Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kape kohout radiátoru ze spoje,ne od regulace

Od: postcd® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s takovou netěsností, která je od spoje, ne pod maticí?

Na obrázku je pohled z dola a šipka směřuje na místo kde vypadá že voda proniká. Asi tam bude nějaký spoj, pochybuju že by to prorezlo,asi je tomosaz. Je to pár desítek let starý kohout a kape jednou za 10 sekund.

Bohužel nevím jak se jednotlivé části kohoutu jmenují.

Chtěl bych tomu kapání zabránit takto v zimě kdy se topí.

Třeba nevím jestli zkusit utáhnout tu matici (jestli na to vůbec může mít vliv) aby to nezačalo více kapat. V zimě radiátory nechci vypouštět.

Děkuji moc za případnou radu/zkušenost.

Kape kohout radiátoru ze spoje,ne od regulace

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Tam je koudel = dotáhnout nepomůže. Nejlíp klasicky přetěsnit nebo vyměnit celý ten vnitřek = vypustit vodu do sudu a čerpadýlkem pak nahnat zpátky (stejná voda). Samotná práce je na chvilku, vypustit stačí hladinu pod ventil.

Jde i zmrazit trubku okolo, pak se vypouštět nemusí celé...

Provizorní ucpání - zkus omotat gumou a stáhnout sponou...

hodnocení

1x

Tam je zašroubovaný mosazný ventil v těle armatury kohoutu. Je tam fíbrové těsnění. Stačí koupit nové. Nebo kupte celý ventil. Tohle už je prehistorie.

asd1

Jak kdy, já tam měl klasicky namotanou koudel...

Ano, jak kdy. Samodomokutilové a opravy všehochuť.

hop®

@gumidek: sorry, ale ne, tam není těsnění, tam musí být napakováno, není to šroubení se spojem "plocha - plocha"...

@hop - pleteš se, tam je slabé klingeritové těsnění. A z jedné strany ventilu je závit navrch, z druhé uvnitř. Ty ventily mám ještě v dílně.

ok, asi mám novější myjavu, kde to je...

kenav
hodnocení

1x

Topnou sezonu to vydrzi potom vypustit a opravit,jinak nelze.

hodnocení

1x

Pokud je to originál, je tam klingeritové těsnění, které má z jedné strany grafitový povrch. Pokud není poškozené, stačí vypustit vodu, pak vyšroubovat vršek ventilu, očistit obě strany, namazat grafitovou vazelínou a pak opět zašroubovat a dotáhnout. Když už to bude rozebrané, tak povolit i tu vrchní matku, vyjmout přítlačný kroužek, kolem hřídelky máznout též grafitovou vazelínu, případně doplnit těsnící šňůru, nasadit zpět kroužek, nasadit zpět matku a dotáhnout tak, aby se dalo hřídelkou otáčet. Pak dopustit vodu. Za nějaký den, po ohřátí ještě zkusit lehce dotáhnout.

hop®

Dvojnipl, žádné šroubení...
Jukni znova na fotku...

@hop - mě to psát nemusíš, to piš do odpovědi. Já to znám, měl jsem tyhle ventily také.

jo*
Neznáš, radši raď jenom v elektrice, tam děláš míň chyb, sice hopa nemusim, ale má pravdu.
Tohle jsou radiátorové ventily, ty jsou na konopí, nemají dosedací plochu na tělese ventilu pro těsnění.

Tak hoši, musím se omluvit. Nedalo mi to a šel jsem se do dílny podívat. Skutečně u těch malých ventilů je česání a trochu jiná konstrukce, než u těch větších, kde je ploška, na které sedí klingerit. Je to moje chyba, proč to nepřiznat. Přeci jen už je to nějakou dobu, co jsem ty ventily měl v ruce. Sorry. Paměť už není co bývala (potvora jedna).

hop®
hodnocení

0x

Pokud to neteče moc, tak do toho nehrabat, na jaře bude oprava pohodovější a také levnější... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]