Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Po snížení stropu v obyvacím pokoji sd podhledem mám v plánu do tohoto podhledu vložit jako doplněk ke stávajícímu centrálnímu osvětlení uprostřed místnosti samostatné osvětlení tvořené po obvodu pokoje pomocí cca 10-12ti těchto nebo podobných LED panelů vis odkaz svet-svitidel.cz/... Toto osvětlení bych chtěl mít možnost regulovat stmívačem. Je možné toto osvětlení zapojit vis přiložené schéma?
![]() |
201912171721.pdf | 176.71 kB |
Obrázek pěkný,ale nechybí Vám tam něco? To světlo je asi kovové,třída ochrany 1,třížilové vedení. Postrádám žz drát. Ještě,proč ten věneček,nebude lepší to připojit wagy za vypínačem / stmívač asi neklapne/?
Ano té 1 třídy jsem si všimnul. Ovšem na přiloženém obrázku je zase pro změnu vidět jen vidlice se 2 dráty označené L a N přesné světlo jsem neřešil, uvádím jen pro ilustraci moji představu. Propejení bych dělal wago spojkami, jen se mi to takto lépe kreslilo. Jinak ohledně transformátoru mohl by být použit třeba tento? obi.cz/... Je u něj uvedena možnost stmívání, bohužel je jen na celkově 40W pro LED. Bylo by možno například provést na 1 stmívač 2 větve po 5ti 6W světlech na každé z nich by byl tento zdroj a zněj pak vedení přímo do světel, nebo by muselo mít každé světlo svůj zdroj?
Fakt? A proč to uvádí prodejce ve specifikacích? Že by to jeho zdarma trafo bylo součástí světla?
Dobrý večer,
nejsem elektrikář, ale v problematice se poměrně dost dobře orientuji. Pokud chcete stmívat, domnívám se , že bude muset být trafo na každém svítidle. Pokud chcete mít trafo společné např pro 5 svítidel, obávám se, že délka kabeláže mezi světly zapříčiní to, že se vám osvětlení v lepším případě rozbliká, v horším svítit nebude.Něco podobného nyní řeším jinde. Např. délka kabelu 4m a průřez 0.75 mm2 vodiče způsobí blikání při zapojení 4 Led 4,8W u trafa 30W. Pak stačí vedení zkrátit optimálně na 2m a je po problému. Pokud to nejde, nainstalovat více traf tak, aby délka vedení od trafa k osvětlení nepřesáhla 2m. A kovaní elektrikáři hravě spočítají, jak je to s jinými průřezy vodičů
@berger: Toto svítidlo se dodáva včetně napájecího zdroje. Do samotného svítidla se nepřipojuje síťové napětí. Vím to, protože stejné mám doma.
Hm,Mytrix,jsem z toho nějak zmatený. Prodejce uvádí - tř.ochrany 1,kovové tělo světla,trafo uvnitř. Takže předpokládám,že do toho těla vede kábl,ktrý je připojený k trafu L+N a že na kovovém těle bude svorka pro zem. Já bych ji připojil... Jenže nejsem elektrikář,takže jsem možná připos...,elektrikáři asi nehledí na popis,ale na skutečnou konstrukci?
Tak ono záleží, co je napsáno na použitém zdroji. Do svítidla vede ze zdroje bezpečné napětí a v drtivé většině používaných zdrojů, jde o zdroje celoplastové třídy ochrany II.
@berger: Mají v popisu / parametrech chybu. Rozhodně se o 1.tř nejedná. To svítidlo je opravdu velmi tenké a zdroj by se do něj ani nevešel. Skutečný stav zapojení je tak, jak je nakresleno na obrázku, tedy před samotným svítidlem je přítomné trafo, které nazývají jako "driver". Do svítidla samotného jde napětí max 24V. Podívejte se na reálnou fotku např. zde t-led.cz/... jedná se o stejný produkt, zde jej prodávají podstatně levněji ale
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.