Nejste přihlášen/a.
Dobry den,chtela jsem se nekoho zeptat jestli nahodou nevi jak by se daly vycistit zoxidovane mince,ktere jsem vyprala.Jedna se o bezne platne penize zadne hystoricke.Jiz mam peknou sbirku,a nikde je v takovem stavu nechteji. Dekuji vam za rady
hanika,
chcete-li si "vyblejskat" nějakou jednu "medajli" ( minci ), tak to zkuste ... obyčejnou gumou na gumování tužkou psaných textů.
No a pokud těch "medajlí" ( mincí ) máte ... "velký kopec", ... tak jim "dopřejte" dostatečnou "koupel" ... v osvěžujícím nápoji ... zvaný COLA ... ... a to bude "blejskačka".
Který druh COLY by to měl být asi neporadím, protože bude asi také hodně záležet z jakého materiálů jednotlivé mince jsou.
Takže já bych nakoupil tak tři či čtyři druhy různých COL ... a všechny bych odzkoušel.
No a pokud by mi to nešlo ( ... ale to musí určitě jít ), ... tak bych je všechny "vzal" do dna ... a vzhůru do "bezvědomí".
... A NEBO ( máte-li trochu trpělivosti ), tak ( pro MĚDĚNÉ mince ) zvolte tento postup:
1) ... do průhledné ( pro možnost sledování ) sklenice ( nejlépe se širokým dnem a tedy i hrdlem ) smíchejte půl šálku octa ...a čtvrt čajové lžičky obyčejné kuchyňské soli.
2) ... do tohoto roztoku vložte tak 20 až 25 měděných mincí ... a mince tam nechte tak pět minut "relaxovat"
3) ... no a než si mince trochu "polebedí", tak si vezměte kousek ocelového ( třeba svařovacího ) drátu ( nebo ocelový šroubek, či pouze ocelový hřebík ), ... který očistíte vlhkou hubkou namočenou v jedlé sodě
4) ... vybraný a očištěný ocelový předmět vložte do sklenice s čištěnými mincemi
5) ... no a již po cca 10 až 15 minutách zjistíte, že ocelový předmět se Vám "zahalil" do měděného "pláště" ( jinak "acetát mědi" )
6) ... a měděné mince budou ... přímo ... ZÁŘIT ... NOVOTOU
7) ... no a nakonec je potřeba mince ... jenom opláchnout ... a osušit ... ... ... ... áááááááááá ... HOTOVO .
... přeji příjemný den
Zkuste je vyvařit v hliníkovém kastrolu s kouskem mýdla, já tak čistím stříbrné a zlaté šperky...tak by to mohlo pomoci i tady.Nebo zkuste Toro pastu, nebo Sidol, ale ten nevím jestli se ještě vyrábí...
Správně by je měla banka vyměnit, a ty zoxidované znehodnotit. A to nejen pro jejich špatný stav, ale pravděpodobně by po vyčištění nebyly použitelné do různých automatů ... aby mne pak nepropadávaly a neměnil je za jiné, které na tom budou podobně blbě.
Vypadá to, že někteří z vás si možná z nudy čistí abrazivními prostředky mince ve své peněžence. Ty pak časem nebudou u nakalibrovaných automatů v dané váhové toleranci.
Tak raději do banky!
A jestli jste někdo z banky, přiznejte se jestli tam o polední pauze neleštíte Ciffem zašlé mince.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.