Nejste přihlášen/a.
Udravím.Mám dotaz.Každy máme doma asi rychlovarnou konvici..neví někdo náhodou,když se ta voda v ní prostě uvaří a poté se konivice vypne,tak kolik stupňů má ta uvařená voda? Nebo jak to mám zjistit?
Zdržte se prosím rýpavých komentářu
Každá voda, která se kdekoliv vaří má 100°C. Abych byl přesný, tak to musí být čistá voda a při normálním tlaku. Ale pokud se jedná o pitnou vodu u vás v kuchyni, tak tam se to od těch 100°C bude lišit neznatelně. Některé konvice mají teplotu nastavitelnou.
Problém s tím mají např. ve vysokohorských oblastech, kde je nižší tlak a voda se vaří již znatelně dřív, pak se třeba maso nemůže uvařit, káva není dobrá a pod.
Naopak opačného efektu využívá tlakový hrnec. Při vyšším tlaku se voda vaří při vyšší teplotě (v tom hrnci je to kolem 120°C) a maso je dřív uvařené.
No a ještě jeden příklad: Extrémním snížením tlaku se dosáhne toho, že se voda vaří při běžné teplotě. Tak se vyrábí tak zvaná vakuovaná sůl. Vezme se mořská voda, zavře se do tlakové nádoby a vytvoří se silný podtlak. Voda se vyvaří a zůstane sůl. Je to energeticky mnohem méně náročné, než pod vodou topit a vyvářet ji při 100°C.
Po vypnutí má 100 stupňů, na to je nastavený termostat (a teoreticky při běžném atmosférickém tlaku ani víc mít nemůže). Zjistit se to dá vhodným teploměrem.
100 stupňů je bod varu vody. I kdybyste ale v konvici ohříval kapalinu s bodem varu vyšším (řekněme olej), vestavěný termostat nedovolí teplotu vyšší, než oněch 100 stupňů, takže olej do varu v konvici nepřivedete. Naopak když budete ohřívat vodu vysoko v horách, bude se voda vařit při teplotě nižší a termostat nemusí konvici vypnout vůbec.
Určitě fyzikálně ověřená teplota varu při hladině moře je jistě 100 stC.Ovšem volně vařící voda v ČR dosahuje při varu pouhých 98 StC.Pokud ovšem kastrůlek-konvici přiklopíme poklicí,tlak uvnitř se zvýší a teplota zase bude okolo 100 stC.Fyzik by ted odpověděl,že i při velké dodávce tepla do vody lze docílit i o trochu vyšší okamžitou teplotu vody.Chemik zase opáčí,že fakta jsou určena destilované vodě,voda s určitým obsahem soli vaří také při poněkud vyšší teplotě.
JABRAKA
Moje meteostanice říká, že je dnes tlak 917 mB = 92915Pa, nadmořská výška cca 560m (Vysočina).
Podle mých tabulek při tomto tlaku má voda bod varu 96,7°C. Pokud nechám termostat konvice nastavený na 100°C, konvice sice nakonec vypne, ale vypnutí bude předcházet cca 30 sec nebo víc velmi intenzivního varu. Proto nastavuji termostat konvice na 95°. Tam, kde je tvrdá voda, může být vyšší teplota opatřením pro odstranění přechodné tvrdosti už v konvici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.