Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uchází plyn z lednice. Nebezpečí?

Od: jmlc® odpovědí: 8 změna:
Zdravím všechny. Večer jsem přijel domů a cítím plyn. Přívod plynu do domu nemám. Dohledal jsem původ v "Siemens Chladnička kombinovaná vestavná KI 34VV00". Smrad nějak vyvětrám, ale v místnosti je krb - s ohněm. Hrozí i nějaké zahoření nebo výbuch? Mám raději po větrání uhasit oheň? Chladnička je 10 let stará, tam už asi freon není že?
doplněno 18.12.19 13:45:

Zdravím vás znovu. Lednice umytá a pročištěná, stále funguje. A tak jsem se zaměřil na nejbližší okolí. Dočichal jsem se k myčce. Po 10ti letech provozu prostě začala smrdět ona. Startem byl asi můj pokus o servis, výměnu dřezové baterie a hadic. Po výměně jsem totiž pustil kohoutek přívodu vody společný s myčkou jen na cca. 80%. Po zapnutí myčky, jak bývá mým zvykem na noc, jsem druhý den ráno u myčky zjistil opakované pokusy o napouštění vody (zřejmě) a zvýšenou teplotu přípojky.

Po této příhodě jsem pustil vodu na max. Dobře 3 myčky nádobí byly umyté, ale odpovídá to času začátku smradu. Servis v okolí dělá 25km vzdálený pán, který mne poslal k šípku "když jsou ty Vánoce" - prý se mám ozvat v novém roce.

Nechci demontovat myčku, abych ověřil poškození - takže upravuji dotaz.. po 3 umytí stále myje, ale mohl jsem svou hloupostí poškodit čerpadlo nebo něco v té myčce tak, že v nejbližší době (na Vánoce) mi myčka vybouchne? Jsou stále "slevy", tak bych raději koupil novou... jenom těch vestavných 45cm je hodně málo, s předním panelem ... A pokud najdu - jsou všechny tyto panely stejně vysoké?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

2x

Látka je nehořlavá a taky není nějak zvlášť jedovatá, ale dobře větrat je asi vhodné. autolexicon.net/...

hodnocení

2x
V ledničkách bývá dost často isobutan r600
Náplň bývá dost malá je to obvykle do desítek gramů. Nic velkého.
Sice je špatně hořlavý ale hoří. Když si pořídíte jako servisák isobutan tak je v kartuši jako pro instalatéry plyn do hořáku.
Jako PB nehoří tak dobře ale něaký nepravidelný plamen z hořáku jde...
Není se čeho obávat !

mak*
hodnocení

2x

Izobutan je výbušný, ale jednak ho v té lednici moc není a jednak pokud vím, tak s ním exparimantovala firma Liebherr tak před 20 lety. Navíc chladnička na izobutan běhá v silném podtlaku, takže při porušení potrubí nezačne plyn utíkat, ale naopak si přisaje do systému vzduch z okolí (a díky vzdušné vlhkosti odejde kompresor). Ostatní chladiva jsou bezpečná, měděné potrubí chladícího okruhu se často pájí plamenem. Stačí vyvětrat a koupit novou lednici.

Může také být, že chladivo z ledničky neuteklo, někdy může být slyšet tak zvaný nástřik, tj stříkající kapalné chladivo do výparníku, což je běžný jev a je to podobný syčivý zvuk. Takže pokud to syčí jen za chodu lednice (nebo krátce po vypnutí) a pokud lednice normálně funguje, může být vše v pořádku.

jabraka*
hodnocení

2x

Isobutan je samiozřejmě ochotně hořlavý i výbušný.Ovšem únik z chladničky znamená v krátké době ukončení funkce.Přestane prostě chladit.Čistý izobutan,je v podstatě bez zápachu,záleží na citlivosti čichu.

JABRAKA

hodnocení

Díky pánové za rychlost. Je to neuvěřitelné, jak ten puch smrdí. Ale nikde jsem tu info nenašel, takže jsem byl nervózní...

hodnocení

Dnes zkusím generální odmražení - a očistu ze všech stran. Probíral jsem to po telefonu ráno s jedním servisákem a ten mi popsal základní info: Pokud by ucházelo, ujde hned a přestane vypínat. Takže jsem se zaměřil na vypínání kompresoru-funguje. I dnes dopoledne chladilo (sice méně, ale si kvůli plné lednici).

Ze zadní strany smrad nejde, na výparníku je sice špína a prach, ale nic tam nesmrdí. Cítím to jen před chladničkou při zemi. Jestli nenajdu zapadlou rybu, demontuji asi celou skříň. V tom rohu je ještě myčka, ale tady nepředpokládám žádné potíže :(

mak*

Funkci snadno ověříte následujícím způsobem: Lednici vypnete, odmrazíte a vyčistíte. Pak ji zapnete, necháte otevřené dveře a sledujete výparník. Pokud správně funguje, začne od místa, kde je zaústěna kapilára namrzat (jen lehce) a postupně by měl namrznout celý výparník. Je však běžné, že ho poslední kousek nenamrzne. Pokud ho ale namrzne jen třeba půlka, znamená to, že lednice má málo chladiva (na konci výparníku už se nemá co odpařovat). U lednicí typu nofrost to ale takhle nefunguje, tam má výparník povrchovou tepotu nad nulou, voda po něm stéká a nic nezjistíte.

berger*
hodnocení

0x

Smrdí myčka - že máte odpad napojený nad dřezový sifon? Pokud ano,asi bych rozebral sifon,pořádně vyčistil,odpadní hadici myčky také,případně novou, celou myčku bych prohnal nějakou desinfekcí,třeba možná s octem. Smrad nebude poruchou myčky,jen je něco špatně. Lepší by bylo zapojit myčku do samostatného odpadu,přes pračkový sifonek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]