Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

100% kvasný líh, jak upravit?

Od: jeffik* odpovědí: 16 změna:

Dostal lahev 100% lihu. Jak jej jednoduše upravit na pitelnou formu? Dík!

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar magdon

Když do toho nalijete stejné množství vody, bude to mít 50 %. To se sice pít dá, ale dobré to rozhodně nebude. Akorát se dost rychle ožerete ;).

Pochybuju ale, že to má 100 % *nevi*, takový líh snad ani v praxi neexistuje.

Ovšem množství váhové, ne objemové!

Jinak nás ve škole učili, že tzv. "čistý líh" má 96%, více dosáhnout nelze.

 

kepler*
hodnocení

1x

100 % kvaný líh neexistuje, destilací lze získat maxímálně 96%, protože tvoří azeotropiskou směs s vodou. Pak lze chemickými postupy získat bezvodý líh . To není ale tak zásadní, můžeš si to spočítat podle směšovacího pravidla. Třeba: smísením 200 ml 100% alkoholu s 300 ml vody dostaneš 500 ml ředěného alkoholu s obsahem 40% objemových alkoholu. Jen nedoporučuji použít vodu z kohoutku, obecně ne tvrdou. Jinak se směs zakalí, protože se vysráží hydrogenuhličitany Ca a Mg do nerozpustné formy.

priklad1*

Jedna zásadní chyba. 200 ml alkoholu plus 300 ml vody není nikdy 500 ml směsi. Je to tak. Žádná blbost.

kepler*

A kolik tedy? Možná to není úplně přesně, ale pro princip a výpočet ředění to stačí.

priklad1*

Hledat to nebudu, ale celkový objem je o něco menší. Asi jako když do litru písku naleju něco vody a pořád mám jen litr.

Zrovna tak lihovitost záleží na teplotě. Lihoměry jsou cejchované na 20°C

 

hodnocení

1x
avatar totak
Než to neředíš tak přemýšlej co si od toho slibuješ. Vrátit tu operaci nemůžeš takže dvakrát měřit a jednou ředit :) Jen prostým smícháním s vodou sice dostaneš tekutinu kterou dokážeš pozřít ale chuťový zážitek nebude ani takový jako levná vodka. A to by bylo snad škoda.
Dřív se třeba pila vodka a džusem. Pokud ti to chutná, tak ředit nemusíš, stačí jen upravit dávkování :)
Na uložto není problém najít knihu domácí výroba alkoholických nápojů, kde jsou recetůry na různé pití tak, jak si je míchaly hospody za první republiky. Zrovna tak si lehce dohledáš recepty na domácí ořechovku nebo griotku. Tam je žádoucí použít jako základ při maceraci alkohol o vyšší stupňovitosti než běžně prodávaných 40% Pokud bys opravdu chtěl jen ředit vodou, tak to chce použít destilku a míchat tekutiny stejné teploty. Jinak to rádo zešediví.

 

mate59
hodnocení

0x

Naředit napr. vodou Lucka,nebo jinou kojeneckou vodou.

 

rorschach*
hodnocení

0x

to dáš i bez ředění

Ale asi jen jednou *smich*

 

pi*
hodnocení

0x

A tresti pro nějakou chuť.

 

 

jabraka*
hodnocení

0x

Samozřejmě jak říká Kepler,kvasný líh obvykle nemá 100% alkoholu.Ale 1400%ní líh existuje,ale není kvasný,Vyrábí se oxidcí etylenu.Je dokonce i čistější,neobsahuje metanol,ani aldehydy.Používá se pro UV spektroskopii,velice přesné analytické metody.

JABRAKA

kepler*

Cože, muže existovat 14 x koncentrovanější líh, než 100procentní?. Mimochodem technický (syntetický) líh se nevyrábí oxidací ethylenu, ale katalytickou adicí vody podle rovnice C2H4 + H2O = C2H5 OH. Oxidací etbys dostal až CO2 + vodu. Mimochodem i syntetický líh obsahuje vedlejší produkty, proto se nazývá technický a zdaleka není chromatograficky čistý.

jabraka*

 

asiemil
hodnocení

0x

Na vojně jsme ho "kupovaly"v laborce a ředily půl na půl s vodou.Přidali sirup (ananas byl nej) a požívali. Nebyla po tom kocovina.:)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]