Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Páková baterie - páka není na imbus

Od: icq® odpovědí: 19 změna:

Páková baterie umyvadlová nízká z roku 2007. Nevím čím povolit páku. Imbus to není.

Děkuji za radu.

Páková baterie - páka není na imbus
Páková baterie - páka není na imbus #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ingjirimares*
hodnocení

5x

Zabýváte se 12 let starou baterií? Tu rovnou vyhoďte, má dosloužíno a kupte si novou. Bývá to zanešené tak vodním kamenem, že to většinou nejde povolit

zakus*
hodnocení

4x

100% je to imbus. Sic stržený, ale imbus. Mnohá osobní zkušenost.

hop®

Já říkám, že 100 % je vždycky moc. To fakt nikoho nenapadlo, že ten šroub nemusí být originál, třeba právě proto, že ten původní inbus už někdo zku*vil a vyměnil? Já tam při zvětšení ten šestihran vidím...

zakus*

OK, na 99,9% je to imbus (stržený)

hop®

OK, přít se nebudu...

Páková baterie - páka není na imbus #3
host

Je to šestihran, povolí se nástrčkovým šestihranným klíčem s vnitřnIm otvorem. Pod pojmem imbus je šestihranná tyčka, která se zastrkává do vnitřního šestihranu a tomto případě, viz fotografie, by použít nešel.

To: host

To cos napsal je naprostá blbost a přesný opak je pravda.

Pokud bys tam chtěl nasadit ořech od goly, tak by otvor v madle musel být obrovský. Když máš šroub se závitem a šestihrannou hlavou, tak už ten šestihran je větší než průměr závitu. A ořech goly zase musí být větší, než je rozměr šestihranu, aby tam byl materiál, který bude ten šestihran držet.

U vnitřního šestihranu se využívá prově toho, že se šestihran vytvoří v tělese šroubu a pokud je to stavěcí šroub (červík), tak je ten otvor pro imbus-klíč menší, než závit stavěcího šroubu.

hop®

@colmbo: Přečti si, prosím, znovu, co napsal "host" a s čím nesouhlasíš!

hodnocení

2x

A co by to bylo jinýho než imbus? Torxy se u nás běžně nepoužívají.

Takže je to imbus, ale asi už tam někdo ten imbusový klíč protočil při dotahování a tak strhl plošky, za které by to šlo povolit.

Můžeš zkusit naklenout tam kuličku z imbusového klíče - jenom na zkoušku a na kalibraci otvoru. Ta kulička minimálně rozbije vodní kámen, pokud tam nějaký je. Pak tam můžeš naklepnout ten imbusový klíč a zkusíš mírně povolit. A pokud imbusový klíč protočíš, tak pak už tam můžeš pouze natlouct větší imbusová klíč nebo TORX vhodné velikosti a nebo ten červík odvrtat.

hop®
hodnocení

1x

Není to klasický šestihran na trrubkáč?

icq®
hodnocení

Vypadá to na trubkový klíč. Děkuji.

Páková baterie - páka není na imbus #4

Víte jaký je rozdíl mezi imbusem a trubkovým klíčem?

Pardon, já to bral jako dotaz...

Páková baterie - páka není na imbus #5
Páková baterie - páka není na imbus #6
hop®

@nunici: Nebojte se, vím !
Podle mne takhle otvor na inbus (ani stržený) nevypadá...

Páková baterie - páka není na imbus #7

A víte že trubkobý klíč se nasazuje zvenku? Jak velká by musela být díra v páce?

hop®

@nunici: Ano, vím, opravdu nejsem naprostý dement ani technický antitalent. A víte, že při focení může být poměr otvoru a hlavy šroubu trošku zkreslen?

hop®
hodnocení

0x

@icq: Mohu-li poprosit, dejte sem po vyřešení problému a demontáži páky info, jaký šroub tak opravdu byl, děkuji.

icq®
hodnocení

Vyřešeno. Je to imbus 4 mm. Mám levý ruce, špatně jsem tam strkal imbusový klíč. Díky a úspěšný Nový rok.

Páková baterie - páka není na imbus #8
Páková baterie - páka není na imbus #9
Páková baterie - páka není na imbus #10
hop®

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]