Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by někdo poradit zda se jedná o azbest? Jsou destičky pod zasuvkou a světlem. Díky za odpověď.
Vypadá to že ano, nejste taky jeden z těch, kteří se vyplaší, jen to slovo slyší? Při použití pro tento účel, žádné nebezpečí nehrozí. Azbest je škodlivý pouze při vdechování jeho prachu, např. při broušení, nebo řezání. A to byste ho musel vdechovat větší množství delší dobu. Pokud je azbest v klidu, není čeho se bát. Stačí si něco o tom přečíst. Toto byla běžná protipožární ochrana v el. instalacích.
Boužel to musí pryč. Problém je že je to přitlučené hřebíky tak mám strach ať se mi to nerozpadne v bytě.
Opatrně to odšroubujte tu zásuvku, potom se to uvolní buď samo, nebo to bude ještě přišroubované zvlášť. Záleží na tom, kdo to dělal. Je to křehké, ale nemusíte se ničeho bát. Opravdu škodlivý je prach, který byste vdechovala. Dejte to do nějakého igelitového sáčku-silnější pytel na odpad, zavázat a likvidovat na skládce nebezpečného odpadu u vás v místě.
Teď jsem dočetl, že je to přitlučené hřebíky. tak až sundáte tu zásuvku, tak to stříkněte celé nějakým lakem, na vlasy, barvou, apod. Ten to zpevní, navlékněte igelit na tu podložku a zlomte jej přes ty přitlučené hřebíky. je možné, že to povolí pod těmi hřebíky dřív, než se to zlomí. Chce to trochu opatrnosti a šikovnosti. Moc se k tomu "nelísat".
Ano, jsou to izolační podložky z osinku, dodnes ve starých dřevostabách fungují a nikdo z bydlích rakovinou neonemocněl - určitě ne z těchto podložek.
Pokud máte z azbestu fobii, nasaďte si respirátor a rukavice, podložky rozdloubejte do igelitového pytlíku, který pak spolu s rukavicemi a respirátorem v pytlíku neprodyšně uzavřete a vhodíte do první popelnice. Firmy, které mají certifikát na nakládání s "nebezpečným odpadem", často azbest takhle likvidují - jen za jiné peníze - aby si vydělali na tu certifikaci. Protože když ho přímo neinhalujete, tak neškodí - je nebezpečný jen když se ve větším množství dostane do plic.
P.S.: Nahradit to lze deskami CEMVIN, u těch zatím nikdo škodlivost neodhalil...
Zdravím. Azbest to zcela jistě je. Dřív se tyto čtverečky dávaly pod zásuvky v dřevěných rekreačních chatách kvůli požáru (ale i ve školkách). No a když se zjistila škodlivost - uvolňování prachu a droboučkých vláken, která jsou celkem pevná, a pokud se zapíchnou do plic, dochází ke zdravotním problémům. Nejlepší je celý kousek azbestu natřít vodním sklem. Ono krásně uzavře celý povrch a vsákne se i dovnitř. Pak se nic neuvolní a můžete to odstranit. Ida
@hop e, připadá mi, že tazatel z toho má špatný pocit a vyhodit to chce. Tak aby měl jistotu, že během demontáže azbest nemůže škodit. Ida
@idanova: Ano, pochopil jsem tazatele, proto jsem mu dal svoji radu v samostatném komentáři. Pracuji ve stavařině a vím, jak to funguje. Nejsem lékař a nemám statistiky onemocnění a úmrtí z důvodu zanesení plic azbestem a následné rakoviny, to přiznávám. Ale vyrůstal jsem v "azbestové době", a nemám zdravotní problémy. Podobně se dělal humbuk ohledně špenátu, vaječného cholesterolu, hliníkového nádobí a rtuťových teploměrů, a mnoho dalších věcí. Já tomu říkám byznys nebo marketing...
Bude to azbest, ale nechte ho tam, je to nejlepší materiál pro takovéto účely.
Strašení rakovinou neberte příliš vážně, pokud azbest neřežete, nelámete nebo nebrousíte tak, abyste vdechoval jeho prach je neškodný.
Škodlivé je vdechování jeho prachu, protože jsou to takové ostré jehličky, které se zasekávají do plic, a nejdou ven, dráždí je a z toho až teprve vznikají nádory. Ale to až (možná) dlouhodobě.
Měli jsme eternitovou střechu 80 let starou, už se rozpadala, voda ze střechy se zachycovala v bazénu, s tím se zalévala zahrada, výpěstky jsme jedli, a žijeme vesele dál..
NEJHORŠÍ SMRT JE ZE STRACHU
Ano je to azbest a jeho použití na tom místě má opodstatněný důvod-dával se jako nehořlavé podložky pod elektro.
Můžeš si zavolat likvidační firmu,ale to ti v peněžence zbude tak vítr,další cvoci v okolí na tebe budou zírat jak na chodící mrtvolu a budou počítat kolik dní ti ještě zbývá a nebudou chápat jak je možné že ještě žiješ. Z tvého obydlí bude něco jako černobyl 2.0.
Mnohem rozumnější nápad je vzít igeliťák,rozprašovač s vodou-pořádně to namočit aby to neprášilo,pokud máš echt strach tak pozvat druhýho sebevraha který na to bude cákat ještě při demontáži zabalit do igelitu a na sběrný dvůr. Podobně jsme dělali stříšku na kůlničce a musím zaklepat na dřevo že zatím nic nebolí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.