Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu ze strany půdy

Od: adetouk® odpovědí: 4 změna:

Dobrý předvánoční večer.Prosil bych o radu v mojí situaci.V současné době mám zatepleny obvodové zdi domu EPS 20 cm.Hodlám zateplit stropy,položením minerální vary 25-30 cm na půdu.Stavba stropu zespodu je omítka,rákos,podbití,stropní trámy- asi 20cm,záklop,vrstva škvárobetonu asi 5cm a betonový potěr.Mezi záklopem a podbitím je jenom vrstva vzduchu.Obvodové zdi přesahují na půdě výšku podlahy asi o půl metru a jsou z vnější strany zateplené.Na půdě chci položit parozábranu,udělat rošt z EPS (25 cm nastojato) a mezi to min.vatu a položit prkna.Jde mi o to,že mezi podbitím a záklopem vznikne vzduchová vrstva asi 20 cm.Bude to vadit? Nebude tudy unikat teplo?Bylo by asi lepší,kdyby byl prostor vyplněn izolací,ale bylo by to komplikované,nechce se mi rozbíjet beton a odtrhávat prkna.Ještě bych možná zateplil obvodové zdi ze strany půdy do výšky 50 cm.Co myslíte? Děkuji za odpovědi a přeji krásné Vánoce.

doplněno 23.12.19 23:01:

Chci udělat něco takového isover.cz/... jenom místo osb desek použít obyčejná prkna protože osb desky by neumožnily aby se z vaty odvětrala případná vlhkost.Takže nemusím mít strach,že vrstva vzduchu mezi trámy zhorší tepelně izolační vlastnosti?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ingjirimares*
hodnocení

2x

1.Uzavřená vzduchová vrstva je vynikající tepelný izolant

2. Pokud je obvodová stěna zděná z cihel a budete zateplovat 25 cm strop, tak žádnou izolaci této zídky z půdy dělat nemusíte. Tepelného mostu se obávat nemusíte

3. Povrch bych provedl jen z pochůzího polystyrenu 25-30 cm,má vyšší pevnost v tlaku, pokud se na půdě nechodí často. Bude se to líp dělat, než to kombinovat s vatou. Lze rovněž použít obyčejného polystyrenu a zaklopit fošnami. Obě varianty by měl ještě posoudit hasič, protože to jsou varianty hořlavé. Tuším, že povrch půdy by měl být proveden jako nehořlavý. Tak jak ho máte nyní.

Byť je polystyren už dnes snad všechen samozhášlivý, pokud to bude oficiálně asi nikdo nepovolí půdu zateplit polyšem.Jen a pouze vatou.Nebo jak píšete ale polystyren přilepit, přesťěrkovat pancéřovoum perlinkou. Zatím jsme nikde a nikdy nedělali jiné dvě varianty-volně ložená vata -dvě vrstvy na převazbu mebo pak ploystyren a stěrka a pak dlažba ...

hodnocení

2x

Vzduchová ybral jste si dobré řešení, které se dělá již mnoho let. Přišlo to z Francie asi tak před 15-20 lety.

vrstva asi 20 cm.Bude to vadit?*** nebude, to vadit.

Použil bych EPS 100Z v síle 10 cm, rozřízlé na výšku izolace 30-35cm. Buď si necháte objednat ve stavebninách přímo desky na rozměr, 10x30(35)x100(200-300)cm, nebo si je doma slepíte z desek standardních 10x50x100. To je jen na Vás.

Na polyš přilepíte prkna o šíři 10cm a na to pak kladete rošt, dle Vašich potřeb.

Dále Vás chválím, že nechcete OSB desky, přestože je mají na obrázku namalované. Ale to je špatně, kdysi byla i diskuze pod článkem. Dokonce i technoloch, který tento systém navrhoval, na školení mluvil o tom, že tam musí být odvětrávací mezera, pokud se použije OSB deska.

(vzduch není nejlepší izolant, to se jen povídá)

hodnocení

Děkuji za rady udělám to jak píše Milan.Hlavně mi šlo o to,jestli nebude vadit ta vzduchová mezera, uklidnili jste mě.Přeji krásné svátky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]