Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz je tomu čtyři měsíce co jsem přišla o práci a jsem na ÚP, mám malou dceru, našetřila jsem si na byt a na kauci která je zaplacená a nastšhovala se do skromnějšího bytu, nájemné a služby jsou 7500,-Kč, nic extra drahého ale neměla jsem nárok na podporu nic a dcera byla nemocná, nešlo s ni chodit do práce, nyní už může do školky..
a teď k problému neměla jsem na zaplacení nájmu, je konec prosince, majitele jsem informovala a slíbila že vše doplatím anájem se hradí dopředu, na měsíc 11/2019 mělo být zaplaceno již do 25.10.2010 a na prosinec 2029 mělo být zaplaceno do 25.11.2019 a ted k občanskýmu zákoníku :
majitel bytu mě chce dát výpoved k 25.12.2019 přestože nemám zaplaceno pouze za 11/2019 a 12/2019 to jsou dva měsíce, hradí se ale dopředu proto on to bere jako že není k 25.12.2019 zaplaceno za tři měsíce nájemného, obrací se na občanský zákoník.. já mu ted mohu doplatit cca 8000,-Kč, tím uhradím listopad ale stále budu prosinec dlužit...
jinak myslíte že je potřeba nezaplatit celé tři měsíce a být na začátku čtvrtého měsíce aby mě mohl dát výpoved nebo má pravdu v tom že stačí dva měsíce a den navíc ze třetího a může mě vyhodit?
děkuji zkoušela jsem se domluvit ale nejde to ale už mám brigádu a malá chodí do školky, byla bych ráda kdyby počkal nemohu si dovolit přijít o bydlení
§ 2291
(1) Poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímatel právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.
(2) Nájemce porušuje svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno.
(3) Neuvede-li pronajímatel ve výpovědi, v čem spatřuje zvlášť závažné porušení nájemcovy povinnosti, nebo nevyzve-li před doručením výpovědi nájemce, aby v přiměřené době odstranil své závadné chování, popřípadě odstranil protiprávní stav, k výpovědi se nepřihlíží.
Nebudu rozebírat občanský zákoník, páč to Vám to v této situaci nepomůže. Dostanete výpověď a máte možnost. Buď se vystěhujete, nebo podáte žalobu na neplatnost výpovědi. Uděláte co? Stěhování nebo žaloba?
Nejlépe by bylo, uhradit dlužné nájemné a domluvit se s pronajímatelem.
...informovala a slíbila že vše doplatím nájem...
víte u kolikati nájemníků toto slyším a pak vymáhat dluh za za 2-5 měsíců je problém..
Co jsem se dočetla na právnických webech o této problematice, tak je třeba nezaplatit tři a nejméně jeden den po splatnosti čtvrtého, že se nájem platí dopředu nehraje roli, pokud je to ve smlouvě, což nejspíš je. Takže fofrem zaplatit nejméně jeden nájem, raději se uskromnit přes vánoce a zaplatit vše co jde. A přiště si víc hlídat práci a úspory, nájem je nejhlavnější, ten neošidíte. Jíst můžete jen rohlíky s mlíkem, ale bydlet někde musíte.
nikolko433, předně: i když nemáte zaplaceno, nemůže vám vniknout do bytu a vystěhovat vám věci, třeba na chodbu nebo před dům. To by mohl určit jenom soud, kdyby na vás podal žalobu. I pak by vám mohl majetek někde uskladnit a ochránit ho před poškozením a zcizením. Na kontrolu bytu má právo, tuším, 2x za rok po předchozí dohodě s vámi, pokud ve smlouvě není uvedeno jinak. Takže...co nejdříve zaplatit, aby váš případný dluh, než skutečně doplatíte úplně všechno, nebyl nikdy větší něž nájem za 3 měsíce. Možná by bylo vhodné, kdyby za vás jednal někdo třetí, kdo bude mít větší vyjednávací možnost. Ve kterém okrese bydlíte? Přeji úspěch a pěkné, klidné, vánoce nez nervů!
Děkuji za informace... na placení budu postupně pracovat, bydlím zde krátce a také jsem hradila kauci, na to ale majitel nebere zřetel... myslí si že mě může vyhodit výpovědí dne 25.12.2019 protože to je splatnost měsíce třetího..
Nyní nemám zaplacený listopad a prosinec, listopad uhradím v hotovosti prosinec doplatím.. a jednalo se mi o to že aby mě vyhodil musel by začít měsíc čtvrtý, tím jsem téměř vpoklidu protože postupně vše dorovnám a i kdyby mě dal výpověď tak vzhledem k tomu že to nebyli tři celé měsíce a začátek čtvrtého, tak písemně odpovím že tuto výpověd požaduji za neplatnou a nebudu na ni brát žádný zřetel.. další věc je .. pronajímatel si nechal klíče od bytu , mám řešit výměnu zámku?
nejsem ta která by neplatila schválně ale někdy se to prostě stane v životě že se věci zkomplikují a já jsem ta která to řeší s pronajímatelem, ten ale trvá na svém a rozhodně nechce nikdy ustoupit...
Děkuji za info, jsem od Hradce Králové
Nikolo, neexistuje právní důvod, proč by měl mít majitel bytu klíče. Jen si tak divně spoustu lidí vykládá zákon, ale ten nic takového nesděluje. Já všem nájemníkům sděluji, že si musí vyměnit zámek, aby nikdo neměl náhodou kopiii klíčů.
Neznám Vašeho majitele, třeba má špatné zkušenosti s neplatiči, ale Vaší první povinností je řádně platit nájem.
Nikolo, samozřejmě, okamžitě vyměňte zámek. To je zásada u každého nájmu, pronájmu apod. Majitel nemá právo vstoupit do vašeho bytu, ve kterém bydlíte na základě smlouvy. Ani v případě, že byste neplatila. Byl by to trestný čin a pokud by tak někdy učinil, hned podejte na nejbližším oddělení PČR nebo na Okresním státním zastupitelství trestní oznámení. O tom kdy k vám do bytu může vejít na kontrolu zda byt užíváte řádně, píši výše. Jezdím občas do Hradce, tak budete-li potřebovat, můžu vám pomoci na místě, dejte případně vědět mailem /za zavináčem mám email.cz /. Výpověď vám musí zaslat doporučeným dopisem, kde podepisujete převzetí. pokud byste pouze dostala do poštovní schránky oznámení, že jste nebyla zastižena a máte si dopis vyzvednout na poště, bude tam i datum, do kdy dopis na poště bude uložen. Obvykle to je 14 dnů. Pak nespěchejte a vyzvedněte ho až ke konci té úložní doby osobně od něj rozhodně nic nepřebírejte a nic nepodepisujte. Veškeré termíny se totiž počítají od data převzetí dopisu.
No vezměme si to takhle... do problému se může dostat každý, ale prvořadé je to dovyrovnat...
Platit nájem má každý, ale jsou to nezaplacené dva měsíce, v pondělí dostane hotovostně jeden nájem a druhý teprve doplatím...ale i tak má byt vpořádku, řádně se o byt starám a má ještě kauci...
Jinak klíče nesmí mít, na to je také zákon... a to že mě chce ukončit nájemní vztah s tím že se domnívá že paragraf v OZ 2291 určuje že mě může vyhodit za tři měsíce neolacení nájemného tak sice je to tam definované ale vyložil si to špatně, nájem se hradí dle smlouvy vždy předem nejpozději do 25.dne v měsíci, ale aby byl výpovědní důvod tak musí být nezaplacené tři nájmy a minimálně jeden den toho čtvrtého, tak aby byl výpovědní důvod naplněný... a to že je definované ve smlouvě jinak je už jiná věc, ve smlouvě je věta která odporuje zákonu..
Nechci nijak zastávat to že nemám zaplaceno, ale pochopení by měl mít a jasně jsem psala že je to vyjimečná situace... na internetu jsem našla také toto a poslala jsem mu to ..
Takže mám minimálně čas do 26.1.2020 to je den po třech měsících a to mě ještě musí písemně upozorit abych sjednala nápravu, já jsem mu ale napsala že mu v pondělí dám na účet - toto pondělí 8000,-Kč takže nájem a část... vkladem.. takže se pokouším situaci řešit... ale i kdyby mě dal výpoved tak odpovím že ji neberu na zřetel a v dnenší době si člověk musí stát za svým... zákon jak mě sděloval dnes kamarád je spíše na straně nájemníků v dnešní době..
Kauce slouží také k pokrytí těcho úhrad kdy nájemník neplatí, je to tak definované u mě je to bohužel nyní že platit nemohu ale mám snahu... a řeším to..
Proč se ptáte zde? Řešila jste Vaši tíživou situaci s majitelem bytu jemuž dlužíte?Asi ne a proto on požaduje co požaduje-v tomto případu bych asi jednal stejně.Myslím že pokud se chce problém řešit-pak 90% majitelů by Vám asi vyšlo vstříca poskytli by odklad či případně ponížení nájmu!
Teď to neberte osobně! Mně připadá že spousta lidí bydlí ale platit? PROČ?Žel pár takových jsem znal osobně.Za vše-bydlel s rodinou u babičky-ta platila věškeré poplatky spojené s užíváním bytu-jenže pak zemřela a dotyčný když na něj přešlo užívání bytu (obecní) neplatil nic když požadovalo placení odpověděl otázkou :"Proč mám platit za něco co není moje?"skončil v holobytě..
diesele, vy odpovídáte a komentujete něco, co jste asi pořádně nečetl. V dotazu s prosbou o radu přece píše, že se snažila s majitelem domluvit, a jak on na to reaguje.
Přesně tak, vše bylo řešené s majitelem bytu ale ten si trvá na svém.. Jde zde spíše o princip, a Vážený p.diesele jak jsem již psala dovyrovnám to a nejsem ta která by nic nedělala a spoléhala na to že bude bydlet zadarmo, zítra má na účtě listopad, jedná se nyní jen o prosinec ale vše bude dovyrovnáno a zde se spíše jedná o to jak je to se zákonem...
Určitě nejlepší způsob je se domluvit a zaplatit to co mám, na tom také postupně pracuji
Nikolo, přeji Vám, abyste se nestěhovala, ale jak je to se zákonem, sama dobře víte, když jste ho správně citovala. Vy jste porušila smlouvu a na dohodu musí být dva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.