Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedův dům je na mojí parcele

Od: jozef111* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

kopil jsem domek na řádně očíslované parcele. Sousedův dům je "nalepen" na můj-řadová zástavba. Jaké překvapení mne čekalo, když jsem se podíval na katastrální mapu a zjistil, že ve skutečnosti má být mezi sousedovým domem a mým proluka 2m. Samozřejmě, ta proluka by měla být moje. Délka domu odpovídá katastrální mapě, takže sousedův dům je 2 m na mé parcele. Co se dá s tím dělat? Sousedův dům je - počítám - z 50 let.

Jestli někdo bude mít dobrou radu, budu vděčný.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

0x
Šla bych se poradit na stavební úřad, protože pravděpodobnější varianta je ta, že to již bylo v okamžiku kolaudace té stavby, tedy je ta kolaudace zmršená nebo je možné, že ta kolaudace vůbec neproběhla, protože při správně provedené kolaudaci by se na to muselo přijít, vyprojektovat barák na cizím pozemku by si nikdo nedovolil, případně takový nějaký projekt schválit, vždyť i sousedé dávají souhlas se stavebním řízením. Je otázkou, jestli to ten, kdo ve vašem baráku dřív bydlel, neschválil a nepodepsal, aniž mu došlo, že to není sousedův pozemek.
Druhá možnost je ta, že se hnulo s pozemky už za existence vadné stavby, a pak je vadný zápis do toho katastru, že tam není věcné břemeno nebo něco takového. Pokud je to nezkolaudovaná stavba, stavební úřad může nařídit odstranění stavby nebo dohodu vás dvou - občanskoprávní vyrovnání, s tím, že od vás soused pozemek odkoupí nebo bude platit nájemné. Pokud to byla chyba stavebního úřadu nebo katastru a tyto instituce to odmítnou řešit, pak je to na správní soud.

lidka*
hodnocení

0x

Souhlasím s dejavu, abyste nejprve navštívil příslušný stavební úřad a žádal vysvětlení. Stavební úřad vede archiv všech nemovitostí na katastru, který pod něho spadá. Takže si nechte předložit podklady pro oba domy a porovnejte záznamy s katastrální mapou. Např. u nás se dělalo přečíslování a přeměřování pozmků okolo roku 1972, kdy se s písemnou dohodu prováděly i částečné úpravy hranic pozemků. Může to být i Váš případ. Bylo by i důležité, zda se můžete "odpíchnou" od nějakého věrohodného bodu hranice pozemku a zkusit přeměřit i další vzdálenosti - nejen třeba délku domu. Možná máte někde v sousedství novou stavbu s vytyčením hranic a nebo třeba i nové sloupy veřejného osvětlení nebo el.vedení. Ale v každém případě jsou důležité podklady na stavebním úřadě a KN. Jestli máte se sousedem dobré vztahy, zkuste s ním promluvit. Třeba se najde vysvětlení. Nejhorší by bylo pokazit si třeba pro chybu státních orgánů sousedské vztahy. Věřte, že vím o čem mluvím - mám za sebou šest let šikany a lítání po soudech kvůli údajně zabranému pozemku. A i když se prokázalo, že to tak nebylo, ty vztahy se už asi nenapraví. No a samozřejmě pokud se věc nevysvětlí, je jediné řešení. Požádat geodeta o přeměření nemovitosti a vytyčení hranic. Na tom byste se mohli i nakonec dohodnout se sousedem a podělit se o finanční výdaje. Přeměření a vytyčení hranic by se mohlo pohybovat někde okolo 5 až 8 tis.Kč. Takže vám přeji dobré pořízení ke spokojenosti vaší i sousedů. *placni*

jozef111*
hodnocení

Děkji za odpověď. Jde mi opravdu o dobré sousedské vztahy, ale na druhé straně jsem v dobré víře kuoval celou parcelu. Takže spíš jde asi o vysvětlení a napravení případného nepořádku. Myslím si, že kolaudace asi vůbec neproběhla-je to na dědině a tam se kolikrát dějí věci... Zkusím si to nechat vysvětlit na Katastru, platit nové vyměření se mi opravdu nechce. Možná se to vyřeší dodatečným odkupem pozemku. Odstraňování stavby není to pravé ořechové, když tam chci v klidu žít.

lidka*

Samozřejmě, když je dobrá vůle z obou stran, tak se vždycky řešení najde. A je lepší do toho jít dřív, ať máte jasno. A ještě jednu poznámku - porovnal jste si údaje z kupní smlouvy a katastru? Souhlasí m3? Žádat odstranění stavby je event. možné u nějaké kůlny, ale u domu to není opravdu to pravé ořechové. Tak ať se vám tam dobře a bez problémů bydlí! *placni*

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Jednou se to ale vyřešit musí.V případě odprodeje části pozemku se vyměření parcel nevyhnete.

hodnocení

0x

Ja píše Celp - bez vyměření se neobjdete a to stojí penízky. Pokud bydlíte na vesnici, budou ty 2m vám stát za to, že se třeba přestanete zdravit a budou další nějaké problémy? Mám koupený pozemek - zahradu. Soused je přímo nalepený zdí na hranici pozemku, má tam i okno,. navíc tento rekreační objekt je postaven načerno. Co mám dělat? Hádat se se o metry, chtít, aby stavbu posunul? - To mi zato nestojí. Na vesnicích je binec v pozemcích. Strýček dal tomu, ať si tam postaví, potom se to předalo dceři, atd.Nic se dřív neřešilo katastrem, jen dobrým slovem. Ani nevím, jakým způsobem se bude toto všechno řešit až proběhne celostátní digitalizace. Ale to jen můj názor. Nemám ráda nějaké vážné spory abych potom musela přes nějaký stavební úřad řešit, že mě někdo nechce vpustit na svůj pozemek, protože z jeho strany musím na svém něco opravit. - a taky mi metry nesedí. Ale každý z nás ti řeší jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]