Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění studny

Od: vasekf odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, jak mám vyspárovat na povrhu studnu, aby tam nešla povrchová voda?

to stačí jen okolo 1. skruže dát nejake lepidlo cementové?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raketa
hodnocení

0x

cementové lepidlo bych tam asi nedávál, co vím tak to vymazávají běžným cementem

vasekf
hodnocení

a betonem nebo zdici maltou by to nešlo?

cementové flexibilni lepidlo

toto vše právě mam doma

raketa

a cement doma nemáte?

cementové a ještě k tomu flexi lepidlo bych tam nedával proto, že obsachuje chemické prvky...

Při vymazávání, vám to bude padat do vody a tím by jste si mohli vodu zkazit..

pytel cementu stoji 60 kč, tak si to nekomplikujte

..včera jsem se zrovna bavil s jedním kamarádem o studnách..on je čistí..a oni dávají běžný cement..

hodnocení

0x
Před asi 40 lety jsme skruže kopané studny obsypali hrubším štěrkem až do výšky okolo jednoho metru od povrchu. Zbytek jsme utěsnili mastným jílem. Ovšem ne hned po vykopání, čekali jsme delší čas, než si skruže "sedly".
Za ta léta jsme s povrchovou vodou neměli problémy. Pravdou je, že občas, hlavně ze začátku, bylo třeba jíl dopěchovat.
Jíl je pružnější než cement nebo lepidlo, které sedáním skruží může prasknout...
K tomu čištění. Jednou za rok hodím do studny tak kilo soli,teda chlorid sodný. Někdo používá Savo, nebo jiné prostředky, na dezinfekci určené. Neporadím, nepoznám, nepoužívám.

Hejkale čím se liší sůl ,pokud tedy myslíte sůl kuchyňskou,jedlou,kamennou ... od chloridu sodného? já myslím že nijak sůl=chlorid sodný=NaCl

ad diesel
Píši "teda", nikoliv "nebo".
chlor je využívaný jako desinfekce... Sůl je nejdostupnější, koncentrace chloru přiměřená.

mak*
hodnocení

0x

Beton není vodotěsný, takže nestačí jen vyspárovat. Dřív se to dělalo tak, že se kolem studny zvnějšku dala vrstva jílu.

ingjirimares*
hodnocení

0x

Nerozumím dotazu, jaké spáry chcete těsnit? zákrytovou desku? Nebo skruže? Máte skruže z jednoho kusu, nebo z dvou půlkruhů? A povrchovou vodu myslíte dešťovou napršenou na zákrytovou desku, nebo vodu, která teče kolem skruží? Nedáte foto?

vasekf
hodnocení

1. skruz mám z půlkruhů = kolem studny dam cement se spádem, aby destova voda odtekala pryc

vasekf
hodnocení

omlouvám se, skruže mám čtvrtinové, vsechny jsou ze čtyř, u te 1. myslim tyto spary vysparovat, jinak cement kolem to snad vyřeší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]