Nejste přihlášen/a.
Mám za kuchyňskou linkou studenou vnější stěnu domu, navíc poměrně daleko od topení. U podlahy to tam má sklon k tvoření plísní. Do budoucna chci překopat kuchyň a zaizolovat to tam, ale zatím hledám dočasné řešení.
Napadlo mi použít topný kabel. Co myslíte, je to bezpečné? Je tam zakončení podlahy (dřevostříska a linoleum), dále dřevotřískové laminované korpusy kuchyňské linky. Co když se to přehřeje? Stává se to nebo je topný kabel bezpečné řešení?
Díval jsem se, že se dělají nějaké samoregulační (údajně se nemůžou přehřát), ty by mohly být bezpečnější? Ale zase se dělají vě větších výkonech, já bych radši méně výkonné.
Díky za rady.
Hlavně odstraň lišty kolem linky, tj. od podlahy, kolem skříněk atd. ať za linku může vzduch. Já bych tam dal nějaké ventilátory (stačily by malé z PC), ty pravidelně, stačí jen na chvilku, ale často, pouštět. Až pokud by se situace nezlepšila, vymýšlel bych další řešení.
Ventilátor bych také použil.V poslední době se nabízí na trhu malý topný ventilátor darky.cz/...
Sice to doporučují na vytápění malých místností,což je skoro nesmysl.Ale na tuto aplikaci by byl vynikající.
JABRAKA
Pokud mohu doporučit, technické řešení vložení topného kabelu do zdi bude tak komplikované, že bych raději počkal na celkovou rekonstrukci. Asi budete mít i vlhké zdi, co? Topné kabely se používají např. do podlah a to celoplošně, nebo do okapů, kde se vkládá pouze kabel. Jestli máte vlhkou zeď, budete si topit do zdi? A za linku? Jen proto, aby vám nehnila linka? Řešte úplně něco jiného. Pozvěte si odborníka, ať nejprve zjistí, kde je závada.
kabel bych jenom volně položil do toho rohu a to je vše, nic bych nezazdíval
podle mě tam kondenzuje voda - občas zvýšení vlhkost v kuchyni a do toho studený roh. Zeď má nějakou původní vodorovnou izolaci proti vlhkosti.
V budoucnu (když to stihnu tak v roce 2021) chci udělat novou podlahu s podlahovým vytápěním, tu stěnu nechat podříznout a zvenku zaizolovat sokl domu. Tohle bude jenom dočasné řešení
Topným kabelům určeným do okapů evidentně voda nevadí a myslím si, že jsou bezpečné. Je jen otázka, jestli je taková investice vůbec smysluplná, když to chce bezesporu radikálnější řešení.
Nejsem odborník přes topné kabely do okapu, ale tuším, že nebudou vyvíjet nějakou smysluplnou teplotu k "vytápění" vašeho problému s vlhkým rohem. Nechal bych to tak, jak je a řešil pak vše radikálně jak se má. Můžete ještě experimentovat s vlhkostí vzduchu v místnosti přes různá odvlhčovadla, ale zvažte ten ekonomický efekt. Ta linka pak bude na vyhození? Chcete zachránit tu linku, nebo vaše zdraví před plísněmi?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.