Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s ROČNÍM VYÚČTOVÁNÍM?

Od: podnajemnik odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zpetat, zda by mi někdo neporadil, jak si ověřit výšši záloh na energie. Bydlím poslední třetinu roku nově v podnájmu ještě s jednou osobou a moc nevím, jak to chodí s ročním vyúčtováním. Byla by tu dobrá duše, co by mi pomohla?

Chtěl bych si ověřit, zda platíme dostatečné zálohy na elektřinu a vodu, nebo se mám bát ročného vyúčtování. Jsme dva, ale dost času trávíme mimo byt a prakticky většinu času jsem v bytě stejně jen já, když už. Naše zálohy činní 2000, bylo nám řečeno, že to obvykle stačí. Byt máme v zrekontruovaném objektu, sami vůbec topit nemusíme, ale nemáme měřáky na topení, čili předpokládám, že za vytápění platíme společnou částku všichni. Trochu se bojím, že nás zaskočí roční vyúčtování, proto bych si rád ověřil, jak na tom jsme. Máme zaznamenané hodnoty vodoměru a elektroměru, když jsme se nastěhovali. Odečtením z těchto hodnot od stávávajích získám naší současnou spotřebu. Asi by to šlo vypočítat jednoduchou trojčlenkou, ale nevím, jak s tím dále naložit. Neznám dodavatele a majitel je furt někde v tahu a je dost nepříjemný na to, abych se ho vyptával. Neporadíte mi nějaký (samozřejmě ne naprosto přesný (výpočet), jak zjistím, zda 2000 zálohy nám přibližně stačí?

Také se chci zeptat, zda nám majitel musí ukázat vyúčtování nebo nám dá pouze k úhradě nedoplatek případně vrátí přeplatek. A také přibližně kdy se vyúčtování řeší, v lednu?

Děkuji za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

my bydlíme ve dvou 2+KK 60m2 stím že o Vánocích jsme pryč o prázdnínách taktéž, topíme když je velká zima, z elektriky nám akorát jede nehospodárná lednice nonstop. Sem tam nějaký ten notebook stolní PC, trouba, mikrovlnka. vychází to cca 2200 kč měsíčně - voda,elektrika, topení.

Ale pozor je to invidualní .. někdo rád 21C jiný 25C a každý 1C dělá hodně peněz.

jakubc
hodnocení

2x

Jedná se tedy o bytovou jednotku v bytovém domě? Dohodněte se s majitelem a elektřinu si nechte přepsat na sebe. Je to formalita (stačí, když vám podepíše formulář o ukončení smlouvy a na energetice doložte užívací právo - okopírujte nájemní smlouvu). Bude to jednodušší a přehlednější, jak pro Vás, tak i pro majitele. A pro něj taky bezpečnější - případné Vaše dluhy budou vymáhat po Vás, ne po něm (to použijte jako dobrý argument ;) ). Vodu rozúčtovává obvykle bytové družstvo (tedy SVJ / správcovská firma :) ).. Cenu vodného a stočného si zjistěte na webu vodáren. Tedy jedná se o studenou vodu. Náklady na ohřev vody a vytápění rozpočítává dodavatelská firma, bývá samostatnou přílohou vyúčtování. Závisí m.j. na výměře bytu. No a potom ještě další služby, související s užíváním bytu - osvětlení spol. prostor, úklid, výtah... Samozřejmě, vše záleží na tom, jak jste se dohodli s pronajímatelem a co jste si podepsali ve smlouvě. Myslím ale, že někdy smluvy o pronájmu bývají docela paskvily. Aby člověk věděl, co si pronajímatel a nájemce může nebo nesmí dovolit, na čem trvat, co je či není vhodné, musel by být právník... Ani realitky v tom většinou nemívají úplně jasno. Nejjistější by bylo poradit se před podpisem smlouvy s právníkem, nebo se o věc hodně zajímat... Ale kdo to dělá? Osobně mám dojem (a informace) že spousta nájemců si dává pravidla, která jsou v podstatě nelegální a "ždíme" nájemce, který se v podstatě nemůže bránit (pokud sám není právník)...

"U nás" bývá vyúčtování (od SJV) myslím někdy v květnu. Pokud si přihlásíte elektřinu na sebe, termín Vám sdělí energetika.

PS: stavy měřidel máte zapsané v oboustranně podepsaném předávacím protokolu, že? :)
PS2: neplatí mě za reklamu, ale ze zkušenosti: relevantní a praktické informace můžete čerpat na www.jakpronajimatbyty.cz. Ačkoliv to taky není vše zadarmo... :)

hodnocení

0x

Všechno záleží na smlouvě. Jestliže ve smlouvě máte pouze konečnou částku, a tu smlouvu jste podepsal, pak jste přijal podmínky. Majitel nic nemusí vysvětlovat. Jestliže však konečnou sumu máte rozepsanou, pak majitel musí vyúčtovat a zdůvodnit.

hodnocení

0x

Těžko radit, bez podrobností od Vás. V několika domech to mám jiné. Záleží, kdo dělá vyúčtování. Pokud firma, tak ta dělá dokument, kde je vše ohledně tepla, teplé a sudené vody. Plyn a elektriku mají nájemníci vždy na sebe napsaný a sami nejlépe vědí vyúčtování.

Takže nenajdete paušální popis, jak vystačit se zálohou, páč to musí sdělit ten, komu platíte zálohy. Pronajímatel je povinnen předložit podrobný výpis, ale obávám se, že to z něj nepochopíte.

Zdali stačí 2000Kč zálohy? Podle mne nikoliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]