně a ve sklepě se nikdo nezdržuje stále, z faktického hladiska určitě nic nehrozí. Normě to tedy asi odpovídat nebude. Ovšem pokud by šlo o umístění v obytných prostorách, pak by asi bylo nutno respektovat. :)

@oto000 - tato citace se očividně týká zapojení kamen v bytech nad sebou, ale ne případu, který uvádí tazatel.

hodnocení

0x

Já si myslím, že každá kominická firma má své stránky a také telefonická čísla. Tam vám odborně poradí. Tady se můžeme na odpovědi shodnout, ale příjde kominík a všechno bude jinak, protože vám to zakáže. Volejte kominíkům! K tomuhle dotazu nepořebujete kominíky z vašeho města. Volejte tam, kde najdete. Normy mají stejné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zděř do komína

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]