Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za vložku a kde koupit

Od: tik odpovědí: 47 změna:

Dobrý den potřebuji pomoci a poradit s přesnou identifikací a kde potom koupit... nemám rozměry ale pouze tyhle fota a vím že je tam napsano Hobes a Masonite, je z vnitřních vnitřních dveří a jazyček i zámek jsou plastové.

Děkuji za rychlou pomoc

Co je to za vložku a kde koupit
Co je to za vložku a kde koupit #2
Co je to za vložku a kde koupit #3

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Není to vložka, ale ten nejobyčejnější pokojový zámek na obyčejný klíč (nikoliv dozický).

V podstatě Vás zajímají rozměry na obrázku, jsou normalizované. Výrobce není podstatný.

doplněno 26.12.19 20:17:

Ještě doplním, že se dá za pár korun koupit v každém slušném železářství.

doplněno 26.12.19 20:21:

Jak připomněl správně "ingjirimares" níže, je dobré změřit i šířku štítku. Dělají se 20 mm a 18 mm. Ty úzké se ale vyskytují zřídka (a špatně se shání).

Co je to za vložku a kde koupit #4
007cz

"zámek na obyčejný klíč" je zámek dozický.

To je hloupost, dozický zámek má drážku a příčné zoubky různé velikosti, tento zámek je obyčejný, který lze otevřít "šperhákem". Dozický nikoli.

007cz

Hloupost jsi napsal ty, feraxi

Co je to za vložku a kde koupit #5

007. Sice je u obrázku psán dozický zámek, ale podle klíče se jedná o klasický obyčejný zámek.

Tady jasně vidíš rozdíl.

Co je to za vložku a kde koupit #6
Co je to za vložku a kde koupit #7

007.cz - To, že je u toho napsáno dozický zámek ještě nic neznamená. Ty zámky si otevři a uvidíš sám (pokud je máš k dispozici). Na tvém obrázku chybí právě dozický zámek. Nechci tě poučovat, není to nic osobního, je to pouze zkušenost.

Toto je dozický zámek. A toto je obyčejný zámek

Já bych jenom doplnil, že je dobré měřit i šířku zadlabávavcího štítku (tuším že snad cca 21-22 mm). Bývá tam rozdíl 1 mm, apak se musí případně upravovat lože pro štítek.

007cz - Nesmíte věřit všemu, co vidíte na Internetu. Je smutné, že některé odborné prodejny ani neví, co vlastně prodávají. Ferax má pravdu, na tazatelově obrázku je obyčejný pokojový zámek, který se dá otevřít ohnutým hřebíkem. Dozický zámek hned tak něčím neodemknete, má klíč se zuby. Od nepaměti vypadá takhle.

26.12.19 20:19

@magdon - *palec*

007cz

Pánové pletete si pojmy, všechno jsou to zámky a klíče dozické. Ten klíč se zářezy je tzv. klíč dozický řezaný.

007. cz - To ti ale nikdo nevyvrací, že dozický klíč je řezaný.

007cz

ferax, Dokážeš pochopit psaný text?

hop®

007cz: promiň, ale ty meleš kraviny. Obyčejný klíč nemá zářezy a existuje jen 30 profilů, zámek lze jednoduše odemknout paklíčem nebo hřebíkem, protože uvnitř nemá nezávislá stavítka. Dózicky klíč má daleko méně profilů a je se zářezy, a proti spoustě zlodějů je bezpečnější než obyčejná FABka...

Co je to za vložku a kde koupit #8
Co je to za vložku a kde koupit #9
007cz

Hop, tak ještě jednou a pomalu. Každý zámek bez vložky je dozický, ty "lepší" mají klíče tzv. řezané i stavítka jsou trochu jiné.Neznám zámek "obyčejný", jsou jen dozické a s vložkou. Jinak promin že reaguji na tvoje kraviny...zase.

hop®

007cz: Víš co, ty máš svoji pravdu (jsi v tom asi sám) a my budeme mít svůj klid, asi nemá smysl se s tebou přít, když nerozeznáš rozdíl mezi obyčejným a dózickým klíčem a zámkem, jdu napsat firmě JAKOV, ať si opraví info na svém webu, aby se toho jejich chybného pojmenování náhodou nechytl nějaký pitomeček, hezký den...

007cz

Dochází argumenty, nastupují urážky. Jak primitivní.

hop®

@007cz: nevím, koho jsem nechtěně urazil, možná se ozve pouze nějaká potrefená...
... stačí dojít do nějakého odborného zámečnictví a zeptat se. V OBI možná podavači budou souhlasit s Vaším pojmenováním, ale těžko Vám doporučí to, co opravdu chcete a potřebujete.
HOWGH !

007cz

hop Jj, jedna potrefená se tu ozvala v diskuzi...PF 2020.

ingjirimares*

Tak jsem si dal asi 2 hodiny práce s tím, jak to doopravdy je s tím názvoslovím a dohledal jsem asi i historicky, jak to je, aby se to nemotalo.

Dozický zámek vymyslel jakýsi italský hrabě Dozzi a měl zpočátku málo kombinací. Tedy žádné zářezy. Ty tam vznikly později. Z toho vzniklo pozdější dělení u zadlabacích zámků na dozické a s vložkou. Protože do dozického zámku lze použít původní obyčejný klíč a pozdější klíč se zářezy, začalo se pak říkat zámek obyčejný a zámek dozický. Je to dělení podle klíče, ale mělo by se to nazývat správně dozický. Takže firma Jakov to má správně. Jedná se o dozický zámek s obyčejným klíčem. Jak někdo psal výše, pojem obyčejný zámek vlastně oficiálně neexistuje.

berger*
hodnocení

3x

S tou fotkou bych zašel do krámu,kde to prodávají,vybral bych vše,co by podle fotky mohlo odpovídat a domluvil se s nima - vše zaplatím,zatím bez dokladu,co bude pasovat,použiji a zbytek vrátím,potom doklad. I když,v době EET možná budete mít problém...

hodnocení

2x

Vezmi zámek (vložka je něco jiného), zajdi do nejbližšího železářství a tam ti poradí, popř. prodají rovnou takový zámek, jaký potřebuješ. Tahle debata ti moc nepomůže.

mak*
hodnocení

2x

Předně to není vložka, ale zámek. Dle mého názoru ten nejobyčejnější, co mají všude. Existuje více typů, hlavní parametry jsou, zda je levý nebo pravý, rozteč upevňovacích šroubů a vzdálenost osy kliky od líce. Ideální je vzít si starý zámek sebou do obchodu.

hodnocení

1x
Ono bez rozměrů se to těžko kupuje.
Jedná se o běžný zámek na obyčejný klíč. Ale potřebuješ znát rozměr mezi klikou a klíčem. Buď 72 mm nebo 90 mm. Potom rozměr od kliky po zadlabací štítek. To bývá tak od čtyř do pěti centimetrů.

hodnocení

0x

To není vložka,ale zadlabávací zámek do dveří a pokud se nepletu tak je to standartizované-ten co jste dal foto je ve dvou rozměrech-rozteč na vruty,střelka a západka mají stejné umístění+ otvor pro kliku, jen se liší hloubkou dlabu.

Ten nafotil je na obyčejný dozický klíč,pak jsou na vložku FAB (třebaFab)...Viz odkaz /jeden z mnoha!/ : klicovecentrum.cz/...

A kde koupit? Kovomaty, zámečnická centra -kde dělají klíče...OBi.Bauhas ...

tik
hodnocení

takže podle fotek nejste schopni poznat? to je škoda... rozměry nemám a potřebuji přesně ten stejný aby se nemuselo nic upravovat na zarubních atd. a samozřejmě zapadl přesně do dlabu ve dveřích..a samo kde koupit všude mají njen které nepasují

Zatím jsem se nesetkal se zámkem jiným než ty základní dva-otvor na kliku seděl jak u zámku do malého dlabu,tak i do hlubokého dlabu (Jen vratový ja pak celkově mohutnější).Jinmak je problémvzít špatný do krámu a dle něj koupit nový? Jinak nové dveře pokud koupíte bez zámku maji typizované rozměry jak nakliku,tak dlab na zámek rozteče pantů !

hodnocení

0x

Asi před rokem jsem se s tím strašně natrápila, protože jsem koupila blbě. Ještě dnes mi naskakuje husí kůže, protože jsme se štěkli se zetěm a fakt byl problém. *alene*Já si myslím, že musíte změřit dveře. Ten výřez pro zámek, včetně díry na kliku a na klíč a také hloubky toho vydlabání a dírky na vruty na hraně dveří. Prostě všechno, co změřit jde. Ve velkých marketech není problém vrátit a koupit jiné. V železářství vám to také vymění. Mi to vyměnili.

lipanek
hodnocení

0x

Podívejte se na tento obrázek - inzerát. Z této strany se mi jeví, že to je ten samý. Nevidím ale druhou stranu. 40 Kč.

sbazar.cz/...

Nalezeno na google. Možná by se našly i další.

google.com/...

tik
hodnocení

výborně to vypadá že je to ono pokusím se skontaktovat děkuji vřele

lipanek

Na tom sbazaru jsem viděla i další nabídky tohoto zámku, někde je na předání Praha, Praha 2, a snad i Brno.

tik
hodnocení

Tak už jsem našel který to je (vytelefonoval rozměry) Je to Hobes K 330 řada 72/77 hobes.cz/... a podle fotky mám pravý, ale vím že dveře jsou levé( panty nalevo otvírají, když otvíram k sobě) tak ted nevím jak je to možné ale ted jej nemužu nikde najít ke koupi. nanašel by nekdo něco kde není doprava draha atd. Děkuji. Nebo jiná alternativa co by přesně seděla...

Zatím se neradujte, podle fotky se nedá určit velikost zámku a podle vašeho rozbitého na fotce ani zda je pravý, nebo levý. Zámky mají různé velikosti, rozteče mezi klíčem a klikou, hloubka zámku směrem dovnitř dveří a rozteč od hrany zámku směrem ke klice. Pak ještě záleží na výšce zámku. A u novějších zámků lze střelku otočit, u některých i bez rozebrání zámku. A ano, pravé dveře jsou při pohledu na panty, které vidíte, vpravo. A panty vlevo mají levé dveře.

111®
hodnocení

0x

předěláš střelku a máš levý

tik
hodnocení

nevím jestli jsou rozebitratelné a vím že se to snadno rozsype když se to rozděla.. a nevím zda pak sedí taky ty závory při zamčení, dle obrazků jsou na jiné straně ale nevím jaký je otvor v zarubni... zda je to jedno

Otvory v zárubni jsou také podle rozteče závory a střelky.

111®
hodnocení

0x

otočí se jen střelka, se podívej pořádně na vedení střelky, že má zuby na obou stranách ten otvor,

tik
hodnocení

tady jsou zhruba rozměry měřila to žena tak tam par mm muže lítat*smich* jde jen o to aby to sedelo ale to asi faktt na dalku nevyřešíme a hlavně kidně bych u koupil neco v miste než to kdesi objedávat jinou značku je mi to jedno ale vím že tady ten má tu zavoru jen 3cm plastovou a co sem se tak dival na ty jiné nejaké nahražky mají tenší a vyšší t a hlavně musím vědět jestli pak koupit pravý nebo levý

Co je to za vložku a kde koupit #10

Vaše žena to změřila správně a přesně. ;)

Pravý/levý řešit nemusíte, všechny tyhle zámky se dají snadno otočit bez rozebírání, některé pomocí šroubováku, některé dokonce bez jakéhokoliv nářadí.

Ještě si pohlídejte tenhle rozměr. Běžně je to 20 mm, ale může to být i 18 mm. Podle toho obrázku mi to přijde jako ten užší! Ten se hůř shání.

S plastovou větší závorou by problém být neměl, měla by tam bez úpravy fungovat i klasická kovová (menší). Jen by mohla být trochu větší vůle mezi závorou a futrem.

Co je to za vložku a kde koupit #11

Tik a to jem tak, velký problém vzít ten starý zámek s sebou?Ty woe to je makačka na bednu-za tu dobu co zde na internetru spekulujete a ptáte se už jste mohl mít dávno nový!

tik
hodnocení

a diesel važně si myslíte že ho mám tady vedle sebe, nebo že to je 1km ode mě dveře i zbytek? ... ostatně již sem to tu zminoval v diskuzi že jsem nakonec ty rozměry vytelefonoval, ale sám jsem nečekal že jich je takové množství...

No já soudil-dle toho co máte-Foto a Rozměry to by dokázal i ... jinak těch rozměrů jak straší tolik není .Neviděl jsem s jinou roztečí klíč-klika,nebo klika-a plocha kde se šroubuje do dveří.Podívejte se do obi baumax a dalších na dveře bez zámků-VŠECHNY mají otvory na klíč stejné . Ale někdo hledá vědu ve všem,.

diesel - "Neviděl jsem s jinou roztečí klíč-klika"

Existují 2 možnosti - 72 mm a 90 mm (vzácně 92 mm). To je zásadní rozměr, který musíte znát, když kupujete nejen zámek, ale i kování k němu. Oba rozměry jsou zcela běžné. Divím se, že jste se s tím ještě nesetkal. Že je v Baumaxu mají všechny stejné není podstatné.

@magdon Aby to nebylo tak jednoduchý, jsou i zámky s roztečí 85 mm. Ale stejně jako 92 mm jedná se vlastně o speciální zámky. Použiju je tak jednou za dlouhý čas.

Nikdo z toho vědu nedělá, jak ukazuje fotka, ty základní rozměry skutečně existují 2.

Co je to za vložku a kde koupit #12
tik
hodnocení

jo diese:

l jenže to je jen ta vyška( klika-zamek) ale je minimalně další tři nebo čtyři rozměry od středu kliky na okraj štitku...pak je dalšich asi 3 rozměry vyšek štitku a ruzné velekosti zavor a pokud mate již dlab ve dveřích fakt tam nepasuje kdejakej zámek...to nemluvím o ruzných tlouškach atd fakt to není tak jednoznačné jak se tady snažíte říci a navíc když jsem ho měl tenkrat v ruce ani po obejití třech želazařství ho neměly...

Děkuji z učastněným za zapojení se a pomoc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]