Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatekani do domu

Od: lukaspu odpovědí: 18 změna:
Dobrý den máme domeček z roku 2004 a při návštěvě půdy jsem zjistil že na několika místech se objevila plíseň na tramech a na několika místech jsou jakoby zaschle louzicky... Při dešti očividně zateka trochu pod střešní tašky na domě jsou použity tašky bramac a pod nimi je jakási fólie asi proti zatekani ale bohužel na několika místech touto folii zateka, dá se s tím něco dělat aby se nemusela rozebrat střecha a folii dávat znovu?
Zatekani do domu

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Musí přijít někdo, kdo se podívá a najde závadu a navrhne dle místního šetření i opravu. Nespíše se bude třebat kouknout na střechu zhora, a prhlédnout tašky.

Z této fotky nelze nic poznat. Určitě není třeba dávat novou folii. Když vidíte, že očividně zatéká, tak hledejte poškozenou tašku.

doplněno 19.12.19 17:18:

Jak jsem již napsal, pokud nevidíte závadu Vy, musí jí najít někdo kdo tomu rozumí. Není náhodou folii vlhká odspodu? Když šáhnete na folii, je suchá?

lukaspu
hodnocení

Právě že se to objevilo na několika místech zároveň a taška žádná viditelné poškozená není jsou to velké tašky, jen mě napadlo nemůže to být třeba deštěm a větrem že špatné strany? Objevuje se to u 1/2 domu tak je zvláštní že 2. Strana je naprosto ok a je vidět že touto folii tece ale nejde mi to do hlavy když tašky jsou prez sebe tak může zatekat voda do kopce většinou neteče...
fik

Může to být i sfušované jako celek,tašky mají předepsaný překryt podle sklonu střechy,pokud by byl výrazně menší než má být,skutečně může vítr déšť pod tašky nafoukat,není to nic nereálného. Potom ta folie je tam proto,aby když se tam přece jen nějaká voda dostane,aby NEPROTEKLA-pokud protéká,je špatná i folie.

Možnost 2 je že ta voda není ze střechy,ale zkondenzovaná zespodu na folii a dolu už jenom kape...to pak může mít spoustu jiných příčin

lukaspu
hodnocení

Právě že od spodu je mokra ale nevím jestli je to kondenzátu nebo proteka někde střechou sklon bych řekl že je velký stejný jako u jiných domu ale nevím z čeho by mohla kondenzovat protože střecha zateplená není a tepelné úniky na domě nejsou velké spadá do c kategorie dle stitku

Hurá, příčina je na 90% nalezena. Vy máte špatné odvětrání půdního prostoru, kde se Vám hromadí vlhkost na spodku folie a kondenzuje. Ale opět musí přijít někdo na půdu a kouknout, kde je chyba. Často se neudělá odvětrání folie u hřebene a pak je problém.

Všimněte si místa u hřebene.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

ingjirimares*

Dobrý večer.

ta folie na trámech je jen pojistná folie, spíše důležitější při fázi montáže, kdy na střeše ještě nejsou tašky, chrání půdní prostor před zatečením. Po pokládce tašek pak komplikuje právě situaci při zjišťování, kde vlastně zatéká. Voda teče po této fólii a prosákne do místa, kde k tomu má nejslabší místo. Může to být i trhlina ve fólii. Pokud tam nikde není tepelná izolace, tuto fólii můžete s klidem v tom pásu mezi krokvemi vyříznout a pak sledovat z půdy, nejlépe při dešti, kudy to vlastně teče. A k tomu nepotřebujete žádnýho dalšího chytrýho, to zvládnete sám. Možná, že příčina bude třeba i ve špatném detailu oplechování , tedy v klempířině nebo v místě nějakého průchodu ,např. odvětrání, krytinou. Fólii zpátky dávat nemusíte, nemělo by to význam.

Na folie na trámech je jen pojistná folie, spíše důležitější při fázi montáže, kdy na střeše ještě nejsou tašky, chrání půdní prostor před zatečením. Tak to určitě není.

Pokud tam nikde není tepelná izolace, tuto fólii můžete s klidem v tom pásu mezi krokvemi vyříznout a pak sledovat z půdy, nejlépe při dešti, kudy to vlastně teče. Jenom to proBoha nedělejte, fólie tam musí být. Je v každém projektu střechy.

lukaspu
hodnocení

Tak děkuji všem situaci budeme sledovat a nějak řešit. Děkuji za rady a přeji všem klidné svátky...
ingjirimares*

Vážený pane, jsem bývalý projektant, takže vím, o čem mluvím. A je jedno, jestli ta fólie je difuzně otevřená, či nikoli. Dobré pak bude ještě zkontrolovat odvětrání střechy - jestli jsou odvětrávací tašky, nějaká střešní okna a pod

Pane ingjirimares, pokud jste opravdu jsem bývalý projektant, tak mi, prosím, sdělte, proč ráno na střechu dají folii, a odpoledne a druhý den tašky. Určitě to není, kvůli zatékání do stavby, když tam teklo měsíce předtím.

Dáte mi, prosím, odkaz na nějaký technický list výrobců krytin, že by tam nepožadovali difuzní fólii?

odvětrání střechy - jestli jsou odvětrávací tašky, s tímto problémem nemá nic dočinění, páč musí být odvětrán hřeben půdního prostoru, přesně dle nařízení a technických listů výrobců střešních folií a tašek.

ingjirimares*

Pane Cukráři, tady není sporu o tom, zda-li fólii dávat, či nikoliv. A pokud chcete školit, tak tady je má odpověď:

Pojistná folie má především chránit prostor pod krokvemi před zatečením,. bez ohledu na to, jestli pokrývači svoji práci odvedou hned po položení fólie, nebo až za 14 dní, než dorazí materiál na pokládku.

Další výhodou je i to, že taková fólie chrání před prachem,

v neposlední řadě slouží jako pojistka před zatečením , když selže krytina a oplechování.

A protože je to takto vymyšlené, tak se to takto provádí, bez ohledu na komplikace v době užívání. Ona ta folie chrání hlavně tu tepelnou izolaci, která je v části střechy a ve vrcholu není a protože ta folie se podílí na provětrávání střešního pláště jako celku, je dotažena až k vrcholu, kde by měla být odvětrána.

Nic však nebrání tuto folii dodatečně odstranit tam, kde pod ní není žádná měkká tepelná izolace. Výše uvedené funkce to nenaruší, naopak poslouží k snadné identifikaci závady zatékáním. Doufám, že je to takto jasné

Respektuji Váš názor, ale použití fólii řeší CSN.

imaterialy.cz/...

krytiny-strechy.cz/...

folie je kvůli zalétání prachového sněhu a ukapávání tašek, které opět připouští ČSN.

ale to již jdeme jiným směrem, nežli se ptal tazatel.

ingjirimares*

No vždyť jsem v souladu s touto normou. Pojistné izolace se navrhují tam, kde součástí střešního pláště je tepelná izolace, jinak to nemá význam dávat. Ukapávající déšť případně zafoukaný sníh můžeme připustit, rovněž můžeme i připustit prasklou tašku a zatékání, co nemůžeme připustit je, aby ta vlhkost zatékala do tepelné izolace a mám na mysli měkké vaty.Z té to nikdo nedostane.

Co jsem ještě nepřipsal je, že může být špatně provedený vývod odvětrání z koupelny, kdy může být zakončen pod tím dřevěným záklopem a nikoliv, jak by měl být, nad střešní krytinou. Unikající pára by pak mohla kondenzovat jak píšete na té pojistné folii.

Jestli je pán z Prahy, tak se toho mohu ujmout a problém vyřešit na místě

ingjirimares*

Ještě jedna věc mě napadla v té souvislosti, že se to objevuje u poloviny domu a jen z jedné strany. Nemáte tam z druhé strany střechy nástřešní žlab, který je špatně napojen na tašky? Krátké překrytí? Špatně provedený detail okapu bez kolmého okraje? Či špatné napojení a utěsnění jednotlivých dílů okapu?

Pro bůh neujímejte, pokud jste projektant, ač bývalý a máte takové názory, naděláte více škody, nežli užitku.

Tazatel nechť si pozve kvalifikováného pracovníka.

dragoncze,

díky za podporu, folie tam musí zůstat, páč jí tam již nikdo opětovně nedodá. Proč by měl sníh a ukapavající vlhkost padat na půdu, když tam je proto folie, aby to odteklo mimo prostor.

Již dole u pozednic je vidět chyba, pokud to vidím správně.

Fólii tam nechte.

jabraka*
hodnocení

0x

Protože to vypadá jako střecha nezateplená,asi to skutečně bude zkondenzovaná voda.Tomu by se trochu pomohlo jednak použitím zateplení podlahy půdy s parozábranou.Zatékání by měla zabránit difuzní folie pod krytinou.Někdy tam folie je,ale je nesprávně orientována,pokud krytinu kladli neználkové.

JABRAKA

mak*
hodnocení

0x

Já tam teda žádné loužičky nevidím, spíš mi to připadá, že nějakou netěsností uniká teplý (a tedy vlhký) vzduch z obytného prostoru do půdy, kde se ochladí a kondenzuje. Ověříte to snadno, až bude pršet (vytrvalý déšť, ne nějaká přeháňka), tak se projděte po půdě a uvidíte, jestli vám tam zatéká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]