Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci měnit kotel nebo spíše rozšířit a chtěl bych to tak že ponechám ten původní na ruční přikládání a vedle nechat napojit nový automat, trubky asi nebudou problém vše se dá udělat ale mě zajímá půjdou ty dva kotle napojit do jednoho průduchu mám vyvložkováno na 160.Chci to z toho důvodu že bych chtěl když je přechodné období jaro/podzim topit dřevem a až bude více zima i přes den tak zapnout automat.
Jestli tomu nebrání nějaká "norma" nebo nějaký "výmysl" třeba EU, tak, technicky, by neměl být problém. Pouze je nutné zajistit, aby při provozu jednoho, nebyla možnost přisávání "falešného" vzduchu přes ten druhý kotel. Osobně to mám řešeno tak, že v případě provozu na kotel plynový, odpojím komínovou rouru kotle Viadrus (na dřevo) a zděř uzavřu zátkou. A obráceně, v případě provozu kotle Viadrus, odpojím komínovou rouru od kotle plynového a opět zděř pro ni uzavřu zátkou.
Vše si seřizuji a opravuji sám, komín rovněž čistím sám, revize jsem zatím nedělal (i když vím, že jsou "nařízeny" a že by měly být), takže názory a vyjádření revizáka neznám. A zatím mě nikdo neudal.
Kominík vám to rozhodně neschválí. Zkuste hledat v dřívějších diskuzích a tam je obdobný dotaz.
Mohu připojit dva spotřebiče do jednoho komínu?
Toto zapojení je jednak v rozporu s normou ČSN 73 4201 (odst.9.2.) a jednak je z důvodu možnosti pronikání spalin do interiéru velice nebezpečné. Takto zapojená soustava teoreticky funguje pouze v případě, že jsou v provozu oba spotřebiče a že v žádné z místností není podtlak. Pokud toto splněno není, je reálné nebezpečí pronikání spalin do interiéru (u vrchního je samozřejmě vyšší).
Řešením je pouze zapojení jednoho spotřebiče, případně řešení s komínovým ventilátorem, komínovými klapkami a elektronickou regulací, které je však finančně náročné a potenciálně poruchové.
Závěrem lze obecně shrnout, že připojení více spotřebičů do jednoho komínu je vždy velice rizikové a v principu ho nelze doporučit. Několik limitních případů již skončilo poškozením zdraví nebo smrtí.
To vše uznávám. Ale pokud mám oba kotle umístěny v dobře větraném sklepě (stálý přísun čerstvého vzduchu z venku), zděře uzavírám spolehlivě a těsně a ve sklepě se nikdo nezdržuje stále, z faktického hladiska určitě nic nehrozí. Normě to tedy asi odpovídat nebude. Ovšem pokud by šlo o umístění v obytných prostorách, pak by asi bylo nutno respektovat.
@oto000 - tato citace se očividně týká zapojení kamen v bytech nad sebou, ale ne případu, který uvádí tazatel.
Já si myslím, že každá kominická firma má své stránky a také telefonická čísla. Tam vám odborně poradí. Tady se můžeme na odpovědi shodnout, ale příjde kominík a všechno bude jinak, protože vám to zakáže. Volejte kominíkům! K tomuhle dotazu nepořebujete kominíky z vašeho města. Volejte tam, kde najdete. Normy mají stejné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.